Υπερψηφίστηκε χθες το απόγευμα επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.
Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου, και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9 Ιουλίου.
Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου αναμένεται να ζητήσει το ΚΚΕ.
Ο νόμος που θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις «θα εφαρμοστεί» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο πλαίσιο της επεξεργασίας των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η υπόθεση της ρύθμισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δεν αφορά το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, ούτε τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ομοσπονδίες, αλλά «αυτές τις μικρές συγκεντρώσεις, που καθημερινά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην πόλη, που με τις ευθύνες και της αστυνομίας - που πράγματι κλείνει πολλούς δρόμους, πολύ γρήγορα - γίνονται όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι, πλην του ΚΙΝΑΛ, δεν κατατίθενται από τα άλλα κόμματα προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναφερόμενος μάλιστα στην υποχρέωση - όπως είπε - της αστυνομίας να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, είπε ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση «να βάλουμε δίπλα στην αστυνομία τον πρόεδρο των πρωτοδικών, τον εισαγγελέα».
Ραγκούσης – Χρυσοχοίδης και χουντικά διατάγματα
Αντιγραφή του χουντικού διατάγματος του 1971, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο στην τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας, απλώς διαφέρει στη γλώσσα. Εκείνα ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα, ενώ τα σχέδιο της κυβέρνησης είναι διατυπωμένο στη δημοτική», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στην κριτική Ραγκούση για αντιγραφή χουντικών διατάξεων, είπε ότι «μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι χουντικοί νόμοι και βασιλικά διατάγματα, που κι εσείς (με αυτά) απαγορεύατε συγκεντρώσεις..». Όσο για την κριτική που σχετίζεται με τον όρο της «ριζοσπαστικοποίησης» και τη συγκρότηση διεύθυνσης βίας στην Αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν έχει να κάνει με την ποινικοποίηση των ιδεών: «Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ιδέες, ούτε με τους νέους που θέλουν έναν άλλο κόσμο. Αφορά στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι οι περιπτώσεις απαγόρευσης συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια ή λόγω επισκέψεων ξένων ηγετών δεν βασίστηκαν σε χουντικούς νόμους αλλά σε Προεδρικό Διάταγμα του 1991, ενώ η δυνατότητα της αστυνομίας να τοποθετεί μικρές ομάδες διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο, βασίστηκε σε Προεδρικό Διάταγμα του 2013.
Σε λαϊκό ξεσηκωμό το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του καλεί «σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να «βάλει στο γύψο» το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος.
Πορεία του ΚΚΕ στη Βέροια και ανασύνταξη δυνάμεων
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων το ΠΑΜΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, έκανε χθες το απόγευμα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βέροιας, επι των πεζοδρομίων για να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία. Σε δηλώσεις του στο «Λαό» ο Γιάννης Τσεχελίδης, μέλος του Τ.Γ. ΚΚΕ Ημαθίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίζει ότι η «κυβέρνηση της Ν.Δ. εντείνει την καταστολή φέρνοντας ένα νομοσχέδιο χουντικής έμπνευσης που προωθεί νέα μέτρα περί ορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο παγκόσμια κατακτήθηκε από τους αγώνες του Εργατικού Λαϊκού Κινήματος» και προσθέτει: « Έρχεται λοιπόν να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μια διαδήλωση. Αναθέτει στην Αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο των μηχανισμών του κράτους. Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα, όσους θα συμμετέχουν σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση. Δεν τίθεται θέμα προσώπου στην άσκηση της συγκεκριμένης πολιτικής, η οποία είτε με τον κ. Χρυσοχοϊδη, είτε με κάποιον άλλο η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να την περάσει. Άλλωστε είναι κατευθύνσεις της Ε.Ε. που στην πολιτική της ατζέντα ταυτίζει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό, τους θύτες με τα θύματα. Το Εργατικό Λαϊκό Κίνημα, το ΚΚΕ δηλώνουμε ότι οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν στο γύψο και ότι κι αυτός ο νόμος, όπως και άλλοι αντιλαϊκοί αντιδραστικοί νόμοι στο παρελθόν με την πάλη του οργανωμένου ταξικού κινήματος έμειναν στα χαρτιά».
Όπως εκτιμάει ο κ. Τσεχελίδης, «το Λαϊκό Κίνημα είναι αυτή τη στιγμή σε υποχώρηση, αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι, θα ανασυνταχθεί και θα αντεπιτεθεί στις αντιλαϊκές πολιτικές».