« Είναι αναγκαία και ασφαλής η επανέναρξη του πρωταθλήματος;
Η αναγκαστική , λόγω κορονοϊού, διακοπή όλων των πρωταθλημάτων, έχει φέρει μια μη αναμενόμενη αναστάτωση σε ομάδες και ομοσπονδίες της κάθε χώρας, μέχρι και τις διεθνείς Ενώσεις των εκάστοτε αθλημάτων.
Τα αίτια πολλά και περίπλοκα. Τρεις είναι, όμως οι βασικές αιτίες της αναστάτωσης:
1. Αθλητές/Αθλήτριες- Προπονητές- Διαιτητές- Φίλαθλοι : Η υγεία ,τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, των πρωταγωνιστών ενός αθλητικού γεγονότος, αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό.
2. Παράγοντες και προσωπικό ομάδων. Αφορά όλους που εμπλέκονται στον οικονομικό προγραμματισμό μιας ομάδας: αθλητές, προπονητές, προμηθευτές των ομάδων, αλλά και των χορηγών οι οποίοι επένδυσαν χρήματα.
3. Μη ολοκλήρωση της τελικής αγωνιστικής κατάταξης των πρωταθλημάτων. Το βασικό πρόβλημα εδώ των παραγόντων της Ομοσπονδίας είναι η δυσκολία προγραμματισμού της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ποιες ομάδες προβιβάζονται στην ανώτερη κατηγορία, ποιες υποβιβάζονται στην κατώτερη, ποιες προκρίνονται στις διεθνείς διοργανώσεις.
Αναλύοντας, λοιπόν τους βασικούς λόγους της αναστάτωσης, διαπιστώνεται ότι, η απώλεια εισοδημάτων και η δυσκολία προγραμματισμού της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, έρχονται σε αντιδιαστολή με την διασφάλιση της υγείας, για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων χειροσφαίρισης.
Τα σωματεία για να εξασφαλίσουν την προστασία της υγείας των αθλητών τους, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις:
Η πρώτη προϋπόθεση: είναι ο πλήρης έλεγχος της νόσου του κορονοϊού . Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της πανδημίας, μας λείπουν ακόμα πολλά στοιχεία της νόσου.
Η δεύτερη προϋπόθεση: είναι η εξασφάλιση της επανόδου των αθλητών/τριών, στην προ καραντίνας αθλητική κατάσταση. Δηλαδή της πλήρους αγωνιστικής δράσης.
Έχουν συμπληρωθεί 2 (δύο) μήνες καραντίνας. Οι αθλητές απέχουν από ομαδικές προπονήσεις και ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα, μέσα στο σπίτι τους κατά βάση. Κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι άλλοι εργάζονται.
Οι δύο μήνες αγωνιστικής απραξίας, θυμίζουν το διάστημα από το τέλος μιας αγωνιστικής περιόδου, μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Τι επίπτωση έχει ο τρόπος της ατομικής προπόνησης στο σπίτι για 2 (δύο) μήνες στους αθλητές; Κανείς δεν ξέρει. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσο χρόνο θα χρειαστεί αυτή η διαδικασία. Πολύ απλά, γιατί είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται πρώτη φορά και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο.
Ας δεχθούμε όμως, καλοπροαίρετα, το πιθανό σενάριο που είναι η πλήρης επάνοδος σε αγωνιστική κατάσταση σε 3 εβδομάδες από την έναρξη των προπονήσεων (11 Μαΐου, με βάση το καλύτερο σενάριο). Στην καλύτερη των περιπτώσεων, λοιπόν θα έχουμε επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων αρχές Ιουνίου. Δηλαδή τα play off που θα κρίνουν τον πρωταθλητή και τα play out για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν και θα προβιβαστούν από την Α2.
Αυτό το αγωνιστικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι ασφαλές. Θα κληθούν οι αθλητές, με σαφέστατα ελλιπή προετοιμασία, να δώσουν τα σημαντικότερα παιχνίδια του πρωταθλήματος, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού.
Πολύ φοβάμαι ότι εάν γίνει προσπάθεια ολοκλήρωσης των αγωνιστικών υποχρεώσεων, θα δούμε πολλούς τραυματισμούς, σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει.
Ως γιατρός και ως πρώην αθλητής κρίνω ότι το σενάριο για την ασφαλή επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες, σε επίπεδο πρωταθλητισμού δεν είναι ασφαλές για την υγεία των αθλητών/τριών μας».