Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενημέρωση για τα μέτρα προφύλαξης από τα Κουνούπια

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενημέρωση για τα μέτρα προφύλαξης από τα Κουνούπια

 Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και της ενίσχυσης των δράσεων για την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει το κοινό για τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται για την προφύλαξή του από την ενοχλητική δράση τους.

Για την προστασία από τα κουνούπια συμβάλλουμε όλοι:

• Προλαμβάνουμε: Όχι στάσιμα νερά σε μπαλκόνια και αυλές.

• Προστατευόμαστε: Εντομοαπωθητικό μέρα και νύχτα.

Ενημέρωση για την προφύλαξη από τα κουνούπια

Τα κουνούπια στην Ελλάδα αποτελούν ένα πρόβλημα, του οποίου λίγος κόσμος γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο το θέμα της όχλησης αλλά και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας γιατί είναι σημαντικοί φορείς μολυσματικών ασθενειών μεταξύ άλλων της ελονοσίας, του κίτρινου και του δάγκειου πυρετού, του ιού του δυτικού Νείλου, διαφόρων εγκεφαλίτιδων κ.α.

Είναι γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές και κυρίως η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, βοηθούν σημαντικά την επιτάχυνση του βιολογικού κύκλου και την επιβίωση των κουνουπιών. Στην Ελλάδα απαντώνται πάνω από 54 διαφορετικά είδη κουνουπιών από περίπου 3000 γνωστά είδη παγκοσμίως.

Η συνεισφορά των πολιτών στην καταπολέμηση μπορεί να είναι σημαντική, δεδομένου ότι υπάρχουν αναρίθμητοι χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως πλημμυρισμένα υπόγεια, ανοικτές δεξαμενές, δοχεία κάθε τύπου, όπως πιατάκια από γλάστρες, διαρροές νερού ή ανοιχτά φρεάτια σε εσωτερικές αυλές, κλπ.

Οι εστίες αυτές είναι απρόβλεπτες και είναι αδύνατο να χαρτογραφηθούν αφού βρίσκονται στην πλειοψηφία τους σε ιδιωτικούς χώρους και τα συνεργεία του φορέα υλοποίησης του προγράμματος δεν έχουν πρόσβαση.

Εξίσου σημαντικό και για την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης, όπως και για την θωράκισή μας από τα κουνούπια, είναι η προστασία του ιδιωτικού μας χώρου. Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν μπορεί να έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη δική μας αυλή.

 Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε τον κανόνα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους. Επομένως, πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο, τη βεράντα που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους. Είναι εύκολο να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ένας βασικός κανόνας: «Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό».

Τι πρέπει να κάνουμε:

• Περιορίζουμε στον χώρο μας όλες τις επιφάνειες ή μεγάλα αντικείμενα όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά

• Φυλάμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (βαρέλια, ποτιστήρια, τενεκέδες, κλπ.),γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα

• Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στα δοχεία νερού των κατοικίδιων ζώων(τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα)

• Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

• Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

• Απομακρύνουμε το νερό που συγκεντρώνεται γύρω από εξαρτήματα αυτόματου συστήματος άρδευσης (μπεκ, σταλάκτες, κλπ)

• Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής, ώστε να μη δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά.

• Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

• Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

• Αν έχουμε πισίνα, καλό είναι να θέτουμε σε λειτουργία κάθε μέρα το φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών

Πώς να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών

Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

• Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά.

• Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών.

• Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

 Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.

• Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα -αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

• Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα. Ορισμένα είδη τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων.

• Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

• Συχνά λουτρά καθαριότητας. Για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Πώς να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

• Αντικουνουπικά πλέγματα(σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρηση τους.

• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη < 2μηνών). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, Βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

• Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

 Για περισσότερες πληροφορίες:

Στην ηλεκτρονική σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκετε πληροφορίες για την προστασία από τα κουνούπια:

Γενικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

“Μην αφήνεις τα κουνούπια να σε τσιμπάνε” – Ενημέρωση για παιδιά και εφήβους


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «σκουπιδόδεντρα» του δήμου Βέροιας – Διαχείριση απορριμμάτων 2025!

Τα «σκουπιδόδεντρα» του δήμου Βέροιας – Διαχείριση...

Από την δημοτική παράταξη Βέροιας «Ισχυρός Δήμος» του...

Τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Μεθοδίας στη Νάουσα

Τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο της μακαριστής...

Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Νέο Πρόγραμμα  κατάρτισης για άνεργους ηλικίας 18 ετών  και άνω από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Νέο Πρόγραμμα κατάρτισης για...

Η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης...

ΤΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ  ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

ΤΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

 Η ηλιόλουστη ημέρα που ανέδειξε τις αξεπέραστες...

Ευχαριστίες του   Κοινωνικού   Παντοπωλείου Δήμου  Βέροιας

Ευχαριστίες του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου ...

Το Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας λειτουργεί...

Διανομή δεμάτων από τον «Έρασμο» σε ευάλωτες οικογένειες, για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Διανομή δεμάτων από τον «Έρασμο» σε ευάλωτες...

Από τον ΕΡΑΣΜΟ γνωστοποιούνται τα εξής:«Όπως κάθε...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Φιλανθρωπικός Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων...

Σέλι: Εντοπίστηκε σώος στα «Πριόνια»,  σε καταφύγιο μακριά από το χιονοδρομικό,  ο 23χρονος σκιερ, που αγνοούνταν  από το απόγευμα της Δευτέρας

Σέλι: Εντοπίστηκε σώος στα «Πριόνια», σε καταφύγιο...

Κοντά σε δασικό καταφύγιο της περιοχής «Πριόνια», στο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...