«Χαίρομαι που σας υποδέχομαι για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου να συζητήσουμε για τη δημόσια διοίκηση, για το επίπεδο των αρμοδιοτήτων το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στις περιφέρειες τους δήμους, κάτι το οποίο θα συνιστά και την εμβληματική μας μεταρρύθμιση των επόμενων έξι μηνών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία είχε σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αντικείμενο συζήτησης είναι ζητήματα που αφορούν ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και αυτά της διαχείρισης του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης.
«Εμπιστευόμαστε τον Έλληνα δημόσιο λειτουργό και θέλουμε να του δώσουμε περισσότερα κίνητρα και περισσότερα εργαλεία για να κάνει καλά τη δουλειά του», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι μόλις χθες τέθηκε σε εφαρμογή η εμβληματική μεταρρύθμιση του Επιτελικού Κράτους που αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους Γενικούς Διευθυντές να εκδίδουν ατομικές διοικητικές πράξεις, κάτι που όπως είπε, αποτελεί τεράστια τομή και αποκομματικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κράτος.
«Σας καταθέτουμε τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου ο οποίος περιλαμβάνει και την ιστορική μεταρρύθμιση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που σχεδόν ομόφωνα η Βουλή ψήφισε», είπε από την πλευρά του υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Είπε, επίσης, ότι περιλαμβάνει 5 νομοθετικές πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, των Θεσμών και της ποιότητας της ζωής των πολιτών, και 70 προγράμματα και δράσεις που είχαν συμβολή στην προσπάθεια της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε και τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών ο οποίος προβλέπει 9 σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις και 90 πρωτοβουλίες.
«Θα επιτύχουμε την ίδια μεγάλη συναίνεση ώστε η μεγάλη μεταρρύθμιση για το Κράτος να γίνει με την ίδια μεγάλη συναίνεση σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στόχος η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιοτικής εξυπηρέτησης του πολίτη
Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, πέντε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς και τους πολίτες και 70 δράσεις, προγράμματα και παρεμβάσεις στην υπηρεσία της κοινωνίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, που έγινε στο πλαίσιο του απολογισμού για την αξιολόγηση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, αναφορικά με τους έξι πρώτους μήνες, επισημάνθηκαν η αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση για την επίλυση προβλημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής, η διασφάλιση πόρων για δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα και η ενεργοποίηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καλύτερη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον φωτισμό. Ειδική μνεία έγινε στη συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει έντονα κοινωνικό χαρακτήρα.
Με βάση τη στρατηγική του πρωθυπουργού για οικονομική ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια και ανασυγκρότηση του κράτους και ενίσχυση της ενότητας των Ελλήνων, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες) για να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιοτικής εξυπηρέτησης του πολίτη.
Επίσης, στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα μέσα από μεταρρυθμίσεις που αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας διοίκησης, ώστε να συνδράμει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της διαφάνειας.
Για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εννέα σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους δύο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την ανασυγκρότηση του συστήματος εφαρμογής των προσλήψεων.
Ταυτόχρονα, ξεκινά η υλοποίηση του νέου προγράμματος έργων στην αυτοδιοίκηση, με καινοτόμες δράσεις και ισχυρό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Κεντρική στρατηγική επιλογή, είναι και η σταθερή προσπάθεια για την επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο.