Διαβάζοντας στις τοπικές εφημερίδες αλλά και στο διαδίκτυο, για την σεμνή και λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την ονοματοδοσία δρόμου της πόλης μας με το όνομα του πρώην δημάρχου της Βέροιας Κωνσταντίνου Ζαμπούνη μου δημιουργήθηκαν κάποιες σκέψεις που δεν έχουν να κάνουν τίποτα – μα τίποτα με τον αείμνηστο Δήμαρχο, τον εξαίρετο άνθρωπο και λαμπρό επιστήμονα. Καλώς και έγινε έστω και κάπως αργά.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέει και ο λαός μας. Και μακάρι και στο μέλλον να τιμώνται έστω και με τον τρόπο αυτό και άλλοι συντοπίτες μας που πρόσφεραν στην πόλη υλικά ή πνευματικά.
Οι σκέψεις μου επικεντρώνονται στη σχετική πινακίδα, που τοποθετήθηκε στο χώρο της τελετής-τιμής. ΟΔΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΖΑΜΠΟΥΝΗ. Αυτό και τίποτα άλλο! Οι περισσότεροι ούτε που τον γνωρίζουν! Οι νεότεροι θα αναρωτηθούν χωρίς φυσικά να πάρουν απάντηση!
Τόσο δύσκολο είναι να γραφεί κάτω από το όνομα ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. Θα μας βοηθήσει όλους. Θα μάθουμε για την ιστορία του τόπου μας!
Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με άλλες σχετικές οδονομασίες.
Παράδειγμα!
-Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την οδό ΚΩΤΤΟΥΝΙΟΥ. Τι ήταν όμως ο Κωττούνιος; Πολύ λίγοι έως ελάχιστοι γνωρίζουμε!
-Όλοι βαδίζουμε στον πεζόδρομο της αγοράς στις οδούς Κάππου και Τσούπελη αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν τι ήταν αυτοί!
-Κεντρικός δρόμος η οδός Ζωγιοπούλου, αλλά μόνον όσοι την είχαν νηπιαγωγό και κάποιοι ακόμη γνωρίζουν τη μεγάλη ευεργέτιδα της πόλης!
Το ίδιο έχει να κάνει και με άλλες οδονομασίες όπως του Αντώνη Κεμεντζέ, του Γεωργίου Γουδή, της Μαλακούση, Μούμογλου και άλλες.
Πρότασή μου είναι κάτω από το όνομα του προσώπου που τιμάται με την οδονομασία ας γράφεται και η ιδιότητά του ή τέλος πάντων κάτι που να μας θυμίζει τι ήταν ο τιμηθείς με την ονοματοδοσία. Έτσι για να πλουτίζουμε της γνώσεις μας. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας ας ψάξει να μάθει περισσότερα.
Και επί προσωπικού σχετικό. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης συνάντησα την οδό Ονησίμου. Κάπου εκεί κοντά στην Αγία Κυριακή. Ανέτρεξα σε εγκυκλοπαίδειες, έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα (αν δεν είναι συνωνυμία) ότι «ο περί ο λόγος» υπήρξε βασιλιάς της αρχαίας Σαλαμίνας της Κύπρου. Τώρα βρίσκομαι στη φάση να βρω τη σχέση του με τη Βέροια!
Μάκης Δημητράκης