Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Ημαθίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βέροιας, για τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας ενόψει του χειμώνα. Βασικός σκοπός είναι η αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες, χιόνι, παγετό και άλλα καιρικά φαινόμενα, κατά την χειμερινή περίοδο 2019-2020.
Την σύσκεψη χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καλαϊτζίδης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των Υπηρεσιών κατά την περσινή χειμερινή περίοδο, ενώ την διαδικασία συντόνιζε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης, παρουσία της εκπρόσωπου του Τμήματος της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας Ζαφειρούλα Αργυροπούλου και του εκπρόσωπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καρακότσογλου.
Παρόντες οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στ. Μουρτζίλας και Απ. Νεστορόπουλος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας κ.κ. Παπαδόπουλος, Αδαμίδης και Κούγκας αντίστοιχα, ο Δ/ντης Αστυνομίας και Διοικητές Τροχαίας, Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι του Στρατού, του Δασαρχείου, Δ/νσης Γεωργίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Νοσοκομείου, ΔΕΔΗΗΕ(Φράγματα), εθελοντές κ.α.
Ένα σύντομο απολογισμό έκαναν ο κ. Καλαϊτζίδης και ο κ. Μπαρμπαρούσης για την περσινή χειμερινή περίοδο, στην οποία τόσο η Αντιπεριφέρεια , όσο και οι Δήμοι, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά, κατόπιν αγαστής συνεργασίας και συντονισμού.
Από την πλευρά της, η Π.Ε. Ημαθίας σύμφωνα με τον απολογισμό, επιχείρησε με 5 μηχανήματα στον αποχιονισμό των ορεινών του Νομού, έκανε δεκάδες αυτοψίες υπαίθρου για πλημμύρες ρεμάτων, πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις, ζημίες από μπουρίνια, πτώσεις δέντρων, ηλεκτροφόρων καλωδίων κ.λ.π. Παράλληλα κατέγραψε ζημίες από φυσικές καταστροφές για αποζημιώσεις των πολιτών, καθαρίστηκαν ρέματα που ενισχύθηκαν με αναχώματα, ενώ κόπηκαν 200 περίπου επικίνδυνα και ασταθή δέντρα (κυρίως στον δρόμο Κυψέλης – Αιγινίου).
Υπογραμμίστηκε επίσης η κήρυξη περιοχών της Ημαθίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε και για τον προγραμματισμό εργασιών πρόληψης πλημμυρών σε ποτάμια που μέχρι πέρσι δεν ήταν στην ευθύνη της Π.Ε. Ημαθίας, καθώς και εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων. Όπως τόνισε, με όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως σήμερα λύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι Δήμων και Φορέων κατέθεσαν στοιχεία και θέσεις των υπηρεσιών τους.
Από την Π.Υ. επισημάνθηκαν τα προβληματικά σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω καθαρισμούς ενώ τη στήριξη και αυτονόητη συνεργασία τους δήλωσαν η Δ/νση Αστυνομίας και η Τροχαία , όπου χρειαστεί, καθ’ όλο το 24ωρο, για τυχόν λήψη μέτρων. Το ίδιο και ο Στρατός, ενώ οι Δήμοι δήλωσαν περισσότερο προετοιμασμένοι φέτος. Γενικότερα, διαφάνηκε ότι φορείς και υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η επισήμανση προς τους κτηνοτρόφους να κατεβάσουν εγκαίρως τα κοπάδια τους, ειδάλλως, όσοι παραμείνουν στα ορεινά να ειδοποιούν εγκαίρως τις υπηρεσίες για άνοιγμα των δρόμων, σε περίπτωση χιονόπτωσης.
Η έλλειψη χειριστών για τα μηχανήματα της Π.Ε. Ημαθίας τέθηκε για μια φορά ακόμα από τον αντιπεριφερειάρχη με την ευχή να εγκριθεί άμεσα και έγκαιρα η πρόσληψή τους, ενώ μια επισήμανση της Περιφέρειας, αφορούσε στην εκκρεμή – ακόμα – περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Αθήνα, για παρεμβάσεις και έργα της Π.Κ.Μ. στον Λουδία και στην Τάφρο 66.