Εργαστηριακές δοκιμές σε ροδάκινα και νεκταρίνια από την Ημαθία έκανε μία ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε στη Βέροια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Πρόκειται για νέες τεχνολογίες τροποποιημένης ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τις οποίες αφαιρείται από τη συσκευασία του τροφίμου μια ποσότητα οξυγόνου και προστίθενται αδρανή αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα ή άζωτο που δεν προσβάλουν το προϊόν και το κάνουν πιο ανθεκτικό την αλλοίωση.
Τι καταφέρνει αυτή η μέθοδος; Παρατείνει τη ζωή και τη φρεσκάδα των ροδακίνων μέχρι και 25 ημέρες μετά το μάζεμα, ενώ μέχρι σήμερα το «προσδόκιμο» είναι οκτώ με δέκα ημέρες.
Άρα τα προϊόντα μας θα αντέχουν περισσότερο και θα έχουν καλύτερες δυνατότητες εξαγωγών.
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία καλή είδηση που αφορά τον τόπο και δίνει άλλες προοπτικές σ΄ ένα προϊόν που έχει ταλαιπωρηθεί παρά πολύ τα τελευταία χρόνια. Ας το δει η Πολιτεία και αν το κρίνει θετικό ας στηρίξει τους αγρότες στη συμμετοχή τους σε προγράμματα εφαρμογής.