Επιμέλεια: Σοφία Γκαγκούση
Μια μεγάλη μέρα χθες για την Βέροια που εγκαινίασε μετά από 12 χρόνια, την Γέφυρα Κούσιου σε μια τελετή που αποτέλεσε παράλληλα κι ένα μνημόσυνο στους δωρητές της, τους αδελφούς Κούσιου που δυστυχώς έφυγαν από τη ζωή χωρίς να δουν το αποτέλεσμα της δωρεάς τους, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Βέροιας.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων που ευχήθηκε «να είναι καλοπερπατούμενη η γέφυρα και να είναι ευλογημένο και το έργο και οι δωρητές τους οποίους θα μνημονεύουμε εσαεί ως μεγάλους ευεργέτες», όπως είπε.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε εν τάχει στο ιστορικό του έργου και εκτενέστερα στην προσφορά των αδελφών Κούσιου (Αντώνη, Μανώλη και Γιάννη) την μνήμη των οποίων τίμησε χθες ο Δήμος και η πόλη.
«Είναι ένα έργο ιδιαίτερα ωφέλιμο και χρήσιμο που ανακουφίζει την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στο κέντρο της πόλης και αναμένεται να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό εξυπηρετώντας χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Προμηθέα που θα χρειάζονται πλέον τον μισό χρόνο για να μεταβούν στην καρδιά της Βέροιας.
Ιδιαίτερα σημαντικό όμως και πλέον σοβαρό, είναι και για τον Δήμο, που εκπληρώνει την ηθική δέσμευση που είχαμε αναλάβει προς την οικογένεια Κούσιου και πραγματικά σήμερα νιώθουμε όλοι μας πολύ καλύτερα. Τους ευγνωμονούμε ως τους μεγαλύτερους δωρητές του Δήμου Βέροιας», δήλωσε ο δήμαρχος, εκφράζοντας τη λύπη του για την απουσία των δωρητών από τη ζωή και από την τελετή των εγκαινίων.
Ο κ. Βοργιαζίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν κατά καιρούς στη Διαχειριστική Επιτροπή της δωρεάς, τον Κ. Τσιλογιάννη, την οικογένεια Ν. Κουτόβα με τους γιούς του Πέτρο και Γιώργο που ήταν παρόντες , τον μελετητή κ. Μαυράκη καθώς και τον εργολάβο Δ. Παζιάνο και τέλος ευχαρίστησε την τέως δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδου στην οποία εμπιστεύθηκαν τη δωρεά οι αδελφοί Κούσιου, τον πολιτικο προϊστάμενο του έργου Άρη Λαζαρίδη, όλους τους δημοτικούς συμβούλους, τους εργαζόμενους του Δήμου και τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Β. Παπαδόπουλο.
Την τελετή τίμησαν, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων Γ. Μπατσαρά και Παύλος Παυλίδης με συμβούλους τους, οι πρώην δήμαρχοι Χ. Ουσουλτζόγλου και Α. Βλαζάκης, εκπρόσωποι Στρατού (Ι Μεραρχία) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, κ.α.
Το ιστορικό της δωρεάς
Το 2008 διένυε τους πρώτους μήνες του, και η χρονιά εκείνη για την πόλη της Βέροιας, σηματοδοτήθηκε από μια πολύ μεγάλη δωρεά. Οι αδελφοί Μανώλης και Γιάννης Κούσιος εξέφρασαν την επιθυμία να δωρίσουν στο Δήμο Βέροιας το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ για να γίνει ένα μεγάλο και χρήσιμο έργο για την πόλη και τους κατοίκους της.
Νοέμβριος 2008 - Ημέρα υπογραφής της δωρεάς μεταξύ της Δημάρχου και του εργολάβου του έργου (αριστερά), παρουσία των αδελφών Μανώλη και Γιάννη Κούσιου (δεξιά)
Για τον σκοπό αυτό επισκέφθηκαν στο γραφείο της, την τότε δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και της ανακοίνωσαν την απόφασή τους.
Μια πρώτη πρόταση ήταν να δοθούν αυτά τα χρήματα για την κατασκευή ενός σχολείου στον Προμηθέα, όμως οι δωρητές επιθυμούσαν ένα σημείο στο κέντρο της πόλης. Μετά από αρκετές κουβέντες και προτάσεις, αποφασίστηκε τελικά τα χρήματα της δωρεάς να επενδυθούν στην κατασκευή μιας γέφυρας που θα πάρει το όνομα των δωρητών και θα ενώνει το κέντρο της Βέροιας στο ύψος της Πλατείας Κτηνιατρείου με τον Προμηθέα.
8 Νοεμβρίου 2008 η υπογραφή
Έτσι, στις 8 Νοεμβρίου του 2008 υπογράφηκε η δωρεά μεταξύ της δημάρχου, των αφων Κούσιου και του εργολάβου που πρωτοανέλαβε την κατασκευή.
Στην πρώτη φάση της εργολαβίας, 2009-2012, είχαν κατασκευαστεί τα ακρόβαθρα Α1 & Α2 καθώς και τα μεσόβαθρα Μ1, Μ2. Παράλληλα είχαν γίνει εργασίες αντιστήριξης των πρανών (αγκύρια, gunnite, sarazaneti). Για λόγους ασφαλέστερης, απλούστερης και ταχύτερης κατασκευαστικά λύσης κατέστη επιτακτική η τροποποίηση του τρόπου του φορέα της γέφυρας.
Οι πρώτες καθυστερήσεις
Ωστόσο το έργο κατά την μακροχρόνια πορεία του, χαρακτηρίστηκε από αρκετές καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωσή του και έφτασε μέχρι την σκέψη εκ μέρους του Γιάννη Κούσιου (ο έτερος αδελφός είχε φύγει ήδη από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2010) να αποσύρει τη δωρεά εάν δεν προχωρούσε το έργο.
Οι μήνες περνούσαν και ακολούθησε η λύση της σύμβασης το 2014 και η διακοπή των έργων μέχρι το 2018, όπου ανέλαβε νέος εργολάβος, με νέα μελέτη του έργου που συντάχθηκε από το μελετητικό γραφείο ‘ Ι. Μαυράκης & Συνεργάτες’ (έδρα Θεσσαλονίκη) και κατατέθηκε μέσω της Διαχειριστικής Επιτροπής Αφών Κούσιου στον Δήμο Βέροιας. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 305/2017 απόφαση του, αποδέχτηκε με έντονες αντιδράσεις τη δωρεά εκπονηθείσας μελέτης με τίτλο ‘Ολοκλήρωση Κατασκευής Γέφυρας Αφών Κούσιου’ δωρεοπαρόχου ‘Διαχειριστική Επιτροπή Δωρεάς Αφών Κούσιου’. Η μελέτη θεωρήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βέροιας μαζί με όλα τα τεύχη και σχέδια που την συνοδεύουν.
Η νέα εργολαβία
Ως καταλληλότερος τρόπος κατασκευής του φορέα της γέφυρας για την νέα εργολαβία, προκρίθηκε η σύμμικτη κατασκευή με μεταλλικά στοιχεία. Η λύση προσεγγίστηκε εκ νέου με νέα στατική επίλυση αλλά και σύνταξη νέων τευχών δημοπράτησης για νέα εργολαβία. Με την νέα μελέτη διαφοροποιήθηκε ο τρόπος κατασκευής του ζυγώματος– καταστρώματος της γέφυρας χωρίς να μεταβληθεί κανένα από τα κύρια γεωμετρικά χαρακτηριστικά της γέφυρας.
Σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία της Υπηρεσίας, η προτεινόμενη λύση ακολουθεί τη χάραξη της μελέτης οδοποιίας. Ο νέος φορέας είναι σύμμικτη κατασκευή τριών ανοιγμάτων ήτοι μεταλλικοί δοκοί στις οποίες εδράζεται πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Στις 31/08/18 υπογράφηκε η σύμβαση του έργου μεταξύ της αναδόχου εταιρείας ΦΟΡΕΑΣ ΑΤΕΒΕ (έδρα Θεσσαλονίκη) με τον Δήμο Βέροιας ως αποτέλεσμα ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Μέσα Σεπτεμβρίου 2018 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες καθαρισμού προσβάσεων, τοπογραφικών αποτυπώσεων και εργασίες εγκατάστασης του εργοταξίου, ενώ τις εργασίες συνέχισε να παρακολουθεί στενά ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης
Αρχικώς στην περιοχή του εργοταξίου, καθημερινώς και για διάστημα 6 περίπου μηνών εκτελούταν σημαντική αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με εύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων (ευρέθησαν 3 ταφικά μνημεία τα οποία και εξετάστηκαν από την αρχαιολογική ομάδα του έργου). Παράλληλα προστατεύτηκε με ξύλινο στέγαστρο τμήμα του αρχαίου τείχος της πόλης που είχε βρεθεί σε παλαιότερο χρόνο στην περιοχή των πρανών της γέφυρας.
Συγκεντρωτικά και μετά την κατασκευή του στεγάστρου, η ανάδοχος εταιρεία απομάκρυνε τα παλαιά δικτυώματα και ολοκλήρωσε τις τροποποιήσεις στα μεσόβαθρα Μ1 & Μ2. Επίσης ολοκλήρωσε τις απαραίτητες υπολειπόμενες σκυροδετήσεις στα ακρόβαθρα Α1 & Α2. Παράλληλα ολοκλήρωσε τα απαραίτητα επιχώματα καθώς και τη κατασκευή του τοίχους από συρματοκιβωτια στο Α1.
Στο εργοτάξιο του έργου είχε εγκατασταθεί συνεργείο εξειδικευμένων τεχνιτών για την συναρμολόγηση-μοντάρισμα των χαλύβδινων στοιχείων. Με την ολοκλήρωση κάθε τεμαχίου αυτό ανεγειρόταν στην προβλεπόμενη θέση του με χρήση τροχοφόρων γερανών. Με την ολοκλήρωση της μεταλλικής κατασκευής έγινε τοποθέτηση χαλύβδινης λαμαρίνας και όπλιση της προς σκυροδέτηση πλάκας καταστρώματος. Στη συνέχεια έγινε σκροδέτηση της πλάκας με σκυρόδεμα ποιότητας C35/45 (υψηλής αντοχής) πεζοδρόμια τοποθέτηση μόνωσης και σκυρόδεμα κλίσεων.
Μετέπειτα τοποθετήθηκαν χαλύβδινα γαλβανισμένα κιγκλιδώματα και στηθαία ασφαλείας που διαχωρίζουν το πεζοδρόμιο από την οδό κυκλοφορίας οχημάτων. Έγιναν εργασίες οδοστρωσίας εκατέρωθεν της γέφυρας διάστρωση ασφαλτικών στρώσεων αλλά και στρώση αντιολισθηρής κυκλοφορίας. Επίσης έγιναν πλακοστρώσεις κρασπεδώσεις στις οδούς Ακροπόλεως και Βλάχων Ηρωίδων και τέλος, εργασίες διαγράμμισης και σήμανσης.
Το μήκος της Γέφυρας Κούσιου είναι 110 μέτρα, το συνολικό ύψος της από το χαμηλότερο σημείο του ποταμού Τριποτάμου, φτάνει τα 31 μέτρα, το πλάτος της είναι 13 μέτρα, εκ των οποίων τα οκτώ είναι οι λωρίδες αμφίδρομης κυκλοφορίας και τα πέντε (2,5 μ. και 2,5 μ.) είναι πεζοδρόμιο.
Οι εργασίες του συνόλου του έργου ολοκληρώθηκαν μέσα στον τρέχοντα μήνα (Ιούλιος 2020) εντός του συμβατικού χρόνου και το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2020, η Γέφυρα εγκαινιάστηκε, δίνοντας «σάρκα και οστά» στο όνειρο των αδελφών Κούσιου, που απουσίαζαν από την κοπή της κορδέλας, αφού και ο Γιάννης Κούσιος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2016, ακριβώς 8 χρόνια από την υπογραφή της δωρεάς!
Δημιουργία δεύτερης δυτικής εισόδου
Η εκμετάλλευση της Γέφυρας Κούσιου, της τέταρτης γέφυρας που ενώνει τις δύο πλευρές της πόλης, βρίσκεται στα σχέδια της δημοτικής αρχής ως εν δυνάμει δεύτερη δυτική είσοδος για τους οδηγούς που κατευθύνονται από την Νάουσα ή ακόμα πιο μακριά, από τον νομό Πέλλας, προς την Βέροια και την Ημαθία. Επίσης, με τις κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό κομμάτι της δυτικής περιφερειακής οδού.