Προανήγγειλε την πρόθεση της Κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος
Θέματα φορολογικού και ασφαλιστικού περιεχομένου που αφορούν επαγγελματίες και μικρομεσαίους τέθηκαν από την αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στη συνάντηση που είχε χθες με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Γαβαλάκης και ο οικονομικός επόπτης, Παναγιώτης Παντελής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον υφυπουργό, ήταν και το θέμα των 24-48 δόσεων, με την αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου να καταθέτει ερώτημα σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της ρύθμισης. Ο κ. Βεσυρόπουλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΕΑ, δεσμεύθηκε ότι η σχετική εγκύκλιος θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΕΕΑ ότι γίνεται προσπάθεια η πλατφόρμα να είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο. Πάντως, όπως διευκρίνισε, όποιος μπει στη ρύθμιση των 12 δόσεων θα μπορεί να μεταπηδήσει στις 24 και αντίστοιχα αυτός από τις 24 θα μπορεί να μεταφερθεί στις 48, ενώ σχετική επίσημη ενημέρωση θα υπάρξει άμεσα.
Θετικές εξελίξεις υπάρχουν και για την ολική απεμπλοκή του ΕΦΚΑ από την εφορία, θέμα που επίσης τέθηκε από το ΕΕΑ, το οποίο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, αναμένεται εγκύκλιος για απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς έως σήμερα ήταν απαραίτητος ο ΕΦΚΑ ακόμα και για κάποια απλή προσθήκη ΚΑΔ. Πλέον αυτό αλλάζει.
Σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα που έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ, ο κ. Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Σχετικά με άλλα θέματα που έθεσε προς συζήτηση το ΕΕΑ, ο υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει, με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η επιχειρηματικότητα.
Συνολικά τα θέματα που τέθηκαν προς τον υφυπουργό Οικονομικών, είναι τα ακόλουθα:
* Απαλλαγή ΦΠΑ σε συναλλακτική σχέση μεσιτών ασφαλίσεων με πράκτορες ασφαλίσεων λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου νόμου 4583.
* Κίνητρα για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής αποταμιευτικού και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα.
* Κίνητρα για την ανάπτυξη των ασφαλίσεων περιουσίας (σεισμού-φυσικών φαινομένων-πυρός).
* Απάλειψη των φορολογικών επιβαρύνσεων κληρονομιάς ή άλλων σε περίπτωση καταβολής αποζημίωσης θανάτου από ασφαλιστική εταιρεία ή/και αναπηρίας.
* Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών. Να ισχύσει ότι ισχύει με τον 4611/2019.
* Ολική απεμπλοκή του ΕΦΚΑ από την εφορία.
* Μεταφορά ζημιάς στην 10ετία λόγω κρίσης.
* Η μείωση κατά 50% της προκαταβολής για τα πρώτα 3 χρόνια που είναι σε ισχύ για τα νομικά πρόσωπα να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα.
* Πληρωμή ενοικίων μέσω τραπέζης. Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχει κατάσχεση εις χείρας τρίτων στον ιδιοκτήτη.
* 24-48 δόσεις, πότε θα ξεκινήσει. Να βγει επίσημη ανακοίνωση ότι η οφειλή θα μπορεί να μεταφερθεί από τις 12 στις 24 δόσεις ή από τις 24 στις 48 δόσεις.
Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου μέσα στο 2020 να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, πάντα όμως, λαμβάνοντας υπόψη τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο». ανέφερε επίσης ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Epsilon 7.
Ερωτηθείς για τα τεκμήρια διαβίωσης, ο υφυπουργός αναφέρει ότι η κατάργησή τους εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. «Ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε στην κατάργησή τους είναι η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και η εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιούνται πληροφορίες από έμμεσες πηγές για τις δαπάνες και τα έσοδα των ελεγχόμενων. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που όντως αποτελούν ένα ξεπερασμένο μέτρο», λέει χαρακτηριστικά.