Δύο θέματα που απασχόλησαν την τοπική επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, και την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.
Η πρόταση που ακούστηκε στην λαϊκή συνέλευση κατοίκων της Βεργίνας, Μελίκης και γύρω περιοχών, περί απόσχισης από τον Δήμο Βέροιας, και η παραχώρηση του Αρχοντικού Σαράφογλου στο Λύκειο των Ελληνίδων.
Λυπηρά και ατυχή χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης όσα ειπώθηκαν για τη Βεργίνα. «Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να σεβόμαστε την ιστορία» τόνισε σημειώνοντας ότι σε περίπτωση αυτονομίας της, η Βεργίνα θα είχε πολύ λιγότερη χρηματοδότηση από το τεχνικό πρόγραμμα και τους ΚΑΠ σε σχέση με σήμερα, όπου η Βέροια σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των δημοτικών τελών προς όφελος των κοινοτήτων. «Καταφέραμε να εντάξουμε το μεγάλο έργο της αποχέτευσης παρ’ ότι ο οικισμός έχει κάτω από 2.000 κατοίκους» πρόσθεσε ο κ. Βοργιαζίδης, εκφράζοντας τη λύπη του, που κάποιοι «σπέρνουν τέτοια θέματα ανάμεσα στον κόσμο».
«Έχετε την εντύπωση ότι δίνετε περισσότερα από 32.000 ευρώ;» ρώτησε ο κ. Γουλτίδης, επισημαίνοντας ότι η Βεργίνα έχει εγκαταλειφθεί , ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη για την επανίδρυση του Τμήματος για την καλύτερη αστυνόμευση της τουριστικής περιοχής.
Την ίδρυση αντιδημαρχίας Τουρισμού στη Βεργίνα, επανέλαβε ως πρόταση ο κ. Παυλίδης.
Η επαναφορά της Βεργίνας δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο, παρά τις φιλοδοξίες κάποιων, σημείωσε ο κ. Στ. Ασλάνογλου.
Μεταξύ των αντιπαραθέσεων, ακούστηκε και μία ομοφωνία, όταν ο δήμαρχος δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση Γουλτίδη, για τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στη Βεργίνα (Αιγές) για τον Μανόλη Ανδρόνικο.
Ενημέρωση για το Αρχοντικό Σαράφογλου και την παραχώρησή του (κατά χρήση) στο Λύκειο Ελληνίδων της Βέροιας (ΛΕΒ) ζήτησαν οι κ.κ. Παυλίδης και Μαρκούλης που ρώτησαν και για τη στατικότητα και την «τεχνική» κατάσταση του κτιρίου καθώς και ο κ. Παλουκίδης που ζήτησε να μάθει τι έγινε με την μελέτη που είχε εκπονήσει, επί δημαρχίας Χαρ. Ουσουλτζόγλου, η Νόρα Σκουτερη για την αξιοποίησή του ως λαογραφικό μουσείο.
Για το θέμα απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέκος Τσαχουριδης, του οποίου η σύζυγος είναι μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου, όπως ανέφερε, δηλώνοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος γνωρίζουν τα προβλήματα στέγασης του ΛΕΒ. Όπως είπε, ο δήμαρχος εισηγήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή την παραχώρηση του Σαράφογλου, για να αποκτήσει ζωή το άδειο κτίριο και μετά από λίγες ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα η επιστολή Καμπούρη (πρώην Δ/ντή της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας που διαχειριζόταν το Αρχοντικό), που εξέφραζε τη θέση και την αντίθεσή του σ’ αυτή την απόφαση. «Άλλο όμως άποψη και αντιπαράθεση και άλλο δυσφήμιση και εξύβριση…» είπε ο κ. Τσαχουρίδης και πρόσθεσε: «Εμείς απαντάμε πολιτικά… Όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε. Και οι πολίτες, μας κατέταξαν στις θέσεις που έχουμε. Ακούμε την κριτική αλλά εμείς παίρνουμε την ευθύνη των αποφάσεών μας». Απαντώντας στο ερώτημα, περί της στατικότητας του κτιρίου, είπε ότι αυτό λύνεται.
Ο κ. Λεωνίδας Ακριβόπουλος, από την πλευρά του, ως πρώην πρόεδρος της ΚΕΠΑ, ανέφερε ότι επί της θητείας του δεν χρησιμοποιήθηκε το Αρχοντικό Σαράφογλου, ως χώρος εκδηλώσεων, ενώ ο νυν πρόεδρος κ. Θεόφιλος Κορωνάς, πρόσθεσε ότι ακόμα εκκρεμεί η άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας για τα τεχνικά προβλήματα του κτιρίου.
Το θέμα ωστόσο δεν έκλεισε και όπως φαίνεται, θα επανέλθει προς συζήτηση σε ημερήσια διάταξη.
Σ. Γκ.