Με διαδικασίες εξπρές συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για το αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί. Στο χέρι του Ερντογάν η απόφαση.
Η απόφαση εκδίδεται γραπτώς σε 15 μέρες
Η απόφαση θα είναι γραπτή και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει τονίσει πάντως, ότι σε περίπτωση θετικής εισήγησης, εικάζεται ότι στις 15 Ιουλίου, κατά την επέτειο τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζήτημα με σαφώς ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις, τόσο σε ελληνοτουρκικό επίπεδο (καθώς θεωρείται το πρώτο καθοριστικό τεστ για τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας μετά την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν), όσο και σε διεθνές, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου, σε συνέχεια ανάλογων τοποθετήσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις τελευταίες ημέρες.
Απαντώντας, πάντως, η Αγκυρα εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα, ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».
Mία ενδεχόμενη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση θα σημάνει μία εξαιρετικά σημαντική κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας και σε επίπεδο συμβολισμών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», νωρίτερα σήμερα.
Βαρβιτσιώτης: Οι διεθνείς παρεμβάσεις αναδεικνύουν τους κινδύνους μιας τέτοιας απόφασης για την Αγιά Σοφιά
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως μία τέτοια κίνηση «θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Τουρκία γυρνάει σε μία μουσουλμανική και ισλαμική πορεία», εγκαταλείποντας μία πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες, τον δυτικό πολιτισμό και την πολυπολιτισμική κοινωνία που χάραξε 100 και πλέον χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, οι παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων, όπως του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναδεικνύουν τους γενικότερους κινδύνους που γεννά μία τέτοια απόφαση.
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι μία τέτοια ενέργεια θα έχει μεγάλο ρίσκο και μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό σε παγκόσμιο επίπεδο, με εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ. Πρόσθεσε, δε, πως ο ίδιος έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, απαντώντας στον Τούρκο εκπρόσωπο.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής στην παγκόσμια σκηνή που πιστεύει στον διάλογο, αλλά δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που αφορά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Τέλος, επισήμανε ότι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας το έχει θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα είναι στην ατζέντα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής. Όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει μία φωνή.
Πηγή:dikaiologitika.gr