Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ  ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Γράφει ο 

Παναγιώτης 

Παπαδόπουλος

Φιλόλογος


        Από την Ελληνική  αρχαιότητα υπήρχε η αντίληψη ότι για να κυβερνηθεί ένα κράτος ως μια ευνομούμενη πολιτεία απαιτούνται κανόνες και νόμοι που να ρυθμίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων. Στην ιστορική διαδρομή και εξέλιξη  διαμορφώθηκαν τα σημερινά συντάγματα που είναι η εγγύηση  της ομαλής λειτουργίας  του πολιτεύματος των κρατών. Το σημερινό Σύνταγμα(2020)  της Ελλάδος ύστερα από το  ψήφισμα της  Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων την 25 Νοεμβρίου 2019 «Ψήφιση, δημοσίευση και έναρξη ισχύος των αναθεωρημένων διατάξεων  Συντάγματος» 

το αναθεωρημένο Σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ στις 14 Δεκεμβρου2019{(ΦΕΚ A 187/2019(Αριθμός Πρωτ.19645- Απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής).} Βασικές πολιτειακές-πολιτικές διατάξεις που  ισχύουν. Το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει: 

Άρθρο.1παρ.1. «Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Παρ.2.Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία και παρ.3.Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ  αυτού και του Έθνους».

       Με το πρώτο άρθρο μπαίνουν οι βάσεις του καταστατικού χάρτη της Ελλάδος για να διαμορφωθούν τα επόμενα άρθρα για να ολοκληρωθεί το πλαίσιο για  τους σχετικούς νόμους . Σύμφωνα ,λοιπόν, με το άρθρο 26, ορίζονται ότι οι εξουσίες είναι τρεις.1.Η Νομοθετική: εξουσία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.2. Η Εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και 3. Η δικαστική εξουσία ασκείται από τα δικαστήρια και οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού λαού.

    Αυτές οι τρεις εξουσίες  για να επιτύχουν την αποστολή της ύπαρξης τους πρέπει να συνεργάζονται και να ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητη η μία από την άλλη. Εάν η μία υποτάξει την άλλη θα έχουμε εκτροπή. Το δίλλημα, όμως, που τίθεται: είναι, πράγματι, ανεξάρτητες μεταξύ τους ? Κατά την προσωπική μου άποψη που προέρχεται από την εμπειρία της ζωής(δεν είμαι νομικός) δεν είναι ανεξάρτητες. Διότι. Οι πολίτες κάθε φορά στις εθνικές  εκλογές ψηφίζουμε για τέσσερα χρόνια μία μόνο εξουσία, την ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ η οποία αποτελείται από 300 Βουλευτές. Αυτούς επέλεξε ο λαός να του συντάξουν τους απαραίτητους νόμους για το κοινό συμφέρον. 

«Η Βουλή είναι ο κατεξοχήν πολιτικός θεσμός του κράτους που εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία, γιατί αυτή είναι  το μόνο όργανο της πολιτείας που εκλέγεται απευθείας  από το λαό (εκλογικό σώμα) που είναι η πηγή κάθε εξουσίας. Με την ψήφο του λαού η Βουλή ανάγεται σε πρωταρχικό όργανο του κράτους. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής».1

  Οι κύριες αρμοδιότητες είναι: Η θέσπιση των νόμων, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των πράξεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης, η ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο δημόσιος κοινοβουλευτικός διάλογος η αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπάρχουν και άλλες αρμοδιότητες της Βουλής που στηρίζονται στα άρθρα (79).(48 παρ.1-30, (28παρ.2) (63παρ. 1-2) .Έχει και αρμοδιότητες δικαστικού χαρακτήρα. Παρατήρηση: Είναι απαραίτητοι και οι 300 Βουλευτές αφού χώρες με 50ή ,60 εκ. πληθυσμό έχουν περίπου 600 βουλευτές?

   Από τη Νομοθετική Εξουσία προκύπτει η Εκτελεστική. Έτσι,ο αρχηγός του πλειονοψηφήσαντος κόμματος στη Βουλή αναδεικνύεται  πρωθυπουργός και σχηματίζει την Εκτελεστική Εξουσία, δηλ. την κυβέρνηση, από μέλη του νομοθετικού σώματος. Δεν μπορώ να δεχτώ κατά πόσο αυτό είναι συμβατό με την πραγματικότητα της ισότητας των Εξουσιών, γιατί τα κυβερνητικά μέλη συμμετέχουν και στις τρεις Εξουσίες. Α’. Για παράδειγμα: Πάμε στη Βουλή. Πρόκειται ο Υπουργός Παιδείας να ψηφίσει ένα νόμο(συνήθως εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις) που αφορά την εκπαίδευση. Ό νόμος, είναι δεδομένο ότι θα ψηφιστεί σύμφωνα με τον κανονισμό της πλειοψηφίας της Βουλής. Άρα ο νόμος είναι έργο ενός βουλευτή-Υπουργού. Επομένως ο Υπουργός Παιδείας ασκεί δύο εξουσίες, τη νομοθετική γιατί ψηφίζει και την εκτελεστική που την εφαρμόζει. Έχει δηλ. δύο ρόλους. «Γιάννης, πίνει Γιάννης κερνάει ». Στην ουσία στην Ελλάδα οι εξουσίες είναι μία :ο εκάστοτε Πρωθυπουργός. Αυτός  είναι ο κυβερνήτης της χώρας με όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του. Αυτή όμως η συγκέντρωση είναι απαράδεχτη και επικίνδυνη.   Οι Αθηναίοι όταν συνέβαινε αυτό προβληματίζονταν. Φρόντισα να απαλλαγούν από την αλαζονεία των πολιτικών. Θέσπισαν τον Οστρακισμό. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, καθιερώθηκε από τον Κλεισθένη το 510 π.Χ. με τη δημοκρατική μεταρρύθμιση, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη λαϊκή δύναμη απέναντι στην εγκαθίδρυση τυραννίδας. Η χρησιμότητα του οστρακισμού ήταν να απαλλάσσονται οι Αθηναίοι από πολίτες οι οποίοι είχαν συσσωρεύσει υπερβολικά μεγάλη πολιτική δύναμη, σε σημείο να γίνονται επικίνδυνοι για την πολιτική που ακολουθούνταν. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε και εμείς να μιλάμε για κάποιον εξοστρακισμό. (αντί της Εξορίας)?

Πηγές.1.Εισαγωγή στο δίκαιο και τους πολιτικούς θεσμούς. Σελ.148-149 Εκδόσεις ΟΕΔΒ. 2004.2.Σχετικό κείμενο-Π. Παπαδόπουλος ΛΑΟΣ .15-16-1-2011.  3.Εγκ.Παπυρος-Larose-Britannica Τ.47 σελ.204. 

Συνεχίζεται

  


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2024 εκλογές στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2024 εκλογές στον Σύλλογο...

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, καλεί τα μέλη του...

Χριστουγεννιάτικη σύναξη αρχηγών, ομαδαρχών και στελεχών της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»

Χριστουγεννιάτικη σύναξη αρχηγών, ομαδαρχών και...

Το απόγευμα του Σαββάτου, 28ης Δεκεμβρίου, ο...

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025 Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρο Σελίου

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025 Θεία Λειτουργία στον Ιερό...

Από την Επιτροπή Διοίκησης του Ε.Χ.Κ. Σελίου...

Με επιτυχία η σύναξη Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Πλατύ

Με επιτυχία η σύναξη Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της...

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η...

Πότε θα ακούσει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και θα δεχθεί ευχές ο Μητροπολίτης μας

Πότε θα ακούσει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και θα...

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας,...

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας στο Δημαρχείο

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας στο...

Αναστατώθηκε το Δημαρχείο, με την αναβίωση του...

Έφυγε από τη ζωή ο Σπυρίδων Αράπου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σπυρίδων Αράπου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Σάββατο 28...

Η κοινωνική πρόνοια  ως αυτοδιοικητική αρμοδιότητα

Η κοινωνική πρόνοια ως αυτοδιοικητική αρμοδιότητα

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτα πλαίσια του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...