Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Η αισιόδοξη εξέλιξη που διαφαίνεται με την ανταλλαγή μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου Βέροιας, των ακινήτων που στεγάζουν το Δημαρχείο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή της πλατείας Ωρολογίου.
Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με την συνένωση και την κοινή πολιτιστική ανάδειξη από την Ιερά Μητρόπολη των χώρων του Βήματος Αποστόλου Παύλου, του Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου- Μενδρεσέ Τζαμί και του 3ο Δημοτικού Σχολείου ως Μουσείου και εκθεσιακού χώρου.
Η αισιόδοξη αυτή προοπτική προσεγγίζεται σε άμεση συσχέτιση με τις γειτονικές παραδοσιακές γειτονιές της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας και τούς διακεκριμένης αρχιτεκτονικής παραπλήσιους χώρους, που στεγάζουν υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων, η Παλαιά Μητρόπολη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Αίθριο Πολιτισμού ΟΛΓΑΝΟΣ, η Συναγωγή, το Λαογραφικό Μουσείο και το Σπίτι των Βλάχων.
Η εξελίξεις που δρομολογούνται για την πολιτιστική αναβάθμιση της πέριξ της πλατείας Ωρολογίου περιοχής, επαναφέρουν στην τρέχουσα επικαιρότητα και την προοπτική αξιοποίησης του νεοκλασικού κτιρίου του Παλαιού Δικαστηρίου, που μετά την μεταφορά των υπηρεσιών του στο νέο μέγαρο, απετέλεσε αντικείμενο δημόσιας παράθεσης απόψεων και προτάσεων για την αξιοποίηση και χρήση του.
Όλες οι απόψεις που εκτέθηκαν δημοσίως, ενίσχυσαν το γενικό αίτημα για την παραχώρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου στον Δήμο Βέροιας.
Διέφεραν βέβαια οι προτάσεις για το περιεχόμενο της χρήσης, με συνέπεια να αντιπαρατεθούν δύο τάσεις απόψεων.
Η μία τάση θέλει το συγκεκριμένο νεοκλασικό κτίριο να στεγάσει κάποια πολυσύχναστη υπηρεσία του Δήμου, ώστε με την καθημερινή προσέλευση των επισκεπτών να μπορέσει να διατηρηθεί ένα μέρος της οικονομικής κίνησης της περιοχής, η οποία αναπόφευκτα μειώθηκε αισθητά μετά την μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών στο νέο μέγαρο.
Η άλλη τάση υποστήριζε, με διάφορες επί μέρους διαφοροποιήσεις, την μετατροπή του κτιρίου σε χώρο πολιτισμού.
Είναι γεγονός ότι η μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών στο νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης επηρέασε αναπόφευκτα την οικονομική κίνηση και την χρήση της πλατείας Ωρολογίου.
Αυτή δε η πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει, όποια επιμέρους υπηρεσία του Δήμου και να στεγαστεί στα παλιά δικαστήρια.
Η διατήρηση επομένως και η επιθυμητή αύξηση της οικονομικής κίνησης στην περιοχή πρέπει να αναζητηθεί στην προοπτική του γενικότερου ανασχεδιασμού χρήσης του συγκεκριμένου κτιρίου σε συνάρτηση με ολόκληρη την περιοχή.
Με αυτό το σκεπτικό η τάση για μετατροπή του παλαιού δικαστικού μεγάρου σε χώρο πολιτισμού κερδίζει αισθητά έδαφος.
Θέση της παρούσας στήλης είναι στο νεοκλασικό κτίριο της πλατείας Ωρολογίου, να στεγαστεί η Δημοτική Πινακοθήκη Βέροιας που μέχρι σήμερα στερείται στέγης.
Οι οργανωμένες πινακοθήκες κάθε πόλης αποτελούν, κιβωτούς διαφύλαξης, ανάδειξης και προβολής της ιστορικής, εικαστικής και πνευματικής παράδοσης του τόπου.
Σε αυτές διατηρείται σε διαρκή επικαιροποίηση, η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και καθίστανται ευρύτερα γνωστοί οι εικαστικοί δημιουργοί, που με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε πρεσβευτές καλής θελήσεως του τόπου.
Σε ακούσιους διαφημιστές των πινακοθηκών με τα εκθέματα τους, των πόλεων που τις φιλοξενούν και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται και οι επισκέπτες που μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στους τόπους τους και στους επόμενους σταθμούς των περιηγήσεών τους.
Η ιδιαίτερη σημασία που ενέχεται στην ίδρυση και λειτουργία των πινακοθηκών στις πόλεις, διαφαίνεται και από την επιλογή των κτιρίων που τις στεγάζουν.
Συνήθως οι πινακοθήκες στεγάζονται σε κτίρια, με ιστορική παράδοση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσωπικότητα.
Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι στην όλη τουριστική προβολή κάθε πόλης περιλαμβάνονται και οι πινακοθήκες, που κατά κανόνα προτείνονται ως πρώτες επιλογές επίσκεψης.
Πέραν των πολύ γνωστών πινακοθηκών που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάλογες υπάρχουν και στην περιφέρεια, με εξαιρετικά έργα διασήμων επώνυμων, αλλά και αξιολογότατων τοπικών δημιουργών.
Παρά το γεγονός ότι η Βέροια διαθέτει έναν τέτοιο ανεκτίμητο εικαστικό πλούτο, αυτός παραμένει αναξιοποίητος, χωρίς να επιτελεί το σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει να παράγεται.
Κατά καιρούς αναζωπυρώνεται στην τοπική κοινωνία ο διάλογος για τη δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Βέροια, χωρίς όμως να καταλήγει σε πρακτικό αποτέλεσμα, προφανώς διότι οι εικαστικές δημιουργίες, δεν έχουν βρει ακόμα την στέγη τους.
Υπό το φώς της τρέχουσας επικαιρότητας εκτιμάται ως προσφορότερος χώρος για την στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας, το νεοκλασικό μέγαρο στην πλατεία Ωρολογίου.
Η προοπτική λειτουργίας του παλιού δικαστικού μεγάρου ως Δημοτικής Πινακοθήκης με τις προδιαγραφές και τις σύγχρονες δράσεις που αναπτύσσονται σε όλους τους αντίστοιχους ανά τον κόσμο χώρους, θα αναβαθμίσει ποιοτικά, λειτουργικά, κοινωνικά και οικονομικά ολόκληρη την περιοχή Ωρολογίου.
Οι εικαστικές δημιουργίες της πόλης θα στεγαστούν στο φυσικό τους χώρο και το παραμελημένο εικαστικό πρόσωπο της Βέροιας θα αναδείξει τη δική του δυναμική, στην γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια που λόγω της γενικότερης κρίσης έχει υποστραφεί.
Με την προοπτική στέγασης της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας στο συγκεκριμένο κτίριο, η διεκδίκηση του παλαιού δικαστικού μεγάρου από τον Δήμο της Βέροιας αποκτά συγκεκριμένο όραμα, περιεχόμενο και δυναμική ώστε να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.
Η γενικότερα αναμενόμενη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής Ωρολογίου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ευνοούν αυτή την προοπτική.