Του Γιάννη Μαγκριώτη
Δυστυχώς στην χώρα μας έχουμε κοντή και επιλεκτική μνήμη, και περιορισμένη όραση στην πολιτική. Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, ο θυμός και η απογοήτευση μεγέθυνε το πρόβλημα, γέννησε ακόμη και το νεοναζιστικό μόρφωμα, την Χρυσή Αυγή.
Αυτό το πρόβλημα αξιοποίησαν και αξιοποιούν αυτοί που δημιούργησαν το «Κίνημα των αγανακτισμένων», άλλοι με τα Ζάππεια και άλλοι με το σκίσιμο των μνημονίων, κέρδισαν την εξουσία και παρέτειναν την κρίση. Στην τελευταία συζήτηση στην Βουλή, που τα ΜΜΕ την ονομάζουν «μετωπική σύγκρουση», η κάθε πλευρά χρησιμοποίησε τα στοιχεία που την συμφέρουν και τα σύγκρινε με αυτά που την συμφέρουν.
Ήταν αστεία η σύγκριση της ύφεσης από τον κ. Τσίπρα της περιόδου 2010-2014, που είχαμε τα πολλά δημοσιονομικά μέτρα, με την περίοδο 2016-2019. Έκρυψε το δεύτερο εξάμηνο του 2014 που έχουμε μικρή ανάπτυξη, πήδηξε την ύφεση που αυτός δημιούργησε το 2015-2016, για να αποδείξει ότι αυτός έφερε την ανάπτυξη.
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, έκρυψε την μείωση της ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού κατά 1,8% του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, μιλώντας για ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ, ξεχνώντας σκοπίμως ότι το 1% έπρεπε να ήταν 2,8% του ΑΕΠ. Στο θέμα της ύφεσης λόγω κορονοιού, η σύγκριση που έκανε με τον μέσο όρο της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν έχει νόημα, γιατί στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ειδικά στη Ιταλία, ο κορονοιός άρχισε να επηρεάζει την οικονομία από τα μέσα Φλεβάρη, ενώ εμάς από τα μέσα Μάρτη. Σημασία έχει το βάθος της ύφεσης στο τέλος του χρόνου και φυσικά η προέκταση της στο 2021 και το 2022.
Την μεγαλύτερη ύφεση φέτος θα την έχουν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, αυτές θα έχουν και την πιο μεγάλη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, όπως το περιγράφει και στις τελευταίες εκτιμήσεις της η Κομισιόν, γιατί χάνουν ΑΕΠ από την παραγωγή, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ εμείς κυρίως από την κατανάλωση, λόγω των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας μας.
Γιαυτό η Ιταλία έχει την μεγαλύτερη ύφεση -6,5% στο πρώτο τρίμηνο και εμείς την μικρότερη 0,9%. Το Καλοκαίρι θα κάνει την μεγάλη βουτιά η ύφεση στη Ελλάδα, λόγω της συρρίκνωσης της βασικής εξωστρεφούς δραστηριότητάς μας, του τουρισμού, και μπορεί να φθάσει στο δεύτερο τρίμηνο στο 12%.
Αντί κυβέρνηση και κόμματα να συζητήσουν ένα σοβαρό σχέδιο και τα εργαλεία με τα οποία θα αξιοποιήσουν τους πολλούς πόρους που μας δίνει η ΕΕ, όπως ομολογούν όλοι, συγκρούονται χρησιμοποιώντας αριθμητικές αλχημείες, ενώ η χώρα κινδυνεύει και πάλι να βρεθεί στα βράχια.