-Για αύξηση των διαρρήξεων σε Τράπεζες, ΑΤΜ, σούπερ μάρκετ και οχήματα ανησυχεί η ΕΛ.ΑΣ
Κατακόρυφα έπεσαν οι δουλειές των επιτήδειων σε κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, μετά το «μένουμε σπίτι» για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο in.gr, η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιεί παράλληλα, τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς από υπηρεσίες τη Διεύθυνση Μεταγωγών, αφού είναι κλειστά τα δικαστήρια και γίνονται ελάχιστες μετακινήσεις κρατουμένων, από υπηρεσίες για το οικονομικό έγκλημα, αλλά και από τη Δίωξη Εκβιαστών, αφού είναι κλειστά τα καταστήματα, επομένως δεν έχουν εγκληματικό αντικείμενο οι «νονοί» της νύχτας.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το μέτρο αυτό λαμβάνεται υπό τον φόβο ληστρικών επιδρομών σε σουπερμάρκετ και τράπεζες, μαζικών ανατινάξεων ΑΤΜ αλλά και ριφιφί και επιδρομών σε καταστήματα ή επιχειρήσεις που θα είναι για μεγάλο διάστημα κλειστές. Παράλληλα, ελλοχεύει και ο φόβος, αν η επιδημία λάβει μεγάλες διαστάσεις – κάτι που όλοι απεύχονται- να παρουσιαστούν περιπτώσεις «πλιάτσικου» από διάφορες ομάδες κακοποιών και όχι μόνο.
Οι ανησυχίες της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύονται από το γεγονός ότι οι επίδοξοι ληστές και διαρρήκτες θα έχουν ευχέρεια κινήσεων στα άδεια αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές, ότι πολλοί υποψήφιοι στόχοι θα είναι «απροστάτευτοι» και πολλά από τα συστήματα καμερών που μπορεί να κατέγραφαν τις κινήσεις τους θα είναι εκτός λειτουργίας.
Επιπλέον, ίσως αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους βγουν εκτός του σπιτιού τους, αφού στις άδειες πόλεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα στόχοι κακοποιών. Κύριο πλεονέκτημα των αρχών ασφαλείας είναι το γεγονός ότι λόγω μηδαμινής κυκλοφορίας στους δρόμους θα μπορούν να ελέγχουν πιο εύκολα τα οχήματα και άλλες κινήσεις των υπόπτων. Κάθε μήνα υπολογίζεται ότι διαπράττονται περίπου 1.900-2.000 διαρρήξεις κατοικιών σε όλη την επικράτεια, αριθμοί που αναμένεται να υποχωρήσουν σε ποσοστό 70%-90% λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, της διαρκούς παρουσίας στα σπίτια αλλά και κλειστών καταστημάτων που θα έχουν προφανώς άδεια ταμεία και μικρού ενδιαφέροντος εξοπλισμό για τους ληστές.
Αντιθέτως, η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται ότι μπορεί να σημειωθεί αύξηση στις ληστείες σουπερμάρκετ (σημειώνονται περίπου 12-15 κάθε μήνα), πρατηρίων υγρών καυσίμων (10 μηνιαίως), περιπτέρων και μίνι μάρκετ (10-12 μηνιαίως), ενώ πιθανολογεί ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός εκρήξεων ΑΤΜ αλλά και κλοπών τροχοφόρων λόγω της μικρής εποπτείας που θα υπάρχει από τους έγκλειστους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.