Με το όριο του ετήσιου τζίρου στις 10.000 ευρώ, πάνω από το οποίο οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι από φέτος να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, είναι φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στην περιοχή μας μπαίνει για τα καλά στην κατηγορία του επιτηδευματία, με όσα καλά και καλά αυτό συνεπάγεται.
Θυμίζουμε ότι από τη νέα χρονιά αγρότες και κτηνοτρόφοι θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και θα φορολογούνται βάσει αυτών και όχι βάσει του τεκμαρτού προσδιορισμού γεωργικού εισοδήματος επί των αντικειμενικών τιμών ανά είδος προϊόντος και ζώου, όπως αυτές προσδιόριζε κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών.
Το νέο σύστημα που ήδη ισχύει θα φορολογεί από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδα. Συνεπώς, η εφορία εξομοιώνει τους αγρότες με τους επιτηδευματίες και πλέον το εισόδημα που τους φορολογεί θα το προσδιορίζει με λογιστικό τρόπο, βασισμένο στα τιμολόγια που αφορούν αγορά και πώληση, αλλά και τις κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων καταργείται και επιπλέον θα πρέπει να προκαταβάλλεται φόρος 55% (τι πιο νοσηρό;) για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, βέβαια, θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης φόρου ανάλογα με τις δαπάνες γα την παραγωγή του προϊόντος, έξοδα για φάρμακα, αγορές εξοπλισμού, μεροκάματα κ.λπ.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ, καθώς θα συμψηφίζεται πλέον με βάση τα έσοδα - έξοδα, όπως δηλαδή γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αγρότες: Ναι στη φορολογία όχι στην καταστροφή μας
Μιλήσαμε με αρκετούς αγρότες της περιοχής. Σε καμία περίπτωση ο αγροτικός κόσμος δεν αρνείται να φορολογηθεί, πόσο μάλλον στη δύσκολη αυτή συγκυρία για το κράτος. Δείτε όμως τι σημαίνει η νέα φορολογία για τους αγρότες της περιοχής μας.
Στο κατώτατο όριο του τζίρου των 10.000 ευρώ που αναφέρεται πιο πάνω, ασφαλώς τα καθαρά ετήσια έσοδα προσδιορίζονται χονδρικά στα μισά. 5.000 ευρώ, με τα οποία μέχρι σήμερα καλείτο να περάσει ο αγρότης όλη τη χρονιά. Με τη νέα νομοθεσία και όλα τα παρεπόμενα, περίπου τα μισά από τις 5.000 ευρώ είναι φορολογία, λογιστής, κατάργηση επιστροφής ΦΠΑ κ.ά. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλους τους αγρότες, που πρέπει να αντιληφθούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ετήσιων κερδών τους (30-40%, κατά εκτιμήσεις των ίδιων) πάει υπέρ πίστεως και πατρίδας!
Συνεπώς, δύσκολα χρόνια έρχονται (αντιστοίχως και για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες) σε ένα περιβάλλον απαγορευτικό για ανοίγματα, επενδύσεις και ό,τι έχει σχέση με ανάπτυξη προερχόμενη από τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τον ελεύθερο επαγγελματία.
Και κάποιοι μιλούν για νέο μνημόνιο και νέα μέτρα…