Η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υποδέχονται το νέο χρόνο με έναν απολογισμό του έργου τους στο Νομό Ημαθίας, και θέτουν ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για την προστασία και την ανάδειξη των πολύ σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, αλλά και τη δημιουργία νέων μουσειακών εκθέσεων και πολυποίκιλων ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ώστε, εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου ΣΕΣ 2014-2020, να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
Οι διοργανωτές πιστεύοντας ότι οι Ημαθιώτες έχουν το δικαίωμα να είναι οι πρώτοι που θα τα πληροφορηθούν, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου το πρωί (10.00-13.15) στον Χώρο Τεχνών στη Βέροια, θα παρουσιάσουν τα πολύ σημαντικά νέα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι δύο Εφορείες μάχονται την οικονομική κρίση στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας της Ημαθίας.
Το έργο συντήρησης και αναστήλωσης της Παλιάς Μητρόπολης της Βέροιας, ενός από τα κορυφαία βυζαντινά μνημεία των Βαλκανίων, οι εργασίες ανάδειξης του παλαιοχριστιανικού και του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Παταπίου και των τειχών της Βέροιας, η αναστήλωση του ναού της Μητέρας των Θεών στη Λευκόπετρα, αλλά και τα νέα στοιχεία που αλλάζουν τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα για τη Μίεζα και την ευρύτερη περιοχή της Νάουσας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Μαζί τους και τα τελευταία νέα από το ανάκτορο και την βασιλική νεκρόπολη των Αιγών, όπου το 2012-2013 ήρθαν στο φως πολύ σημαντικοί νέοι βασιλικοί τάφοι, αλλά και όλες οι πληροφορίες για το νέο μουσείο του χώρου που χτίζεται τώρα καθώς και για τα πρωτοποριακά ψηφιακά έργα της ΙΖ’ ΕΠΚΑ –το εικονικό μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη» και το «Δίκτυο ψηφιακής περιήγησης στο βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων»- που φιλοδοξούν να προβάλουν διεθνώς την Μακεδονία.
Επίσης θα παρουσιαστούν οι προτάσεις των δύο Εφορειών για νέα έργα στις Αιγές, την Βέροια, τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου χρηματοδότησης (2014-2020) μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ημερίδα θα χαιρετίσουν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ Λίνα Μενδώνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Χαιρετισμοί-εισαγωγικές ομιλίες
10:00-10:15 Δρ. Λίνα Μενδώνη,
Γενική Γραμματέας ΥΠ.ΠΟ
10:15-10:20 κ. Καραπαναγιωτίδης Κωνσταντίνος, Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας
10:20-10:25 κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βεροίας
10:25-10:40 Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Εισηγήσεις
10:40-11:00 Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη ΙΖ’ ΕΠΚΑ, Αν. Προϊσταμένη 11ης ΕΒΑ Σχεδιάζοντας έργα, αναστηλώνοντας μνημεία, ανοίγοντας μουσεία.... Η συνεισφορά δυο εφορειών αρχαιοτήτων στην εποχή της κρίσης.
11:00-11:15 Κατερίνα Νικολαϊδου,
αρχαιολόγος-μουσειολόγος στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ Ταξιδεύοντας εικονικά από τις Αιγές και το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων στην Οικουμένη
11:15-11:45 Διάλειμμα
11:45-12:00 Γιώργος Σκιαδαρέσης, αρχαιολόγος στην 11η ΕΒΑ –
Μερόπη Χατζημιχάλη, αρχιτέκτων στη 11η ΕΒΑΠαλαιά Μητρόπολη Βεροίας: η απόδοση του κορυφαίου βυζαντινού μνημείου στην κοινωνία
12:00-12:15 Δρ. Μαρία Χειμωνοπούλου, αρχαιολόγος στην 11η ΕΒΑΌταν τα τείχη κατοικούνται: παραδοσιακά σπίτια πάνω στα βυζαντινά τείχη της Βέροιας.
12:15-12:30 Μαρία Πολατίδου, αρχαιολόγος στην 11η ΕΒΑ –
Σοφία Σφιρτσέφκη, αρχιτέκτων στην 11η ΕΒΑ –
Χριστοφορίδου Ελπίδα, προΪσταμένη του τμήματος συντήρησης της 11ης ΕΒΑ Από την ειδωλολατρική στη χριστιανική Βέροια: ο μετασχηματισμός μίας πόλης μέσα από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγίου Παταπίου, ενός διαχρονικού λατρευτικού χώρου.
12:30-12:45 Ιωάννης Γραικός,
αρχαιολόγος στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ Ο ναός της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου: λατρεία και μνήμη στο γενέθλιο μακεδονικό τοπίο.
12:45-13:00 Νεκτάριος Πουλακάκης,
αρχαιολόγος στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ –
Χριστίνα Ασημακοπούλου, συντηρήτρια στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ Ιστορία του αρχαίου θεάτρου στη Μίεζα: παρελθόν – παρόν - μέλλον.
13:00-13:15 Αγγελική Κοτταρίδη Νέοι βασιλικοί τάφοι στις Αιγές.