Η «φωνή» του Πόντου που πολύ πρόωρα σίγησε…
Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε στη Ριζούντα τον Δεκέμβρη του 1889. Πατέρας του ο Χαράλαμπος και η μητέρα του Ερμοφύλλη Βελιαρίδου είχαν συνολικά τρία παιδιά.
Ο Νίκος, το 1905, σε ηλικία 16 χρονών αποφοίτησε από το σχολείο, το περίφημο «Φροντιστήριο της Τραπεζούντας», και πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.
Στην αρχή έγραφε στο περιοδικό «Επιθεώρησις» που εξέδιδε ο Φίλων Κτενίδης και στη συνέχεια στις εφημερίδες «Ηχώ του Πόντου» και «Φάρος της Ανατολής». Τα πρώτα δημοσιεύματά του τα υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Σίσυφος» και μετέπειτα με το ψευδώνυμο «Σπύρος Φωτεινός».
Ταυτόχρονα εργαζόταν σε ιδιωτική τράπεζα της οικογένειας Φωστηροπούλου.
Το 1917 εξέδωσε την εφημερίδα «Σάλπιγξ» και στη συνέχεια την εφημερίδα «Εποχή».
Από τη στιγμή που τέθηκε το σχέδιο των Τούρκων για Γενοκτονία του Ποντιακού Λαού, ο Νίκος Καπετανίδης, ο φλογερός αυτός πατριώτης αποκάλυπτε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του τις τουρκικές διώξεις. Με την ίδια αγωνιστικότητα έγραφε και τις ανταποκρίσεις στις εφημερίδες «Πρωία» και «Πρόοδος» καθώς και στο σατυρικό «Άνω-Κάτω».
Όταν ο πρόεδρος του «δικαστηρίου» του απάγγειλε τα κατηγορητήριο, ότι αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία του Πόντου, σηκώθηκε και συμπλήρωσε «όχι μόνο για την ανεξαρτησία, αλλά και την ένωσή του με την Ελλάδα».
Οι τελευταίες του λέξεις μπροστά στην αγχόνη ήταν «Ζήτω η Ελλάς». Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Σεπτεμβρίου του 1921. Ήταν μόλις 32 χρονών!
Ο Νίκος Καπετανίδης μαζί με τον Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο και τον ομογενή βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη αλλά και κάποιους άλλους επιφανείς Ποντίους αποτέλεσαν την πνευματική ηγεσία του Πόντου.
Ο αδερφός του Κώστας κατόρθωσε να διασώσει όλο το αρχείο της εφημερίδας «Εποχή», μια μοναδική ιστορική πηγή για τα τελευταία χρόνια του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στην πόλη μας στις 6 Νοεμβρίου 1994 έγιναν από το Δήμαρχο Ανδρέα Βλαζάκη τα αποκαλυπτήρια ονομασίας πλατείας με το όνομα «Νίκου Καπετανίδη», στην περιοχή Πασά-Κιόσκι ενώ στις 21 Μαΐου του 1995, έγιναν από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Γιάννη Μιχαηλίδη τα αποκαλυπτήρια επιγράμματος για τον ήρωα ευπατρίδη.
Το επίγραμμα αποτελεί πνευματική προσφορά του φιλόλογου-ερευνητή Θωμά Γαβριηλίδη και έχει ως εξής:
«ΟΙ ΕΚ ΠΟΝΤΟΥ ΒΕΡΟΙΑΙΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ»
«Για την Ελλάδα στάθηκες στα μαρμαρένια αλώνια
του Πόντου κι όπως έπρεπε, Νίκο Καπετανίδη
σαν παλικάρι πάλεψες τον Διγενή τον Ακρίτα.
Τα φτερωτά σου τα άρματα, ψυχή, γραφίδα, πίστη,
λεβεντονιέ, δεν μπόρεσε χάροντας να τ' αγγίξει
κι ευθύς για σένα ανοίξανε τα δώματα του Ολύμπου».
Πλατεία με το όνομα του Νίκου Καπετανίδη υπάρχει και στο Μαρούσι της Αθήνας, πίσω από το Μέγαρο του ΟΤΕ στην οποία δεσπόζει και προτομή του Εθνομάρτυρα που φιλοτεχνήθηκε από τον Γκάγκικ Αλτουμιάν και είναι δωρεά της Γεωργίας Ασιατίδου.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον Πειραιά σε πλατεία απέναντι από τα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-