Διατροφή και λοιμώξεις  του αναπνευστικού

Διατροφή και λοιμώξεις του αναπνευστικού

Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 


Τις τελευταίες μέρες πολλά ακούγονται για το θέμα του κοροναϊού. Είδαμε τους πολίτες να πηγαίνουν στα super αδειάζοντας τα ράφια των τροφίμων. Τρόφιμα όμως που στις περισσότερες περιπτώσεις καθόλου δεν βοηθούν στην θωράκιση του αναπνευστικού μας. Η τροφή είναι το καύσιμο και το «φάρμακο» του οργανισμού. Από την τροφή το σώμα λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά για να φτιάξει αντισώματα και να αυτο-ρυθμίσει τη λειτουργία του. Η πολυφαγία και/ή σαβουροφαγία κλέβουν από την ζωτικότητα του οργανισμού. Η πολύ ή ακατάλληλη τροφή εφοδιάζει το σώμα με ανθυγιεινή ύλη και κατά συνέπεια δυσχεραίνεται η κανονική του λειτουργία.

Προτού αναλύσουμε στοιχεία της διατροφής που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την άμυνα του οργανισμού και δεν πρέπει να λησμονούνται.Αυτοί είναι:  το περιττό βάρος, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή και η αποφυγή του ήλιου.

Ας δούμε τώρα όμως διατροφικά τι γίνεται, τι πρέπει να προσέχουμε και τι να ακολουθούμε. 

• Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, ξινόγαλα, ελιές, το κεφίρ. Η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί, τόσο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όσο και για την γενικότερη υγεία, για αυτόν τον λόγο το έντερο θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος. Γρήγορο φαγητό, κάπνισμα, αλκοόλ και αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα με πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ενσωματώστε λοιπόν στην διατροφή καλές πηγές προβιοτικών και θα κάνετε το πιο σημαντικό βήμα.

• Αυξήστε επιπλέον και τα πρεβιοτικά, τα οποία είναι ένας τύπος ινών που τρέφουν τα βακτήρια του εντέρου, όπως σπαράγγια, σκόρδο, αγκινάρες, κρεμμύδι, πράσο, ραδίκια.

• Βιταμίνη Α και καροτενοειδή: Προσθέστε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτένιο και άλλων καροτενοειδών, όπως: βερίκοκα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πράσινες πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μανταρίνια, ντομάτες.

• Βιταμίνη D : O σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές τις πολύτιμης βιταμίνης D.

• Βιταμίνη C: Η πλέον γνωστή βιταμίνη C δεν θα μπορούσε να λείπει, αφού επιτελεί κύριες μεταβολικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος.Να πούμε μόνο ότι η εν λόγω βιταμίνη δεν βρίσκεται μόνο στο πορτοκάλι, αλλά και σε αρκετά άλλα τρόφιμα, όπως μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο, μάνγκο, τα νεκταρίνια, πιπεριές, γλυκοπατάτες, φράουλες, ντομάτες.

• Βιταμίνη Ε: Η δομή της συγκεκριμένης βιταμίνης της προσδίδει μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Η κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και της φυσικής σταθερότητας τους.Επειδή το οξειδωτικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την χρησιμότητα της. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, η μαργαρίνη, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και το ακτινίδιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες δόσεις από συμπληρώματα δεν είναι η λύση και ο ιδανικός τρόπος πρόσληψης παραμένει η τροφή. Ακόμη να γνωρίζετε ότι το γνωστό ρητό «φάε πολύ για να δυναμώσεις», οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν ισχύει. Μεγάλες ποσότητες φαγητού επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού, άρα μικρές ποσότητες φαγητού, υγιές και σταθερό βάρος, θα σας προστατέψουν πολύ πιο αποδοτικά. Η μητέρα φύση γνωρίζει καλύτερα. Και το σώμα μας αν το ακούσουμε σε οξεία ασθένεια αυτό που χρειάζεται είναι νερό και νηστεία, όχι τροφή. 

Ακόμη η επαρκής ενυδάτωση του ορφανισμού, είναι πολύ σημαντική. Είναι το Α και το Ω και αν κρατήσετε μόνο ένα από όλα τα παραπάνω ας είναι αυτό. Τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό κάθε μισή ώρα για τη διατήρηση τόσο του κυκλοφορικού συστήματος όσο και του μεταβολισμού των κυττάρων σε καλή κατάσταση.

Τέλος ας σεβαστούμε όλοι το μήνυμα του υπουργείου υγείας: 

Μένουμε σπίτι . Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας , με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα. Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στα νοσοκομεία στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση για την επιλόχεια κατάθλιψη

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:...

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ, ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ, να υποφέρουν γυναίκες από...

Αλλαγές στις εφημερίες και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μέχρι το τέλος του 2025

Αλλαγές στις εφημερίες και στα Τμήματα Επειγόντων...

Τις αλλαγές που σχεδιάζονται και αρχίζουν να...

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου η 16η Επιστημονική Ημερίδα Καρδιολογίας στη Βέροια

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου η 16η Επιστημονική Ημερίδα...

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στην Βέροια στο Ξενοδοχείο...

ΕΟΔΥ: Ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας - Μέτρα προστασίας

ΕΟΔΥ: Ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα...

Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για...

Η υγεία το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς

Η υγεία το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς

Του Τάσου ΒασιάδηΗ καινούργια χρονιά ξεκίνησε και...

Έντονες αντιδράσεις από τον  Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο  για το νέο σύστημα ηλεκτρονικών  ραντεβού από τον ΕΟΠΥΥ -Επιστολή σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

Έντονες αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό...

Νέο σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού μέσω gov.gr με...

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Ολοκληρώθηκε η...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, σε συνεργασία με την...

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αλεξάνδρειας

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...