Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια - Το ιερό παρεκκλήσι στη Βέροια και η «συγκατοίκηση» με την Αγία Παρασκευή

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια - Το ιερό παρεκκλήσι στη Βέροια και η «συγκατοίκηση» με την Αγία Παρασκευή

Επιμέλεια: 

Μάκης 
Δημητράκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη τα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα. Ο πατέρας της ήταν προύχοντας και ειδωλολάτρης ενώ η μητέρα της που ονομαζόταν Φλάβια ή Φαύστα είχε ασπαστεί τον Χριστό.
Βαπτίστηκε χριστιανή και μετά το θάνατο της μητέρας της την χριστιανική επιμέλεια ανέλαβε ο δάσκαλός της Χρυσόγονος. Υπήρξε όμορφη στην ψυχή και στο σώμα και είχε μεγάλη μόρφωση, σωφροσύνη και αψεγάδιαστο ήθος.
Αναγκάσθηκε από τον πατέρα της να παντρευτεί τον Ρωμαίο εθνικό Πόμπλιο τον οποίο προσπαθούσε συνεχώς να αποφεύγει ενώ ταυτόχρονα υπέφερε πολύ γιατί δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις χριστιανικές της υποχρεώσεις.
Ο αιφνίδιος θάνατος του συζύγου της όμως ελευθέρωσε όλες τις δυνατότητές της και έτσι διέθετε τον χρόνο της, την αγάπη της αλλά και τα πλούτη της στο να ενθαρρύνει χριστιανούς που ήταν φυλακισμένοι για την πίστη τους στο Χριστό, δίνοντάς τους θάρρος για να μην δειλιάσουν μπροστά στο μαρτύριο και αλλαξοπιστήσουν.
Στο θεάρεστο έργο της δεν περιορίστηκε μόνο στη Ρώμη, Ταξίδεψε σε πολλές περιοχές της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του αυτοκράτορα της Ρώμης Διοκλητιανού, άνθρωποι του οποίου την συνέλαβαν και την φυλάκισαν.
Λίγο αργότερα βρήκε τραγικό θάνατο αφού δεμένη σε τρεις πασσάλους παραδόθηκε στη φωτιά. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 303 ή το 304 μ.Χ. Κάποιοι συγγραφείς αναφέρουν ότι πέθανε το 290 μ.Χ. στη Ρώμη ή το Σίρμιο.
Το λείψανό της ενταφιάστηκε από την Απολλωνία, μια αρχόντισσα η οποία αργότερα έκτισε ναό στη μνήμη της ενώ στην κοινότητα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης υπάρχει ομώνυμο μεγάλο μοναστήρι το οποίο δημιουργήθηκε από την αυτοκράτειρα Θεοφανώ, σύζυγο του Λέοντα του ΣΤ΄ το Σοφού το 888 μ.Χ.
Μέρη από το λείψανό της βρίσκονται στο Άγιον Όρος αλλά και στη Μονή της στα Βασιλικά.
Το προσωνύμιο Φαρμακολύτρια φέρει για δύο λόγους: α) Γιατί έδινε φάρμακα και θεράπευε (είχε το Θείο χάρισμα) σωματικές και ψυχικές ασθένειες των συνανθρώπων της και β) γιατί είχε τη Θεία Χάρη να λύνει τις φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια.
Η Αγία Αναστασία είναι η προστάτιδα των φαρμακοποιών.
Το ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας στη Βέροια…
Δίπλα ακριβώς από τον μεγαλοπρεπή ναό των Αγίων Αναργύρων στη Βέροια (Λεωφόρος Ανοίξεως) υπάρχει ιερό παρεκκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, εικόνα της οποίας υπάρχει εντός του παρεκκλησίου το οποίο αγιάσθηκε την Κυριακή των Βαΐων του 1997 από τον Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα.
…και η «συγκατοίκηση» με την Αγία Παρασκευή
Ο ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής στην περιοχής Καλλιθέας-Πασακιόσκι, από 8 Δεκεμβρίου 1981 «φιλοξενεί» και την Αγία Αναστασία τη Φαρμακολύτρια και έτσι ο ναός πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι ο ναός αποτελεί δημιούργημα των Ποντίων που πρωτοεγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Ο σημερινός ναός ρυθμού βασιλικής με τρούλο κτίσθηκε πάνω από ναΐδριο-προσκυνητάρι με αγίασμα του 1958 αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Σήμερα το τριετές μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Υγρόπουλου

Σήμερα το τριετές μνημόσυνο του Κωνσταντίνου...

Τελούμε το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου...

Έφυγε από τη ζωή ο ιερέας Στέφανος Κουτσούκης σε ηλικία 73 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο ιερέας Στέφανος Κουτσούκης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε σήμερα Παρασκευή 5...

Εγγραφές παιδιών στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας

Εγγραφές παιδιών στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης...

Από σήμερα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024 δεχόμαστε εγγραφές...

Έγκριση συμμετοχής πωλητών στις Θρησκευτικές Εμποροπανηγύρεις της Αγίας Κυριακής Λουτρού και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας του Δήμου Αλεξάνδρειας, για το έτος 2024

Έγκριση συμμετοχής πωλητών στις Θρησκευτικές...

Εκδόθηκε η υπ΄αριθ. 302/13782/04-07-2024 (ΑΔΑ: 9ΚΑ4ΩΨΠ-3ΘΚ)...

Έφυγε από τη ζωή η Λουλούδα Γιαννακοβίτου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Λουλούδα Γιαννακοβίτου σε ηλικία 88...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Τζανόπουλος σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Τζανόπουλος σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Μπαγανας σε ηλικία 70 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Μπαγανας σε ηλικία 70 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε σήμερα Παρασκευή 5...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...