- Ψηφίζεται στις 22 Ιανουαρίου, με ανοιχτά
τα σενάρια ακόμα και διπλών εκλογών
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το εκλογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με στόχο τη Δευτέρα να κατατεθεί στη βουλή και στις 22 Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί.
Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση του εκλογικού νόμου διαβλέποντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης ούτε με το ΚΙΝΑΛ.
Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε χθες στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, τη διαφωνία της με το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους στο πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει 40%. Μάλιστα η κα Γεννηματά επέμεινε στη θέση για κλιμακωτό μπόνους με ανώτατο όριο τις 35 έδρες στο πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει 40% και πάνω.
Από την πλευρά του μάλιστα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος στην κυβερνητική θέση για τις 50 έδρες μπόνους.
Κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της επαναφοράς της ενισχυμένης αναλογικής τάχθηκε και ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισπευστεί την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της βουλής και όπως όλα δείχνουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Ταυτόχρονα όμως η ψήφιση στη βουλή του νέου εκλογικού νόμου ως τις 22 Ιανουαρίου, δείχνει ότι βαδίζουμε και στην αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει εκλεγεί ως τις 13 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τις ως τώρα κυβερνητικές προθέσεις αναμένεται να ανακοινωθεί μόλις ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος.
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, είναι ανοιχτά όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό των διπλών εκλογών, μετά τη διάσταση απόψεων των κομμάτων γύρω από τον εκλογικό νόμο που πρότεινε η κυβέρνηση.