Του Μάκη Δημητράκη
Ανασκοπώντας την τοπική ειδησεογραφία του τελευταίου χρονικού διαστήματος (ανακοινώσεις – δηλώσεις – θέσεις και προτάσεις) σε δύο θέματα επικέντρωσα το ενδιαφέρον μου που σίγουρα θα μας απασχολήσει, σαν Βεροιείς, στο άμεσο μέλλον.
Το ένα, είναι σχετικό με την πρόταση του Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα για ανταλλαγή τα Δημαρχιακού Μεγάρου (ανήκει στην Μητρόπολη), με το διδακτήριο των 3ου-14ου Δημοτικών Σχολείων, που βρίσκεται στο πάρκο δίπλα από το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου». Ο Μητροπολίτης μας οπωσδήποτε έχει τα σχέδιά του και μ’ αυτά συμπορεύομαι εκ των προτέρων, αν και τα αγνοώ, γιατί πιστεύω πως κάτι το καλό μπορεί να δημιουργηθεί ή τουλάχιστον καλύτερο από τη σημερινή κατάσταση αφού η αυλή του σχολείου είναι συνέχεια του «Βήματος».
Με την ανταλλαγή αυτή συμφωνεί και ο Δήμος όπως τουλάχιστον, σε πρώτη φάση, άφησε να φανεί και ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης.
Το δεύτερο θέμα έχει σχέση με την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα σύμφωνα με την οποία, εγκρίνεται και χρηματοδοτείται άμεσα –για τη Βέροια- η κατασκευή «Μουσείου για τον Απ. Παύλο». Σίγουρα η ανακοίνωση έγινε μετά από πρόταση – συμφωνία με τον Μητροπολίτη μας. Το «Μουσείο» αυτό θα έχει σχέση με την «Κρύπτη του Απ. Παύλου» όπως είχε χαρακτηρίσει ο δικός μας Μάκης Βαρλάμης. Διάβασα ακόμη πως το «Μουσείο-Κρύπτη» θα είναι υπαίθριο (;) και πως θα γίνει στην περιοχή της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά.
Δεν έχω τίποτε με τη «Δοβρά». Άλλωστε είναι το Μοναστήρι μας. Σκέφτηκα όμως πως με τον χώρο αυτό δεν έχει καμία σχέση ο Απόστολος Παύλος ή τουλάχιστον άμεση σχέση. Αυτό που οραματίζεται όμως ο Μητροπολίτης μας, έχω τη γνώμη, μπορεί να γίνει στο χώρο του «Βήματος» που θα «μεγαλώσει με την ανταλλαγή».
Ένας άριστος σχεδιασμός, με εκχωματώσεις και επιχωματώσεις και αξιοποίηση του Ιστορικού διδακτηρίου θα έχει άριστο αποτέλεσμα. Ο χώρος του Απ. Παύλου, ιστορικά είναι γύρω από το «Βήμα». Δίπλα στο τζαμί του Μεντρεσέ (άλλωστε στη θέση προϋπήρχε ναός του Αποστόλου) και πολύ κοντά στην εβραϊκή συνοικία της πόλης μας, στη Χάβρα, τη Συναγωγή της οποίας επισκέφθηκε ο Παύλος και στην οποία δίδαξε.
Ο επισκέπτης του ευρύτερου χώρου θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί μνημεία (Βήμα – Κρύπτη – Μουσείο – Τζαμί – Συναγωγή) τριών θρησκειών και πολιτισμών.
Όσον αφορά την Παναγία Δοβρά που αναμφίβολα αποτελεί «στολίδι μας», θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Μουσείο αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821, στον Καρατάσο και τους άλλους Αγωνιστές αφού ως γνωστόν στη «Δοβρά» την άνοιξη του 1822 έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες του Αγώνα.
Στη Δοβρά, που το ανάγλυφο του εδάφους το επιτρέπει, θα μπορούσε μάλιστα να γίνεται και αναπαράσταση αυτής της Μάχης, κάτι που γίνεται και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.
Η Βέροια, έχει την πεποίθηση, πως διαθέτει τον «καλλιτεχνικό κόσμο» για την υλοποίηση μιας τέτοιας «αναπαράστασης» που μεταξύ άλλων αναπτερώνει και το εθνικοϊστορικό μας συναίσθημα και διδάσκει.