Πρώτη επιτυχής εφαρμογή της περιστροφικής αθηρεκτομής στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας

Πρώτη επιτυχής εφαρμογή της περιστροφικής αθηρεκτομής στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας

Μετά τις τοποθετήσεις μόνιμων βηματοδοτών, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε επιτυχώς στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο της Καρδιολογικής κλινικής η περιστροφική αθηρεκτομή (Rotablator) από τους επεμβατικούς καρδιολόγους Αντώνη Παπαδόπουλο, Αντώνη Σαμαρά και Παύλο Ροδίτη, με την υποστήριξη του Διευθυντή της κλινικής Dr Γιάννη Βογιατζή.


Ο αθηροτόμος (σχήμα 1) είναι ένα τεχνητό μέσο με τη βοήθεια του οποίου ο Καρδιολόγος μπορεί να λειάνει την σκληρή επιφάνεια της βλάβης και να διευρύνει τον αυλό του αγγείο. Αποτελείται από μια συσκευή με περιστρεφόμενη κορυφή με διαμαντάκι που περιστρέφεται με ταχύτητες που κυμαίνονται περίπου στις 150.000 στροφές ανά λεπτό (σχήμα 2).  


Επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί σε στενώσεις που η πλάκα που έχει σχηματιστεί στο στεφανιαίο αγγείο είναι πολύ σκληρή και δεν είναι δυνατόν να διανοιχτεί με αγγειοπλαστική. Η Η εφαρμογή έγινε σε ασθενή 75 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε από γειτονικό περιφερειακό νοσοκομείο στην Καρδιολογική κλινική της Βέροιας, λόγω ιδιαίτερης δύσπνοιας μετά από ήπια σωματική κόπωση.  Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε καρδιακή ανεπάρκεια και προγραμματίστηκε στεφανιογραφία η οποία ανέδειξε βλάβη στο κεντρικό αγγείο της στεφανιαίου δικτύου που παρουσίαζε έντονη εναπόθεση ασβεστίου.


Έγινε προσπάθεια αγγειοπλαστικής με συμβατικές τεχνικές αλλά δεν απέβη επιτυχής λόγω μη δυνατότητας διάτασης της βλάβης που θα δημιουργούσε κίνδυνο πρώιμης επαναστένωσης της ενδοαρτηριακής πρόθεσης (stent).  Έτσι προγραμματίστηκε εκ νέου προσπάθεια αντιμετώπισης της με την τεχνική της περιστροφικής αθηρεκτομής (rotablation). Αρχικά η στένωση προσπελάστηκε από σύρμα οδηγό μέσω του οποίου προωθήθηκε μέχρι το επίπεδο της βλάβης ο αθηροτόμος (rotablator). Μετά την επιτυχή διάνοιξη τοποθετήθηκε ενδοαρτηριακή πρόθεση (σχήμα 3).


Ο ασθενής δεν ένοιωσε κάποια ιδιαίτερη δυσφορία και παρέμεινε για παρακολούθηση στη στεφανιαία μονάδα τις επόμενες ώρες ενώ την επόμενη ημέρα πήρε εξιτήριο χωρίς άλλα προβλήματα.

Η πρώτη επιτυχής επέμβαση περιστροφικής αθηρεκτομής, αποτελεί μία ακόμα πρωτοπορία και μια ακόμα σημαντική επιτυχία για την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας, μετά και την πλήρη και συνεχή λειτουργία του αιμοδυναμικού, το οποίο,  στο τέλος  Μαίου, συμπληρώνει  5 χρόνια από την έναρξη του, δικαιώνοντας τις προσδοκίες τόσο του διευθυντή του Τμήματος, όσο και του ιατρικού του δυναμικού.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...