Δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναφέρει τα εξής:
«Η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η χώρα μας βιώνουμε μια μεγάλη δοκιμασία.Η ελληνική κοινωνία την αντιμετωπίζει με αγωνία, και η Κυβέρνηση, με τους ειδικούς επιστήμονες, κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουν το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος.
Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με μεθοδικότητα και προνοητικότητα, σε απόλυτη συνοχή και συνεργασία, αναλαμβάνουμε συνεχώς συνεκτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
-- Ενισχύουμε το σύστημα δημόσιας υγείας.
Από την πρώτη στιγμή, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, προσλήψεις νέου προσωπικού, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.
Επειδή είμαστε στους πρώτους μήνες του έτους, το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί - σε μεγαλύτερη έκταση - τους διαθέσιμους πόρους του προϋπολογισμού του, ενώ επιπλέον χρηματοδοτείται και εκτάκτως.
Ήδη ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
Ενισχύεται περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.
Εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.
-- Νομοθετήσαμε διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών.
Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού.
Το Κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, επιμερίζεται το κόστος.
-- Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακολουθούν, άμεσα, αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο.
-- Δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.
-- Θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους.
Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.
-- Προχωρούμε άμεσα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.
-- Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες.
Για τον σκοπό αυτό, θα συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επικείμενες της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Προτάσεις μέτρων στήριξης
προς τον Υφ. Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο προτείνει μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς λόγω Κορωνοϊου .
Στην επιστολή της η πρόεδρος και η διοίκηση του Συλλόγου, αναφέρει:
«Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα με τα πρωτοφανή γεγονότα οι επιχειρήσεις (έμποροι και επαγγελματίες), όλης της Χώρας πλήττονται βάναυσα.
Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική έως δραματική , δηλώνουμε αδυναμία να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις καθώς η κίνηση είναι μηδενική και οι προβλέψεις δυσοίωνες .
Ζητάμε την παρέμβασή σας για να προλάβουμε τα λουκέτα στην αγορά και την ανεργία που συνεπάγεται με το γεγονός αυτό.
Η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα στήριξης , αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν για την ανακούφιση της αγοράς. Η αναστολή πληρωμών δεν είναι η μόνη λύση, συσσωρεύοντας και μετακινώντας τις υποχρεώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.
Προερχόμενοι από μια 10 έτη κρίση δεν αντέχουμε και άλλο βάρος. Κρούομαι τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε μέτρα επιβίωσης για την ήδη νεκρή αγορά μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας δια της προέδρου του, Αθηνάς Πλιάτσικα Τσίπουρίδου, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προτείνει , για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς να υλοποιηθούν συνδυαστικά τα παρακάτω:
• Επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της Πολιτείας.
• 50% Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλες τις επιχειρήσεις για δύο μήνες
• Αναστολή στην καταβολή κάθε φόρου ,εισφοράς και υποχρεώσεων κάθε επιχείρησης προς την Εφορία , Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ για τέσσερις μήνες.
• Αναστολή στην καταβολή του Φ.Π.Α για τέσσερις μήνες.
• Πάγωμα κάθε υφιστάμενης ρύθμισης προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.
• Επιδότηση των Ασφαλιστικών Εισφορών των μη μισθωτών για 2 μήνες
• Επιδότηση των Ασφαλιστικών Εισφορών των εργαζομένων από το κράτος, ώστε να μην έχουμε απολύσεις.
• Θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης τουλάχιστον 48 δόσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν το διάστημα της κρίσης.
• Άσκηση πιέσεων προς τις Τράπεζες ώστε κατά το διάστημα της κρίσης να προχωρήσουν σε μέτρα διευκόλυνσης προς τις επιχειρήσεις αλλά και σε νέα δανειακά προϊόντα για την στήριξη της ρευστότητας τους.
• Παροχή Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας στις επιχειρήσεις που σήμερα την διαθέτουν. Τυχόν καθυστερήσεις στις καταβολές που θα προκύψουν κατά το διάστημα της κρίσης να μην αίρουν των Ενημεροτήτων αυτών.