«Τα περιστατικά παραβατικότητας στην πόλη μας έχουν αυξηθεί και συνειδητοποιήσαμε ότι όλο και περισσότερα παιδιά, με κάποιον τρόπο αποκλίνουν ή παρουσιάζουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους που μπορεί να οφείλεται σε κάποιον κακοποιητικό παράγοντα στο σπίτι ή στο σχολείο, ή παρουσιάζουν δείγματα παραμέλησης, ή εθισμού στο διαδίκτυο ή παραβατικές συμπεριφορές». Αυτό τόνισε η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Τζήμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της σχετικής ημερίδας που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στη Στέγη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των παιδιών.
Τα στοιχεία προέκυψαν μετά από συζητήσεις και επαφές της Αντιδημαρχίας με τους προέδρους και τους συνεργάτες της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» και της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Βέροιας και έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω και να απλώσουν ένα δίχτυ-δίκτυο ασφαλείας των παιδιών, σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Εκπαιδευτική Κοινότητα και τους γονείς (Οι δράσεις αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα στη σελ. 3).
Όμως, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι οι δομές και οι φορείς, που δουλεύουν οργανωμένα και μεθοδικά, για την προστασία αλλά και την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας, κακοποίησης, παραμέλησης και παραβατικότητας ανηλίκων, παρέχοντας ουσιαστικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες, χωρίς να είναι -ίσως- γνωστές στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να απευθυνθούν και να βρουν στήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Εμπλεκόμενοι λοιπόν φορείς είναι: Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων που εδρεύει στο κτίριο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βέροιας στην οδό Σταδίου, σχολικοί ψυχολόγοι των σχολείων του Δήμου, οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ειδικευμένοι σε τέτοια θέματα, η «Πρόσβαση» που εδρεύει στο κτίριο «Όλγανος» στην Μπαρμπούτα, ο Όμιλος Απόρου Παιδιού, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Βέροιας και ο «Έρασμος».
Οκτώ, ήδη, σύλλογοι και φορείς με σημαντική παρουσία και έργο στην περιοχή μας και όλοι με ένα κοινό στόχο και σκοπό: την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών, και την σοβαρή αντιμετώπιση των περιστατικών που φτάνουν στις υπηρεσίες τους, για διαχείριση.