Μόνο οι εμπόλεμες καταστάσεις και η γερμανική κατοχή είχαν μέχρι πρότινος καταφέρει να σταματήσουν τη διεξαγωγή των δύο μεγαλύτερων εμποροπανηγύρεων της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή του Αγίου Μάμαντος στη Χαλκιδική και αυτή του Αιγινίου στην Πιερία.
Φέτος, ο εχθρός μπορεί να μην φέρει όπλα, ωστόσο η υψηλή και συχνά θανάσιμη επικινδύνοτητα του κορωνοϊού οδηγεί σε ακύρωση τα δύο μεγάλα πανηγύρια μετά από δεκατίες συνεχών διοργανώσεων.
Ήδη από τις αρχές Ιουνίου επικρατούσε προβληματισμός στους διοργανωτές για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν τα δύο μεγάλα αυτά πανηγύρια με βάση τους περιορισμούς που προέβλεπε το ΦΕΚ που υπεγράφη από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την ακύρωση των πανηγυριών μέχρι τέλος Ιουλίου απο την κυβέρνηση μετά τα περιστατικά συνωστισμού σε διοργανώσεις ανά την Ελλάδα, δεν αφορά χρονικά Άγιο Μάμα και Αιγίνιο, καθώς είναι γνωστό ότι οι δύο εμποροπανηγύρεις ξεκινούν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνάρτηση με τον συνωστιμό που δεν μπορεί να αποφευχθεί σε τέτοιες περιπτώσεις παρά τα όποια μέτρα, οδηγεί στην ακύρωση των δύο μεγάλων αυτών διοργανώσεων.
Ομόφωνα στο Αιγίνιο
Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της εμποροπανήγυρης Βασίλης Παππάς, «υπήρξε το προηγούμενο διάστημα η αρνητική μου εισήγηση για την πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης και όλα τα μέλη της επιτροπής ανεξαρτήτως παράταξης συμφώνησαν».
Ο ίδιος εξηγεί ότι η ιδιαιτερότητα του πανηγυριού στο Αιγίνιο είναι πως αφιερώνει μεγάλο μέρος του στην εστίαση και τη διασκέδαση. Εντός του χώρου πραγματοποίησης της διοργάνωσης, εκτός των 300 θέσεων εκθετών, υπάρχουν 40 ταβέρνες και 20 καντίνες με τραπεζοκαθίσματα, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
«Τα Σαββατοκύριακα έρχεται 40.000 κόσμου και είναι αδύνατον τέτοιος αριθμός να ελεγχθεί κατά την προσέλευση του», επισημαίνει ο κ. Παππάς.
Εκτός από συναισθηματικό, το πλήγμα από τη μη πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης στην περιοχή θα είναι κυρίως οικονομικό. Βάσει των περσινών στοιχείων, τα καθαρά έσοδα από τη διοργάνωση έφθασαν τις 250.000 ευρώ.
«Η εμποροπανήγυρη είναι ο βασικός αιμοδότης του δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Ως εκ τούτου η μη πραγματοποίηση της διοργάνωσης προαναγγέλει μια δύσκολη χρονιά», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού.
Πηγή: voria.gr