Απ. Βεσυρόπουλος : «Το φυσικό αέριο έρχεται σε Βέροια και Αλεξάνδρεια. Τα έργα αρχίζουν μέχρι το τέλος του 2020»

Απ. Βεσυρόπουλος : «Το φυσικό αέριο έρχεται σε Βέροια και Αλεξάνδρεια. Τα έργα αρχίζουν μέχρι το τέλος του 2020»

Συνάντηση εργασίας είχε ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, με τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) κ. Ξιφαρά και τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αέριου) κ. Τσάκα.

 

Αντικείμενο της συνάντησης τα έργα για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ημαθία.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον κ. Βεσυρόπουλο, σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί δίκτυο διανομής σε δύο πόλεις της Ημαθίας, ήτοι την Βέροια και την Αλεξάνδρεια. Στην πόλη της Αλεξάνδρειας θα επεκταθεί το δίκτυο που σήμερα ήδη λειτουργεί στο Πλατύ Ημαθίας και το οποίο τροφοδοτεί βιομηχανικές μονάδες και στην συνέχεια θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής στον αστικό ιστό της πόλης.

 

Στην πόλη της Βέροιας, για την τροφοδότηση των δικτύων διανομής, σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) το οποίο θα μεταφέρεται με βυτία, ενώ στη συνέχεια και λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση του Φυσικού Αερίου που θα δημιουργηθεί, θα κατασκευαστεί δίκτυο για την τροφοδότηση της πόλης μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

 

Επιπλέον και ύστερα από την ένταξη στο «Πρόγραμμα ΕΣΦΑ 2020-2029» του ΔΕΣΦΑ, (σημείο εξόδου στη θέση  Άσπρο), η ΔΕΔΑ θα εντάξει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξής της, την κατασκευή δικτύου για την πόλη της Νάουσας, όπως και για τις πόλεις, Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία, Γιαννιτσά. Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ έχει ήδη προβεί στην εκπόνηση των μελετών βασικού σχεδιασμού στις πόλεις αυτές.

 

Με την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε έκαστη πόλη, θα έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτηθούν με Φυσικό Αέριο αφενός οικιακοί καταναλωτές καλύπτοντας τις ανάγκες για θέρμανση των νοικοκυριών τους, καθώς επίσης και τις ανάγκες σε χρήση ζεστού νερού και μαγείρεμα και αφετέρου εμπορικοί καταναλωτές όπως επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία, φούρνοι, καθαριστήρια, δημόσια κτήρια κ.τ.λ.

 

Τα  έργα στις πόλεις της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας θα ξεκινήσουν το τελευταίο τετράμηνο του 2020, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση, καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει ήδη υπογραφεί δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη λήψη δανείου, μέρος του οποίου θα καλύψει και τις ανάγκες των κατασκευαστικών δαπανών των εν λόγω έργων.   

 

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το Φυσικό Αέριο είναι πολύ σημαντική υπόθεση για αυτές τις πόλεις. Η χρήση Φυσικού Αερίου από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο κόστους (εξοικονόμηση ενεργειακών δαπανών) όσο και σε επίπεδο ενεργειακού αποτυπώματος. Ταυτόχρονα με το έργο αυτό, δημιουργείται μια νέα αγορά που θα τονώσει την τοπική οικονομία, αφού κατά την περίοδο των κατασκευαστικών εργασιών αλλά και μετέπειτα κατά τη λειτουργία των δικτύων, θα αναπτυχθούν ή θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις που θα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το Φυσικό Αέριο.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία...

Ευχαριστούμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία...

Ερώτηση Κυριάκου  Βελόπουλου και Βασίλη Κοτίδη για τις καταστροφές  σε σοδειά και φυτικό  κεφάλαιο στο Ν. Ημαθίας

Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου και Βασίλη Κοτίδη για τις...

Ερώτηση κατάθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος  της...

Δήμος Βέροιας: Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Δήμος Βέροιας: Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών...

Με την υπ’ αρ. 179/2024  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  του...

Αεροψεκασμός αύριο σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Κλειδίου

Αεροψεκασμός αύριο σε ορυζώνες και υγροτοπικά...

Στα πλαίσια των απαραίτητων ενεργειών για την...

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΤΕΙΑ: Ιερά Πανήγυρις και εγκαίνια του ανακαινισμένου Γραφείου- Αρχονταρίκι

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΤΕΙΑ: Ιερά Πανήγυρις και εγκαίνια του...

Γίνεται γνωστό στον ευσεβή λαό, πως εν όψει της εορτής...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου...

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην Εστία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...