Στην γυναίκα ενεπιστεύθη η φύσις την ιερή αποστολή της μητρότητος και συνεπώς χωρίς αυτή, ζωή δεν θα υπήρχε επάνω στην γη. Η γυναίκα ενσαρκώνει τα υψηλότερα ανθρώπινα αισθήματα, μητρική στοργή, αυτοθυσία, αφοσίωση, αγάπη, έρωτα, τα οποία απαλύνουν τους πόνους και τις δυσκολίες τη ζωής και χαρίζουν στον άνθρωπο την χαρά και την ευτυχία. Θα δούμε πως για να πάρει τη θέση που έχει σήμερα για ν’ αποκτήσει τα δικαιώματα που αν δεν έχουν εξισωθεί με τον άνδρα τείνουν ασφαλώς προς την εξίσωση, αγωνίστηκε και μάλιστα σκληρά στο στίβο της κοινωνικής ζωής. Την ημέρα της 8ης Μαρτίου το 1857 έγινε η πρώτη γυναικεία διαδήλωση στη Νέα Υόρκη από τις εργάτριες των κλωστοϋφαντουργείων και των καπνεργοστασίων για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής.
Στην Ελλάδα το κίνημα παρουσιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με πρώτες φεμινίστριες την Αιμιλία Κτενά που ζητούσε ίσες αποδοχές και στα δύο φύλα και την Καλλιρόη Κεχαγιά που ήθελε την πνευματική και ηθική χειραφέτηση της γυναίκας. Εκείνο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι τα αίτια είναι κοινωνικά και όχι βιολογικά Ήδη πέτυχε να μην θεωρείται το ασθενές φύλο από άποψη δυνάμεων και δυνατοτήτων και με την όλη δραστηριότητά της απέδειξε και στους δυσκολότερους ότι επάξια ζητούσε την ισοτιμία με τον άνδρα.
Θα σας αναφέρω μερικές διάσημες γυναίκες όλων των εποχών που δικαίωσαν και εδραίωσαν το κύρος της γυναίκας. Είναι η Μαρία Κιουρί, η Μαρία Μοντεσσόρι, η Σαπφώ, Βελαντίνα Τερέσκοβα και πολλές άλλες.
Η Ελληνίδα ακολουθώντας την ίδια πορεία για την αναγνώριση των δυνατοτήτων και την ίση μεταχείριση γιορτάζει όπως όλες οι γυναίκες την σημερινή μέρα.
Έχει όμως την ίδια σημασία η μέρα αυτή για όλες τις σύγχρονες εορταζόμενες. Απαλλαγμένες από τα κόμπλεξ και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος για την μειονεκτική θέση της γυναίκας έναντι του άνδρα, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε δίπλα του, και δίπλα σε κάθε δυναμική γυναικεία παρουσία κατακτώντας όλους τους τομείς τα ζωής, για να φτιάξουμε μια κοινωνία κι ένα κόσμο καλύτερο για τα παιδιά μας. Οι προσαρμογές δεν είναι εύκολες, όμως πρέπει οπωσδήποτε να περιμένουμε κάτι το καλύτερο και για την γυναίκα και για την οικογένεια και για την κοινωνία ολόκληρη.
Για ν’ απελευθερωθεί μια γυναίκα πρέπει να βασιστεί στον εαυτό της και στις δικές της δυνάμεις, όπως και στις δυνάμεις των άλλων γυναικών.