Έρευνα – Επιμέλεια:
Μάκης Δημητράκης
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας και το εβραϊκό της όνομα Χάνα σημαίνει εύνοια – χάρη.
Παντρεύτηκε στη Γαλιλαία τον Ιωακείμ και αξιώθηκε να έχει την μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει τη Μητέρα του Σωτήρα του Κόσμου.
Λείψανό της βρίσκεται στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας καθώς και στο ναό της στην πόλη της Κατερίνης.
Η σύλληψη της Αγίας γιορτάζεται στις 9 Δεκεμβρίου και η Κοίμησή της στις 25 Ιουλίου ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τιμάται και από τη Μουσουλμανική θρησκεία όπου αναφέρεται σεβάσμια και πνευματική γυναίκα, μητέρα της Παναγίας.
Στη μνήμη της υπάρχουν σήμερα στη Βέροια δύο εκκλησίες.
Αγία Άννα στην αγορά στην οδό Προφήτη Ηλία
Ανήκει στην ενορία του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα (;) και είναι από τους αρχαιότερους σωζόμενους ναούς της Βέροιας. Κτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 6ου αιώνα. Έχει τοιχογραφίες του 15ου -16ου αιώνα και όπως μας πληροφορεί ο βυζαντινολόγος Θ. Παπαζώτος – από κτιτορική επιγραφή που υπάρχει πάνω από την κύρια είσοδο – ο ναός είναι έργο του διακόνου Θεόφιλου Παπαθεοδώρου που ήταν ανεψιός του επισκόπου Βεροίας κυρού Βασιλείου και ιδρύθηκε το 1216-17 δηλαδή στις αρχές του 13ου αιώνα.
Από τις τοιχογραφίες του ναού εντυπωσιάζει η παράσταση της Ανάστασης του Χριστού και η εικόνα της Αγίας Άννας με τη μικρή Μαρία – την Παναγία κόρη της – στην αγκαλιά της.
Η Αγία Άννα της ενορίας Αγίων Αναργύρων
Ο ναός βρίσκεται στην οδό Ήρας – κοντά στο ΚΤΕΛ- και πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Παταπίου. Είναι ένα καλοφτιαγμένο κτίσμα από πουρόπετρα και το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης και συντήρησης. Στις μέρες μας δεν λειτουργεί ούτε είναι επισκέψιμος.
Από το βιβλίο του καθηγητή – ερευνητή Θωμά Γαβριηλίδη πληροφορούμαστε ότι ο ναός κτίστηκε τον 18ο αιώνα αλλά δεν διαθέτει τοιχογραφίες. Αξιόλογες είναι πολλές από τις φορητές εικόνες, μερικές από τις οποίες θεωρούνται παλαιότερες και του ίδιου του ναού.
Η Αγία Άννα της Μητροπόλεως
Από το βιβλίο του καθηγητή – ερευνητή Θωμά Γαβριηλίδη «Προσκύνημα στα ιερά της Θεοσώστου πόλεως Βεροίας» που εκδόθηκε από τη Θρακική Εστία Βέροιας πληροφορούμαστε ότι ναός προς τιμή της Αγίας Άννας υπήρχε στο προαύλιο του Μητροπολιτικού ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο οποίος κατεδαφίστηκε κατά τις εργασίες ανέγερσης του Μητροπολιτικού Μεγάρου (Δεσποτικού) επειδή θεωρήθηκε ως μη αξιόλογο κτίσμα. Οι τοίχοι του ήταν ασβεστωμένοι και δε φαινόταν να έχει ίχνη από τοιχογραφίες – αγιογραφίες.