Βυζάντιο 626 μ.Χ.
Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος με τον στρατό βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας και πολεμάει τους Πέρσες που αιφνιδιαστικά επιτέθηκαν, άρπαξαν τον Τίμιο Σταυρό και βεβήλωσαν τους Αγίους Τόπους.
Την απουσία του αυτοκράτορα και του στρατού εκμεταλλεύτηκαν οι Άβαροι (λαός μογγολικής καταγωγής που κατοικούσε στα Β της αυτοκρατορίας) οι οποίοι σε συνεργασία με τους Πέρσες (για αντιπερισπασμό) προσπάθησαν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη την οποία υπερασπίζονταν λιγοστοί στρατιώτες με την καθοδήγηση του μάγιστρου Βώνου (φρούραρχος-πρωθυπουργός) ενώ ο πατριάρχης Σέργιος με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια περιδιάβαινε στα τείχη εμψυχώνοντας τους υπε-ρασπιστές.
Την νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου και ενώ Άβαροι και Πέρσες ετοιμάζονται για την τελι-κή επίθεση, φοβερός ανεμοστρόβιλος δημιούργησε φοβερή τρικυμία που κατέστρεψε τα πλοία του εχθρού που αναγκάσθηκε να λύσει την πολιορκία.
Η «Βασιλεύουσα» σώθηκε! Στις 8 Αυγούστου ο λαός συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών (φωτο) (στα παράλια του Κεράτιου κόλπου) για να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Παναγία που θεωρήθηκε πως βοήθησε τους πολιορκημένους.
Οι πιστοί, όλη τη νύχτα, όρθιοι έψαλλαν ευχαριστήριο Ύμνο προς την «νικητήρια Παναγία» που ονομάσθηκε «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ».
Ο Ακάθιστος Ύμνος, που θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, αποτελείται από 24 οίκους (στροφές). Κάθε οίκος αρχίζει με ένα από τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (Α-Ω) και στις εκκλησίες μας τις πρώτες τέσσερις Παρασκευές της Μεγάλης Σαρακωστής ψάλλεται κάθε φορά τμήμα (1ο 1/4 του Ύμνου). Είναι οι Παρασκευές των Χαιρετισμών.
Την πέμπτη Παρασκευή επαναλαμβάνονται και οι 24 στροφές. Είναι η Παρασκευή του Ακάθιστου Ύμνου.
Η Ιερά Παράδοση αποδίδει τον Ακάθιστο Ύμνο στον μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα Ρωμανό και Μελωδό αν και κάποιοι μελετητές αντικρούουν αυτή την άποψη. Βέβαιο όμως είναι πως οι ειρμοί (συνδέσεις των στροφών) είναι έρ-γο του Ιωάννη του Δαμασκηνού ενώ τα τροπάρια του Ιωσήφ του Ξένου του υμνογράφου.
Γενικό θέμα του Ακάθιστου Ύμνου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 3η Παρασκευή των Νηστειών-Χαιρετισμών συνηθίζεται να πηγαίνει στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών και να απαγγέλει εκεί τις στροφές-οίκου του Ύμνου, παράδοση που θεωρείται απότιση τιμής στη μνήμη του γεγονότος του 626, δηλαδή της σωτηρίας της Πόλης.
Στη Μονή Διονυσίου στο Άγιον Όρος υπάρχει θρύλος ότι μια μικρή εικόνα γνωστή ως «Παναγία των Χαιρετισμών», που φυλάσσεται εκεί είναι η εικόνα μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος.
Για την ιστορία, να προσθέσω πως ο Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες του βασιλιά Χοσρόη και έφερε τον Τίμιο Σταυρό, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στα Ιεροσόλυμα, όπου υψώθηκε για δεύτερη φορά την ανεύρεσή του από την Αγία Ελένη.