Μια νέα δέσμη μέτρων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες στη βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, περί «νέου αδιεξόδου στην οικονομία και την εργασία που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Είμαι σήμερα στη θέση να ανακοινώσω μία ακόμα δέσμη μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας, ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρώτον: Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής -και θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες από το υπουργείο Οικονομικών- θα κυμαίνεται από το 30% στο 70%. Κάνουμε και κάτι ακόμα όμως: Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Ποιες είναι αυτές; Είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες καταγράφουν τουλάχιστον, προσέξτε, το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όλες, δηλαδή, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Και έχει ενδιαφέρον ότι εδώ πέρα μας ασκείτε κριτική για κάτι το οποίο είχαμε πει ότι θα κάνουμε. Είχαμε πει εδώ και δύο μήνες ότι θα κάνουμε παρέμβαση στην προκαταβολή φόρου. Εκεί δεχθήκαμε ομοβροντίες, κριτική. Είχαμε πει ότι θα το κάνουμε τον Ιούλιο. Δεν έχει κανένα νόημα εξάλλου, δεν έχει καταβληθεί η προκαταβολή φόρου. Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τέτοια πρεμούρα; Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι μία αξιόπιστη κυβέρνηση και αυτά που λέει τα κάνει. Επίσης, μισή προκαταβολή θα καταβάλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολικά αυτό είναι μια παρέμβαση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου.
Δεύτερον, υιοθετούμε και κάποιες από τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, διότι πράγματι εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισεκατομμυρίου. Αυτή θα αφορά πλέον και για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δηλαδή ανθρώπους σε εποχικά καταλύματα, σε δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Θα καταβάλλεται με βάση το τζίρο Ιουνίου - Ιουλίου - Αυγούστου. Είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας, απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα προσπαθήσουν και προσπαθούν να κρατηθούν πάνω από το νερό και που χρειάζονται σήμερα αυτήν την ρευστότητα, την οποία -εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά όχι ως προς την πλήρη διάσταση της κριτικής που ασκείτε- είναι μία ρευστότητα που συχνά δεν μπορούν να βρουν από το τραπεζικό σύστημα».
Όσον αφορά στον τουρισμό, ανέφερε ότι 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή, θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα.
Μέτρο τρίτο: Επιδότηση κατά 60% από την πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο Πρόγραμμα Συν-Εργασία. Επεκτείνεται και για τον Αύγουστο και για το Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο, περίπου 600 εκατομμύρια.
Μέτρο τέταρτο: «Οι εποχικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις του τουρισμού δηλαδή όπως τις ορίσαμε πριν. Και θέλω να τονίσω, αυτός είναι ένας ad hoc ορισμός της εποχικότητας. Ορίζουμε ως εποχική επιχείρηση, το επαναλαμβάνω, επιχειρήσεις που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος. Είναι άλλα 600 εκατομμύρια.
Πέμπτο μέτρο: «Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Είναι κάτι το οποίο αφορά πάρα πολλούς απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, σε όλο το εμπόριο των τουριστικών ειδών, τα καταστήματα δηλαδή, τα ωραία καταστήματα που είδα στη Σαντορίνη, τα οποία ζουν ας το πούμε αποκλειστικά από τον τουρισμό. Και αυτά εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Γιατί πρέπει να δώσουμε στις επιχειρήσεις την πλήρη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες σε τι ποσοστό θέλουν να βάλουν εργατικό προσωπικό σε αναστολή και σε τι ποσοστό θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη Συν-Εργασία. Αλλά το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Όσο δε για τα επιδόματα ανεργίας, αυτά έχουν παραταθεί και ο σκοπός μας είναι να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και τους ανέργους οι οποίοι προφανώς έχουν μεγάλη δυσκολία να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας όταν έχουμε μια τέτοια βαθιά οικονομική κρίση».
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας τόνισε ότι δεν υποτιμά το μέγεθος της κρίσης και απευθύνθηκε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας: «Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές -και δεν θα κουραστούμε να το λέμε- ότι οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές, ότι έχουμε φυλάξει πυρομαχικά για να μπορούμε να τα αξιοποιούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και όταν το επιτάσσουν οι περιστάσεις».
Ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου
για τα επιπρόσθετα μέτρα
Την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για τα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, τονίζοντας τα εξής:
«Μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από τον πρωθυπουργό καθίσταται σαφές πως η ειλικρινής συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου μπορεί να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, για αυτό και η ΕΣΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της.
Η κατάργηση ή μείωση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με την πτώση του τζίρου και το δικαίωμα που δίνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις να αιτηθούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα τονώσουν τη ρευστότητα της αγοράς και ειδικά εκείνων των ΜμΕ που παραμένουν αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση. Σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί και η αποδοχή στην ουσία του όρου “εποχική εμπορική δραστηριότητα”, η οποία αποτέλεσε αίτημα του εμπορικού κόσμου.
Φυσικά, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο και θα απαιτούνται συνεχώς διορθωτικές παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο μέσω του διαύλου επικοινωνίας με τους φορείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει ανοικτό».