Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, παρουσιάζουν μία παράσταση με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». στις Αιγές, την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων.
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας και Τρανός, αδελφός της γοργόνας. Ο Αλέξανδρος του Αρριανού και ο Αλέξανδρος του Πλουτάρχου. Ο Αλέξανδρος στην κορυφή και ο Αλέξανδρος στα βάραθρα.
Βασισμένοι στη λαϊκή «παραμυθία» της Φυλλάδας του Μεγαλέξανδρου, της θρυλικής ιστορίας του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες μετά τον θάνατό του, αλλά και στους «ντέντεκτιβς» ιστορικούς Αρριανό και Πλούταρχο, διοργανώνουμε μια συνάντηση με τον πιο γνωστό άγνωστο Οικουμενικό.
Η επίσημη ιστοριογραφία συνομιλεί με μύθους, θρύλους, μοιρολόγια και εμβατήρια στο πατρογονικό των Αιγών, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και το Θέατρο Δάσους.
Ελεύθερη είσοδος. Υποχρεωτική προκράτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.digitalculture.gov.gr
Συντελεστές:
Σύνθεση κειμένου: Γλυκερία Μπασδέκη σε συνεργασία με τον Θοδωρή Γκόνη
Μεταγραφή αρχαίων κειμένων: Γλυκερία Μπασδέκη, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Γκόνης, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης
Ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μαβίδου, Δημήτρης Μανδρινός, Έλενα Μεγγρέλη, Στεφανία Χονδράκη
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς
Επιστημονική σύμβουλος: Αγγελική Κοτταρίδη.
Πρόκειται για μια περιληπτική και απλοποιημένη εκδοχή του θαυμαστού ‘Μυθιστορήματος’ -του αφηγήματος για τον Αλέξανδρο που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από τους λαούς της Οικουμένης για παραπάνω από 20 αιώνες και μεταφράστηκε σε τόσες γλώσσες όσες μόνον η Βίβλος- η λαϊκότροπη Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, το μικρό βιβλιαράκι που έβρεχε με τα δάκρυα του ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης, ήταν από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου το πιο αγαπημένο ανάγνωσμα των Ρωμιών που γίνονταν και πάλι Έλληνες...