Ο ΨΗΛΟΣ ΠΗΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ *Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Ο ΨΗΛΟΣ ΠΗΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ *Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Η άφιξη του νέου  έτους που ήδη τρέχει, εμπλουτίστηκε όπως συνηθίζεται άλλωστε, από τα εορταστικά μηνύματα των παραγόντων, καθώς και των εκπροσώπων των αρχών και των φορέων, που συμμετείχαν στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την εορταστική περίοδο.

 

Πέραν όμως από την εορτάσιμη ατμόσφαιρα και τις θερμές ευχές που άλλωστε ήταν και αναμενόμενες λόγω των ημερών, εύλογα ήταν εμφανής η  αγωνία για τις προοπτικές του τόπου τόσο από τα μηνύματα όσο και από τα σχόλια των πολιτών.

 

Αυτό είναι κατανοητό αφού τα προβλήματα που οδήγησαν τον τόπο μας σε μια κατιούσα οικονομική πορεία, εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την ανατολή του νέου έτους.

 

Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αυτοδιοικητικές αρχές που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του περασμένου χρόνου, έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και με την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

 

Αυτές τις  προκλήσεις  που συνδέονται μεταξύ τους άρρηκτα, οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές καλούνται να τις αντιμετωπίσουν σε ένα επισφαλές  εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, μέσα στο οποίο η ελληνική περιφέρεια οφείλει να κινηθεί αποφασιστικά και διεκδικητικά προκειμένου να διασφαλίσει αυτά τα οποία της ανήκουν.

 

Παράλληλα όμως, με την προώθηση, την διεκδίκηση και την εκτέλεση των μικρότερων ή μεγαλύτερων αναπτυξιακών έργων στην περιφέρεια, οι νεοεκλεγμένες  αυτοδιοικητικές αρχές ως εγγύτερες προς τον πολίτη εξουσίες, φέρνουν την υποχρέωση των αποτελεσματικών παρεμβάσεων, προκειμένου να βρουν τη λύση τους τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία είναι καθοριστικά για την ίδια την υπόσταση των πολιτών και των κοινωνιών.

 

Το γεγονός ότι το 2020 ήδη τρέχει στην χώρα μας με νέο κυβερνητικό πρόσωπο και νέα εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί μιά νέα αφετηρία ουσιαστικών παρεμβάσεων για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της περιφέρειας.

 

Ο πήχης επομένως για την ανάπτυξη της περιφέρειας κατά το 2020 είναι ψηλός και καλούνται να τον υπερπηδήσουν οι  αυτοδιοικητικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες, που με την έλευση του νέου έτους διαπιστώνουν ότι ο διατιθέμενος χρόνος σμικρύνεται εμφανώς.

 

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στερεί αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους από την αυτοδιοίκηση και δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί αποτελεσματικά προς όφελος του ίδιου του θεσμού και προς όφελος της περιφέρειας και των πολιτών.

 

Χρειάζεται επομένως να διασφαλιστούν εκείνες οι συμμαχίες που θα αποδώσουν στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς το κύρος και τη δυναμική που χρειάζονται για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

 

Και αυτές τις συμμαχίες δεν μπορούν παρά να τις εξασφαλίσουν οι ίδιες οι κοινωνίες, οι παράγοντες και οι φορείς που συνθέτουν τον ιστό τους, οι οποίοι καταδεικνύουν  περίτρανα με κάθε ευκαιρία, ότι εκ μέρους τους αυτή η βούληση υπάρχει.

 

Δεν μένει επομένως παρά να αξιοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν προς όφελος της γενικότερης προσπάθειας.

 

Το 2020  ξημέρωσε και τρέχει με τον πήχη ψηλά.

 

Μόνο με τη γενικότερη συμμετοχή, παρέμβαση και απαίτηση, θα υπάρξει το επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ημαθίας

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό...

Την Κυριακή 7 Ιουλίου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Κανείς δεν στέκεται αδιάφορος στον διαμελισμό της Κύπρου»
Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...