-Ο τρόπος λειτουργίας τους παρουσιάστηκε χθες στη Βέροια
Μία νέα δράση της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) που στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινωνικής υπηρεσίας υποστήριξης 3.000 ηλικιωμένων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και στην υποβοήθηση της μοναχικής τους διαβίωσης, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με την Π.Ε. Ημαθίας, για διάστημα 3 ετών.
Για τη συνεργασία της Π.Κ.Μ. με την Π.Ε. Ημαθίας μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, καλωσορίζοντας τον συνάδελφό του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κ. Χρήστο Μήττα και τους παρουσιαστές της δράσης.
«Η στήριξη της τρίτης Ηλικίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για μένα ως αντιπεριφερειάρχη και για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας ως φορέα. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έργων και δράσεων που αναπτύσσουμε στην Ημαθία, δεν μένουμε στα λόγια αλλά το κάνουμε πράξη. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των ηλικιωμένων, με μια δράση που είναι καινοτόμος, είναι πρωτοποριακή και ως τέτοια χαρακτηρίζει τον προσανατολισμό του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και των πολιτών, που ακολουθούμε ως Περιφερειακή αρχή στην Ημαθία και σε όλη τη Μακεδονία», τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης ευχαριστώντας τον κ. Μήττα για τον νέο κύκλο συνεργασίας που ανοίγει μεταξύ των δύο φορέων.
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μήττας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μουρτζίλας και Νεστορόπουλος και ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση της δράσης από τον τεχνικό σύμβουλο κ. Δημήτρη Ρωσσάκη.
Τις διαδικασίες προσέλκυσης και ένταξης στο έργο παρουσίασε αναλυτικά η κα Ιωάννα Δράτσιου, επιστημονική σύμβουλος από το Εργαστήριο Φυσικής Ιατρικής του ΑΠΘ, ενώ ο κ. Λιβέλιος Σταυρόπουλος μίλησε για τον τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για τη δράση και τις διαδικασίες παρακολούθησης των ωφελουμένων. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ένα διαδραστικό workshop το οποίο συντόνιζαν η Ιωάννα Δράτσιου και η Μαρία Μεταξά.
Ποιους αφορά
Η δράση αφορά κυρίως σε άτομα που ζουν μόνα και σε χρόνια πάσχοντες (κατάθλιψη, αστάθεια, κινητικά προβλήματα, διαβήτης, Alzheimer, καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, κ.ά.) που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας. «Η υπηρεσία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τον κοινωνικό ρόλο και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας την κοινωνική ανάγκη για τη στήριξη και ένταξη της ευάλωτης ομάδας ηλικιωμένων», όπως τονίστηκε, ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά κριτήρια αφορούν ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, με προβλήματα υγείας, μοναχικής διαβίωσης με χαμηλό εισόδημα και περιλαμβάνει: Λειτουργία κέντρου 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελούμενων και υπηρεσία συνεχούς κατ’ οίκον παρακολούθησης και τηλεειδοποίησης μέσω ειδικών συσκευών.
Αναλυτικότερα πρόκειται για τη λειτουργία ενός Κέντρου Διαχείρισης κλήσεων με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και θα αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ και ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του ηλικιωμένου. Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει, η 24ωρη υπηρεσία στέλνει αμέσως βοήθεια.
Η υπηρεσία συνεχούς παρακολούθησης, θα περιλαμβάνει την 24ώρη παρακολούθηση των ηλικιωμένων μέσω των ειδικών συσκευών (χεριού ή λαιμού) οι οποίες παρέχονται και εγκαθίστανται στον ωφελούμενο από τον ανάδοχο της νομικής δέσμευσης. Βασικός στόχος είναι οι συσκευές να χορηγούνται από τη Περιφέρεια με βάση δίκαια κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά κριτήρια στους δικαιούχους ηλικιωμένους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι συσκευές θα είναι, είτε κατ’ οίκον παρακολούθησης με κουμπί πανικού όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια, είτε συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης με μηχανισμό ανίχνευσης πτώσης και ελέγχου κίνησης ή ακινησίας του φορέα της και τη δυνατότητα κλήσης σε βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια (κουμπί πανικού).
Επιπροσθέτως θα εφαρμοσθούν στους ωφελούμενους ηλικιωμένους, συσκευές παρακολούθησης και εντοπισμού θέσης εκτός σπιτιού, όπου θα είναι δυνατή η προβολή του ωφελούμενου σε γεωγραφικό χάρτη μέσω διαδικτύου και η αποστολή ειδοποίησης σε περίπτωση απομάκρυνσής του από συγκεκριμένα χιλιομετρικά όρια (κάτι σαν GPS). Η συσκευή αυτή είναι χρήσιμη σε ασθενείς με άνοια , που συχνά απομακρύνονται λόγω απώλειας της μνήμης από την οικία τους και δεν μπορούν να βρεθούν.
Οι συσκευές με την ενεργοποίηση τους θα έχουν δυνατότητα αποστολής ειδοποίησης, μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου, η οποία θα ενημερώνει το εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας 24ωρης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, που δέχεται τις κλήσεις και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον εξυπηρετούμενο ανταποκρινόμενο στην έκτακτη ειδοποίηση, για να καταγράψει και να αξιολογήσει το αίτημά του, να το ικανοποιήσει, εφόσον είναι δυνατόν και να στείλει άμεσα την αναγκαία βοήθεια, όπως ένα συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, προσωπικό του “Βοήθεια στο Σπίτι”, ασθενοφόρο, Άμεση Δράση ή Πυροσβεστική
Να σημειωθεί ότι αρμόδια για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών, θα είναι η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και οι υπαγόμενες σε αυτή, Διευθύνσεις και Τμήματα.