163 χρόνια μας χωρίζουν από τις 8 Μάρτη του 1857, όταν εργαζόμενες γυναίκες βγήκαν με μια μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές.
Η διαδήλωση εκείνη αποτέλεσε σταθμό στην πάλη των εργατριών γυναικών που δεν σταμάτησε. 2 χρόνια μετά, την ίδια μέρα, οι γυναίκες ξαναβγήκαν μαζικά στους δρόμους και αυτή η κίνηση αποτέλεσε την αφορμή ώστε η 8η του Μάρτη να καθιερωθεί από το παγκόσμιο εργατικό κίνημα σαν Μέρα της Γυναίκας, το 1910 .
Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η μάνα ,η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η εργαζόμενη, η άνεργη.
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γυναικεία ισότητα, σε αρκετές ακόμα χώρες ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος
Ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες η γυναίκα, παρά τη θεωρητική εξίσωση, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και θύμα βίας και αμείβεται με χαμηλότερους μισθούς απ΄ότι οι άντρες.
Η Διακήρυξη του Πεκίνου για τα δικαιώματα των γυναικών, το 1995, αναφέρει: «η ενδυνάμωση των γυναικών και η πλήρης συμμετοχή τους, επί ίσοις όροις, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η πρόσβαση τους στην εξουσία, είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης».
Η Ελληνική κοινωνία είναι πλέον μια κοινωνία ισότητας των δύο φύλων, μια κοινωνία που η γυναίκα σταμάτησε να είναι κάτω από τον άντρα , μια κοινωνία που σέβεται και αναγνωρίζει τη γυναίκα ως ισότιμο μέλος της.
Εύχομαι Χρόνια πολλά και καλά με υγεία σε όλες τις γυναίκες, μαζί με τις ευχές για μεγαλύτερες κατακτήσεις στο πεδίο της ισότητας, για περισσότερη πίστη και αφοσίωση στην οικογένεια και τις παραδόσεις μας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ