Παπαδόπουλος Παναγιώτης φιλόλογος
Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες με συγκίνηση και αγωνία τα τηλεοπτικά επεισόδια της σειράς «ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ» , σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη. Ο πρώτος λόγος που παρακολουθώντας με συγκίνησε είναι ότι τώρα τα γεγονότα τα βλέπω σε ζωντανή μορφή. Είχα τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσω το συγγραφέα τον κ. Χάρη Τσιρκινίδη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και να αναπτυχθεί μεταξύ μας μια θερμή φιλία. Άλλωστε είμαστε και κοντοχωριανοί. Εκείνος από τη Λεκάνη Καβάλας και εγώ από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Μας χωρίζει ο ελικοειδής με τις ομορφιές του ο Ποταμός Νέστος. Μελέτησα όλα τα βιβλία του και τα παρουσίασα στις διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και στην «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ» Μεταξύ αυτών των βιβλίων που παρουσίασα ήταν και το «Κόκκινο Ποτάμι». Η αποδοχή του κοινού τότε ήταν συγκλονιστική. Το βιβλίο το διάβασα δύο φορές τότε για να το παρουσιάσω και μία αυτές τις ημέρες που το παρακολουθώ στην τηλεόραση. Έχω το Κόκκινο Ποτάμι με την αφιέρωση.» «Στο φίλο καθηγητή και φλογερό πατριώτη Παπαδόπουλο Παναγιώτη με ευχές για συνεχή πρόοδο. Χάρης Τσιρκινίδης. Θεσσαλονίκη 29-4-1997».,
Ο δεύτερος σοβαρός λόγος που με συγκίνησε είναι, διότι φαντάζομαι, στα βασανιστήρια των Ποντίων μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι γονείς και τα 4 αδέρφια (από τα 12) του πατέρα μου από την Κερασούντα που βρήκαν τραγικό θάνατο στα «τάγματα εργασίας. Ορφανό τον έφερε η θεία Μαγδάλα μέσα στα καράβια. Υπέστησαν τα πάνδεινα μέχρι να φτάσουν στο χωριό μας, στην Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και με τους γονείς της μητέρας μου. Καταγόταν από ένα χωριό «Πράσαρη» της Κερασούντας. Έχασε και τους δύο γονείς της σε μικρή ηλικία και έμεινε ορφανή. Κάποιοι συγγενείς την έφεραν στην Ελλάδα. Ο πατέρας της Γαβριήλ Καλεντερίδης ανήκε στο προσωπικό της Μονής της Παναγίας ΠΡΑΣΑΡΗΣ(γιόρταζε 21 Νοεμβρίου) που βρισκόταν έξω από το χωριό και ήταν και ψάλτης.
Ο λόγος που τα γράφω αυτά είναι διότι αισθάνομαι μια ανακούφιση. Ο κόπος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των γονιών μου και όλων των Ποντίων τώρα ελπίζω θα βρει τη δικαίωση. Είναι και η ιερή μνήμη τους που θέλω να μείνει για όλους ζωντανή. Θα αναπαυθούν οι ψυχές τους. Η τηλεοπτική εμφάνιση της Γενοκτονίας θα είναι και ένα ηχηρό μήνυμα στους απογόνους των Τούρκων της εποχής εκείνης. Θα μάθουν τα εγκλήματα που έκαναν σε βάρος των Χριστιανών του Πόντου οι γονείς και οι παππούδες τους. Η ποντιακή ποιητική μούσα εξέφρασε με το δικό της τρόπο τον πόνο και τα δάκρυα ενός ξεριζωμένου λαού: «Επέμναμε αλλόξενοι σ’αλλόξενα τα τόπα» (Ηλίας Τσιρκινίδης)
Το βιβλίο αυτό, όπως και πολλά άλλα, είναι γραμμένο από τον πόντιο πεπειραμένο συγγραφέα και πρώην αξιωματικό του στρατού, Χάρη Τσιρκινίδη, Είναι γραμμένο σε μια περιρρέουσα και ζωντανή δημοτική γλώσσα. Η ύλη παρουσιάζεται ως μια συγκροτημένη ενότητα, ενώ διατηρεί το νήμα του ενδιαφέροντος στον αναγνώστη από την αρχή μέχρι τέλους. Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να μάθει ταυτόχρονα τα γεγονότα την τραγική περίοδο της Γενοκτονίας και πολλά ιστορικά συμβάντα για τη ζωή και τον πολιτισμό των Ποντίων
Το βιβλίο επανεκδόθηκε και κυκλοφορεί, για όσους ενδιαφέρονται από τις « ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ Ι.Κ.Ε» Θεσσαλονίκη, 54635, Οδός Παναγίας Δεξιάς 7. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310-200376.