Γράφει ο Παναγιώτης
Παπαδόπουλος
Φιλόλογος
Β ΜΕΡΟΣ
Τα τελευταία 10 χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τα αίτια που αναγκάζουν του κατοίκους της Βόρειας Συρίας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να καταφεύγουν πρόσφυγες σε διάφορες χώρες μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Βασική αιτία είναι το πετρέλαιο που παράγεται στο ΒΑ τμήμα της Συρίας εκεί που γίνονται οι βομβαρδισμοί. Είναι διεθνής κανόνας πλέον ότι εκεί που υπάρχει πετρέλαιο σε κάποια μικρή χώρα περίμενε πόλεμο. Βέβαια το πετρέλαιο είναι η κινητήρια δύναμη, μετά το ρεύμα, για τις ανάγκες της βιομηχανίας και για τη θέρμανση των πληθυσμών των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Σε αυτήν την περιπέτεια βρίσκεται σήμερα και η Συρία Η διεκδίκηση του μαύρου χρυσού, πετρελαίου, από τις ευρωπαϊκές χώρες έφερε τους βομβαρδισμούς και την ολέθρια καταστροφή των πόλεων της ΒΑ Συρίας. Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου ούτε συγκινείται από τους θανάτους ,την καταστροφή των οικιών της χώρας και το δράμα αυτού του λαού. Το πιο οδυνηρό είναι η άθλια εικόνα των τηλεοράσεων του θανάτου των μικρών παιδιών, Πολλά είναι σκοτωμένα ή τραυματισμένα και τα μεταφέρουν οι γονείς τους στα γκρεμισμένα νοσοκομεία ενώ κάποια άλλα έμεινα ορφανά και με κλάματα ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια που δεν έρχεται. Μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε την αλήθεια μέσα ένα μέρος από την ιστορία της Συρίας των τελευταίων ετών και τη θρησκευτική εικόνα της χώρας.
Η ιστορία της ανεξάρτητης Συρίας αρχίζει όπως και πολλών κρατών της Αραβίας και της Ασίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για πολλά χρόνια πριν από τον πόλεμο υπήρξε αποικία κάτω από τη γαλλική κυριαρχία και έγινε ανεξάρτητη το 1946. Το επίσημο όνομα είναι «ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών με το Ισραήλ το οποίο κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν. Έκτοτε έχει συχνές συγκρούσεις με τους παλαιστίνιους εναντίον του Ισραήλ. Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου 1966,όμως με πραξικόπημα του υποστράτηγου Σαλάχ Τζεντίντ μεταβλήθηκε από σοσιαλιστικό κόμμα στη συγκρότηση μιας σκληρής κυβέρνησης, από μαρξιστές, με πρόεδρο τον Χαβέζ Αλ Άσαντ
«Το 1969, το συριακό καθεστώς συγκλονίστηκε από τη διαμάχη των «εθνικιστών» με τους «προοδευτικούς»(οπαδούς του Άσαντ) για τον έλεγχο της εξουσίας. Η κρίση ξέσπασε ανοικτά στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 σε πραξικόπημα. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ(στρατηγός) έγινε τελικά πρόεδρος από το 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000. Τον διαδέχτηκε στην κυβέρνηση ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ. ο οποίος παραμένει από τότε μέχρι σήμερα πρόεδρος. Από το 2011 η κατάσταση χειροτέρευσε με επαναστάσεις αντικαθεστωτικές με αποτέλεσμα να διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Ξεκίνησε ως σειρά διαδηλώσεων, μέρος της Αραβικής Άνοιξης, που μετά την βίαιη καταστολή τους εξελίχθηκαν σε ένοπλη αντάρτικη εξέγερση».
Η θρησκευτική εικόνα των κρατών της περιοχής είναι οι διαμάχες μεταξύ των ισλαμικών αιρέσεων. Οι περιοχές της Χερσονήσου της Αραβίας είναι οπαδοί του Ισλάμ(υποταγή) και αποτελούνται από διάφορες αιρετικές ομάδες. Έτσι και οι κάτοικοι της Συρίας. Το μεγαλύτερο μέρος της αποτελούν την Ισλαμική θρησκεία. Από αυτούς το μεγαλύτερο μέρος (το 59–60%) του πληθυσμού είναι Σουνίτες Άραβες . Υπάρχουν και Σουνίτες Σύριοι. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι κάποτε η Συρία αποτελούσε μέρος της Αραβίας. Το Χαλιφάτο των Σουνιτών έχει πολλούς οπαδούς και στα γειτονικά κράτη, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Υπάρχουν και οι Αλεβίδες σε μεγάλο ποσοστό και οι Δρούζοι. Ο σημερινός πρόεδρος Μπασάρ Ελ Άσαντ είναι πρόεδρος ανήκει στην αίρεση των Δρούζων. Αυτά τα στοιχεία έχουν αλλοιωθεί με τα πρόσφατα γεγονότα.
Ένα μεγάλο ποσοστό ήσαν Χριστιανοί διαιρεμένοι σε ομάδες με κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Η Συρία είναι η πρώτη χώρα στην οποία ιδρύθηκε ο Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στο δρόμο προς τη Δαμασκό ,πρωτεύουσα της Συρίας (κοντά στα Ιεροσόλυμα)λίγο μετά το θάνατο του Χριστού έγινε η μεταστροφή του σπουδαστή της Εβραϊκής Σχολής των Ιεροσολύμων Σαούλ σε Παύλο.( Προς Γαλάτας κ. Α΄15-16) Κάτι ακόμα πολύ σοβαρό. Πολλοί Έλληνες από τον Πόντο κατέφυγαν πρόσφυγες στη Συρία. για να γλυτώσουν από τις θηριωδίες των Τούρκων Πολλοί όμως από αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα κάποιοι όμως έμειναν εκεί. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι Κουρδικής καταγωγής. Αυτοί υφίστανται τα δεινά με την εθνοκάθαρση που επέβαλαν οι Τούρκοι για τους Κούρδους της Τουρκίας.
Μια ερώτηση. Τι έγιναν οι χριστιανοί? Απάντηση. Τους εξόντωσαν. Έτσι απλά. Η χριστιανική εκκλησία ετέθη υπό διωγμό. Πριν από λίγα χρόνια και οι εκκλησίες τους κάηκαν ή καταστράφηκαν . Αυτοί είναι οι πρόσφυγες της Συρίας? Φέρνουν το μίσος εναντίον των Ελλήνων μαζί τους και καταστρέφουν τα θρησκευτικά μνημεία μας και ό,τι θυμίζει Ορθοδοξία. Όσοι τους θέλουν στην Ελλάδα τους χρειάζονται για ψήφους γι αυτό τους έδωσαν ελληνική ιθαγένεια. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν έγινε αυτό. Συμμαζευτείτε γρήγορα κύριοι κυβερνώντες, γιατί η έκρηξη δεν θα αργήσει.
Συλλήψεις στις 26/11 για ναρκωτικά στην Ημαθία
Συνελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου 2024, το μεσημέρι σε...