Από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».
Το εν λόγω νομοσχέδιο αλλάζει άρδην το σκηνικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αποτελεί δικαίωση του αιτήματος όλης της ελληνικής κοινωνίας, για εισαγωγή κριτηρίων αποτελεσματικότητας στην ανώτατη εκπαίδευση και ενίσχυση της έρευνας.
Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Ημαθίας, ο οποίος είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις ζωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, εστίασε στην ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιας ανεξάρτητης αρχής, με ενισχυμένες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει εφεξής την κατάστρωση της εθνικής στρατηγικής για την εκπαίδευση. Μιας στρατηγικής που συνυπάρχει και τροφοδοτεί την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας.
Παράλληλα, εγκωμίασε το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, για πρώτη φορά υπόκεινται σε αξιολόγηση, με κριτήρια τα οποία τα ίδια προαποφασίζουν, τόσο από την Εθνική Αρχή, όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές. Τόνισε δε, ότι η διασύνδεση της αξιολόγησης τους με τη χρηματοδότηση τους, ανταποκρίνεται στην αξίωση της ελληνικής κοινωνίας για παροχή φρέσκιας και ποιοτικής παροχής δεξιοτήτων.
Με έμφαση σχολίασε την απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Ερευνητικών Κονδυλίων από γραφειοκρατικά εμπόδια, προκειμένου να ασκείται ανεμπόδιστα η έρευνα στην Ελλάδα και να επιστρέφουν τα ευεργετικά της αποτελέσματα στους πολίτες.
Τέλος, ο βουλευτής Ημαθίας σχολίασε ότι η κακώς εννοούμενη μετριότητα είναι ασυμβίβαστη με την ποιότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ασυμβίβαστη με τις θυσίες την Ελλήνων γονέων και φοιτητών. Όπως ο ίδιος ανέφερε, η εκπαίδευση για περιοχές όπως η Ημαθία, όπου εντοπίζονται μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες είναι η μοναδική διέξοδος σε ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο η Πολιτεία χρωστάει στη νέα γενιά.
Δείτε την ομιλία στο παρακάτω βίντεο:
Το κείμενο της ομιλίας του Τάσου Μπαρτζώκα:
Κυρία Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι
Το γεγονός ότι ο δημόσιος λόγος επικεντρώνεται κυρίως στα ζητήματα της οικονομίας, δεν πρέπει, ούτε για μία στιγμή, να μας αποπροσανατολίζει.
Η παιδεία, ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο εθνικό θέμα.
Η παιδεία είναι το βασικό συστατικό της ανάπτυξης.
Και η απόλαυση του δημόσιου αγαθού της παιδείας, όχι μιας οποιαδήποτε παιδείας,
αλλάμιας ποιοτικής παιδείας, μιας παιδείας σύγχρονης, μιας παιδείας που απορροφά και κάνει κτήμα τις όλες τις καινοτομίες,
σας διαβεβαιώνω βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλων των Ελλήνων.
Άρα, η δημόσια εκπαίδευση ήταν, είναι και θα είναι πάντα εθνικό αίτημα.
Οι ρυθμίσεις που φέρνει το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύουν ότι η φωνή των πολιτών, επιτέλους, ακούγονται.
Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, πάντα καταφέρνει να απαντάει σε όλα τα σύγχρονα, κρίσιμα ερωτήματα.
Η κοινοβουλευτική εβδομάδα που θα διανύσουμε, θα το επιβεβαιώσει.
Στο ερώτημα κυβερνησιμότητα ή ακυβερνησία απαντά δυνατά κυβερνησιμότητα, θεσπίζοντας έναν εκλογικό νόμο δίκαιο.
Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απαντά δυνατά συναίνεση, επιλέγοντας μια εξέχουσα, ενωτική προσωπικότητα.
Και στο μείζον ερώτημα αν η ελληνική εκπαίδευση θα εξακολουθεί να παραμένει με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να τη διαψεύσει και να απαντήσει:
Το βλέμμα είναι στραμμένο μόνο στο μέλλον.
Για τη ΝΔ και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της είναι το μέσο για κοινωνική κινητικότητα.
Το μέσο για να ξεφύγει κάποιος από τη φτώχεια.
Και για εμάς που καταγόμαστε από περιφέρειες που οι εισοδηματικές ανισότητες είναι πολύ έντονες, και η φτώχεια μεγάλη, ξέρουμε ότι η μοναδική διέξοδος της νέας γενιάς είναι η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.
Όμως η ποιότητα στην εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν είναι μια γενική και αόριστη έννοια.
Ποιότητα σημαίνει αξιολόγηση, διακρίσεις, ένταξη στην αγορά εργασίας
ποιοτικές και φρέσκιες δεξιότητες εξωστρέφεια
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Με το παρόν σχέδιο νόμου, τα χαρακτηριστικά αυτά ενσωματώνονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Για πρώτη φορά, η τριτοβάθμια εκπαίδευση συνδέεται αδιάρρηκτα με την οικονομική ανάπτυξη.
Η εθνική στρατηγική για την εκπαίδευση γίνεται τμήμα του σχεδιασμού για την οικονομική ανάπτυξη.
Την τροφοδοτεί.
Την παρακολουθεί.
Πώς μπορεί να γίνει αλλιώς;
Πώς μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, πολλές και καλές θέσεις εργασίας αν δεν αξιοποιούμε το σημαντικότερο παραγωγικό συντελεστή;
Το διανοητικό μας κεφάλαιο;
Χωρίς φόβο, αλλά με αυτοπεποίθηση τα ανώτατα ιδρύματα, επιτέλους, υπόκεινται σε αξιολόγηση από τη νεοσύστατη, ενισχυμένη, Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Και είναι καινοτομία ότι μέρος της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, θα εξαρτάται και από την αξιολόγηση τους.
Σε αυτό τον άξονα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε μία πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Ακούστηκε ότι όπου εφαρμόστηκε η σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ότι η ΝΔ επιχειρεί να εφαρμόσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο στη δημόσια εκπαίδευση.
Ότι θα εξαφανιστούν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Παρά το γεγονός ότι δε μας εκπλήσσουν οι ιδεοληψίες και η επιλεκτική ανάγνωση της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μας απογοητεύει ότι δεν υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής για ζητήματα που αφορούν το μέλλον των παιδιών μας.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι το μοντέλο της διασύνδεσης αξιολόγησης και χρηματοδότησης εφαρμόζεται στα πιο αξιοζήλευτα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως πχ της Φινλανδίας και αποδίδει.
Και αυτό δεν μπορούμε να το αποκρύπτουμε από το ελληνικό λαό.
Γιατί η αλήθεια, επίσης, είναι, ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας δεν εισάγει καμία καινούργια λογική.
Υιοθετεί τη λογική και τη φιλοσοφία που πλέον έχει υιοθετήσει ο Έλληνας φοιτητής, ο Έλληνας γονιός.
Όλη ελληνική κοινωνία.
Δηλαδή τη λογική της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ευθύνης.
Επίσης, δεν είναι καινούργιο ότι η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει την έρευνα.
Όχι να της θέτει γραφειοκρατικές τρικλοποδιές.
Το παρόν νομοσχέδιο, απαντά και σε αυτή την παθογένεια.
Επιστρέφει στους ερευνητές την αυτονομία να δράσουν μέσα σε ένα πλαίσιο λειτουργίας ευέλικτο, διαφανές και αποτελεσματικό.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιστρέφει τα ευεργετικά αποτελέσματα της έρευνας εκεί όπου ανήκουν.
Στην κοινωνία.
Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης, διατάξεις που λύνουν πολλά, μικρά και χρόνια προβλήματα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Αναλύθηκαν εκτενώς και αναφέρομαι φυσικά στις ευνοϊκές διατάξεις για τις μεταθέσεις των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, στην ομαλοποίηση των σχολικών εκδρομών, στις εκκρεμότητες λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Και αυτό δεν είναι λίγο.
Τα πολλά μικρά προβλήματα αθροίζουν τη σύνθετη προβληματική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει σήμερα η εκπαίδευση.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Σε λίγο διάστημα η χώρα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Η γιορτή αυτή θα μας υπενθυμίσει ότι ο μετασχηματισμός της Ελλάδας από επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σύγχρονο, νεωτερικό κράτος δεν έγινε μόνο με τα άρματα και τα όπλα.
Οι διανοούμενοι αγωνιστές υπήρξαν η θεμέλιος λίθος της επανάστασης.
Θα μας υπενθυμίσει ότι η παιδεία είναι πάντα το βασικό συστατικό της εθνικής ανασυγκρότησης.
Θα μας πάει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, στο αίεν αριστεύειν του Ομήρου, για να μας τονίσει ότι η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, αλλά δυνατότητα και ζητούμενο.
Για να μας τονίσει ότι η μετριότητα στην ανώτατη εκπαίδευση δεν ταιριάζει ούτε στο εκπαιδευτικό προσωπικό της ακαδημαϊκής κοινότητας, ούτε στον Έλληνα φοιτητή, ούτε στον Έλληνα γονέα.
Με το βλέμμα στο μέλλον λοιπόν, στο καλύτερο μέλλον που αξιώνει η νέα γενιά, ας της επιτρέψουμε να είναι μια νικήτρια γενιά, υπερψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο.
Με αφορμή την τοποθέτηση του στη Βουλή για το νομοσχέδιο της παιδείας, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:
«Η εποχή των εκπτώσεων στην ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες, έχει παρέλθει. Οι θυσίες των Ελλήνων γονέων και των Ελλήνων σπουδαστών πρέπει να έχουν αντίκρισμα. Η νέα γενιά απαιτεί από εμάς να της επιτρέψουμε να είναι μια νικήτρια γενιά. Αυτό της υποσχεθήκαμε και αυτό πράττουμε.»