Δύο Νηπιαγωγεία της Ημαθίας, το 7ο Νηπιαγωγείο Νάουσας και το 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, μέλη του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ», ανοίξαμε τα σχολειά μας, συνεργαστήκαμε και διοργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ασφαλώς … Διαδίκτυο», στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χρ. Λαναρά «ΒΕΤΛΑΝΣ» του Δήμου Νάουσας, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020.
ΟΙ εισηγήτριες , Α/Υ’ Στυλιανή Πάτση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (Υ.Δ.Η.Ε.Β.Ε.) και Υ/Α’ Δήμητρα Πουτούρη της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (Υ.Ε.Ε.Β.Ε.), καθήλωσαν το κοινό και έδωσαν απαντήσεις στις ανησυχίες των γονιών, αναδεικνύοντας σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια οθόνη.
Στα ερωτήματα που τέθηκαν: Πού μπορούν να καταλήξουν οι φωτογραφίες των παιδιών; Μπορεί το παιδί μου να πέσει θύμα εκβιασμού στο διαδίκτυο; Πώς μπορώ να το προστατέψω; Υπάρχει ενδεχόμενο ο γονέας να θέτει, άθελά του, σε κίνδυνο το ίδιο του το παιδί χρησιμοποιώντας το δικό του προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Τι είναι το cyberbullying; Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από αυτή τη μάστιγα;
Δόθηκαν εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τις δύο εισηγήτριες: «Η διαδικασία της εκπαίδευσης και της διαρκούς καθοδήγησης των παιδιών, βαρύνει πρωταρχικά την οικογένεια, γι’ αυτό και η ενημέρωση των γονέων είναι ζωτικής σημασίας». «Περάστε χρόνο σερφάροντας στο διαδίκτυο μαζί με το παιδί σας. Παίξτε μαζί του. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε το είδος της διάδρασης που έχει το παιδί σας στο διαδίκτυο, και με ποιον». «Επικοινωνήστε μαζί του». «Μόλις πάρετε μια ιδέα για το πώς χρησιμοποιεί το παιδί σας το διαδίκτυο και τι υπάρχει στη διάθεσή του, θεσπίστε οδηγίες και κανόνες χρήσης του διαδικτύου». «Είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με σαφήνεια τους κανόνες στο παιδί σας». «Ακόμη κι αν δεν έχετε γνώσεις σχετικά με το διαδίκτυο, μπορείτε με την κατάλληλη ενημέρωση, να συμβάλετε σημαντικά στην «θωράκιση» των παιδιών σας». «Είναι σημαντικό να μιλήσετε ανοιχτά με τα παιδιά για το πώς θα χειριστούν τον εκφοβισμό (cyberbullying) στο διαδίκτυο. Να θυμάστε ότι οι θύτες απολαμβάνουν τις αντιδράσεις των θυμάτων τους. Τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την κλιμάκωση της κατάστασης απέχοντας από οποιαδήποτε απόκριση απέναντι στο θύτη. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές εάν το πρόβλημα συνεχιστεί».
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ παρουσιάστηκαν δράσεις των δύο Νηπιαγωγείων για την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου.
«ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ θεωρούμε υποχρέωσή μας, να ευχαριστήσουμε: την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Β. Ελλάδος καθώς και την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Β. Ελλάδος, για την καθοριστική τους συμβολή στην επιτυχία της εκδήλωσής μας, τις εισηγήτριες κα Στυλιανή Πάτση, Α/Υ’ της Υ.Δ.Η.Ε.Β.Ε. και κα Δήμητρα Πουτούρη, Υ/Α’ της Υ.Ε.Ε.Β.Ε., τον Δήμο Νάουσας για την παραχώρηση της αίθουσας, τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, την Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάουσας, τους γονείς, τους συναδέλφους και τους μαθητές/τριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Νάουσας και Βέροιας για την παρουσία τους στην εκδήλωση, την συντονίστρια του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας κ. Γώτη Ευθυμία, για την παρουσία της αλλά και την πρόσκληση-πρόκληση, να αποτελέσουμε μέλη του Διαθεματικού, Διαπεριφερειακού Δικτύου «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ».
Οι Νηπιαγωγοί του 7ου Νηπιαγωγείου Νάουσας
& του 12ου Νηπιαγωγείου Βέροιας