Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την τροπολογία που έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, που προβλέπει τη Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ και ειδική επιχορήγηση προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων.
«Η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Πρώτη της προτεραιότητα είναι η μείωση ροών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, που καταλόγισε στη κυβέρνηση ακροδεξιά, ιδεοληπτική διαχείριση του προβλήματος.
«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οι επιστροφές όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, η λειτουργία νέων κέντρων και η διεθνοποίηση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία Μητρώου για τις ΜΚΟ, τονίζοντας ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική επικράτεια. «Ιδρύουμε το Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αυστηροποιούμε, με αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο ελέγχου. Με αυτή τη διαδικασία προσφέρουμε στην δημόσια διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές την θεσμικά απαραίτητη γνώση για την λειτουργία ελληνικών και ξένων ΜΚΟ, οι οποίες, πλέον δεν θα είναι απρόσωπες.
Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν Οργανώσεις που λειτούργησαν υποδειγματικά, συνέβαλαν τα μέγιστα για τη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών εντός των hot-spots. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες που δεν γνωρίζουμε σε βάθος την δράση τους και θα πρέπει να πιστοποιηθούν και να εγκριθούν για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην μεταναστευτική κρίση. Η νέα διάταξη μας επιτρέπει να διαγράφουμε από το μητρώο οργανώσεις και πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις συνεργασίας», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Μηταράκης απαρίθμησε τα νέα αντισταθμιστικά οφέλη, που θεσπίζονται για τους Δήμους, που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «προωθούμε ρυθμίσεις που οικοδομούν μια νέα, στέρεα πλατφόρμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική Κυβέρνηση και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια κίνηση σεβασμού προς τους Δήμους που, είμαι σίγουρος, θα λειτουργήσει ως προπομπός συναίνεσης και για τις υπόλοιπες βαθιές τομές που απαιτούνται».
«Τα νησιά μας σήκωσαν για 5 χρόνια δυσανάλογο βάρος. Και δεν μπορεί η σημερινή κατάσταση να συνεχιστεί. Αλλάζουμε πολιτική. Πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση των ροών μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και της δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων σε αντικατάσταση ανοικτών δομών. Δεύτερη μας προτεραιότητα η στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δουλεύουμε νυχθημερόν με σχέδιο και αποφασιστικότητα», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».
Σημειωτέον, οτι η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».
Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.