Δύο Ελλήνες επιστημόνες από τη Βέροια αναδεικνύει το δημοσίευμα της Βάσως Μιχοπούλου στo in.gr, με την αναφορά στην “Ariadne”, μια start up εταιρία, που κλείνει έναν χρόνο ζωής και αποτελεί τεχνοβλαστό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου έχει και τη βάση της, ενώ δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη, και αναμένεται να αναπτύξει τη δραστηριότητά της σε Σιγκαπούρη, Καναδά, Αυστραλία και ΗΠΑ.
Η «Αριάνδη», μεταξύ άλλων, μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το χρόνο παραμονής των ταξιδιωτών σε κάθε πύλη, π.χ. σε ένα αεροδρόμιο, να εντοπίσει ύποπτη συμπεριφορά ή ανίχνευση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, στην ασφαλή εκκένωση κτηρίων και στην επιτήρηση, επιτρέποντας π.χ. στους γονείς να εντοπίζουν τα παιδιά τους, αρκεί τα άτομα να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο... Και όλα αυτά χωρίς σύνδεση σε δίκτυο, χωρίς κάμερες και χωρίς applications!
Εμπνευστής της, ο βεροιώτης Γιώργος Πιπελίδης, που μοιράστηκε την έμπνευσή του με τον Νίκο Τσιαμήτρο και μαζί συμμετείχαν το 2016 και κέρδισαν τo δεύτερο βραβείο σε ένα Hackathon που διοργάνωσε το TUM (Technische Universitat Munchen), με 500 συμμετέχοντες υπό την αιγίδα της Siemens και της BMW.
Λίγους μήνες αργότερα το 2017, οι δύο τους συμμετείχαν και εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό Κινητικότητας, που διοργάνωσε το Βαυαρικό Κέντρο Ψηφιοποίησης, ενώ υποστηρίχθηκαν από την IBM προκειμένου να βρουν τον επιχειρηματικό τους δρόμο. Η πιο πρόσφατη επιτυχία τους ήταν η τρίτη θέση σε διαγωνισμό αλγορίθμων εντοπισμού σε εσωτερικό χώρο σε πραγματικό χρόνο που εκτελείται σε smartphone, στο Διεθνές Συνέδριο IEEE για εσωτερική θέση και εσωτερική ναυσιπλοΐα 2018.
Ο Γιώργος μαζί με τον Νίκο έχουν μέχρι τώρα 13 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Και οι δυο τους αυτή τη στιγμή εργάζονται σε διάφορα πιλοτικά έργα με πολυεθνικές εταιρείες κολοσσούς, όπως η NOKIA καθώς και με μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στο Μόναχο, όπως η MVG, ενώ συμμετέχουν και σε άλλα έργα του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπως το TUM-LLCM (tum-llcm.de) που επικεντρώνονται στην έρευνα σε ‘έξυπνες’ πόλεις.
Ένα μεγάλο μπράβο στα νέα παιδιά από την πόλη μας, η οποία ευελπιστεί να γίνει «έξυπνη», και ελπίζουμε να καλέσει κάποια στιγμή τους ειδικούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους!