Με την τοποθέτηση-ενημέρωση του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη για τον νόμο περί κινητικότητας, ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου. Ο κ. Βοργιαζίδης εξέφρασε την αντίθεσή του με την μετακίνηση υπαλλήλων χωρίς την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, τονίζοντας ότι αυτό αποδυναμώνει τους Δήμους, κυρίως τους μικρότερους, και οι συνέπειές του φάνηκαν και στο Δήμο της Βέροιας.
Να σημειώσουμε ότι ο νόμος του 2016 περί κινητικότητας προέβλεπε ότι εάν κάποιος υπάλληλος ήθελε να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα, το έκανε με μία αίτηση, με την προϋπόθεση ότι δεν έμενε η υπηρεσία χωρίς υπάλληλο. Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε και αυτός που υπήρχε πριν το 2016 και προέβλεπε την μετακίνηση δημοτικού υπαλλήλου αλλά με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.
Το 2019, πέρασε μια τροπολογία με την οποία, η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, θα ίσχυε μόνο για τους υπαλλήλους στις Πολεοδομίες και το Τεχνικό Τμήμα, πράγμα που σημαίνει ότι στις υπόλοιπες υπηρεσίες, οι υπάλληλοι θα μπορούν, εάν θέλουν, να μετακινηθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να περνάει η αίτησή τους από τον δήμαρχο.
«Αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ανθρώπινες ανάγκες ενός υπαλλήλου που μπορεί να είναι μακριά από την οικογένειά του. Με τον νόμο του 2016 βρίσκαμε τη χρυσή τομή, τώρα πάμε στο άλλο άκρο και ένας υπάλληλος μπορεί να φύγει αρκεί να υπάρχει κενή οργανική θέση, στον φορέα υποδοχής και να μην υπολείπονται του 65%, οι θέσεις που παραμένουν στην υπηρεσία, από την οποία φεύγει» τόνισε ο δήμαρχος, εκτιμώντας ότι αποδυναμώνονται οι δήμοι, ενώ επεσήμανε τον μεγάλο αριθμό των υπαλλήλων που ζήτησαν να μετακινηθούν σε διοικητικές θέσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (Α/θμιας και Β/θμιας).
Ο κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε και για την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας να ζητήσουν την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς με το οποίο οι μετακινήσεις από όλες τις Υπηρεσίες θα γίνονται με την θετική γνώμη της διοίκησης που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη λειτουργία των Δήμων.
Την αντίθεσή του, επ’ αυτού εξέφρασε ο Γ. Γουλτίδης, ο οποίος ως μέλος του Σωματείου εργαζομένων στο Δημόσιο, ανέφερε ότι αυτό ήταν πάγιο αίτημα των υπαλλήλων και σωστά έπραξε ο νομοθέτης, για να μην είναι οι εργαζόμενοι έρμαια των ορέξεων της κάθε διοίκησης.