-«Μπορούμε να το διεκδικήσουμε, με κοινό μέτωπο φορέων Τ.Α. και Κοινωνίας» τονίζει η βουλευτής Ημαθίας
Στο ερώτημα, πώς και πού θα ζήσουν τα παιδιά με αναπηρία, όταν μείνουν μόνα τους, είτε γιατί θα φύγουν από τη ζωή οι γονείς τους, είτε γιατί θα αδυνατούν να τα φροντίσουν, επιχειρεί να απαντήσει η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσω Καρασαρλίδου, μέσα από μία προσπάθεια να δημιουργηθούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στην Ημαθία, για τα δεκάδες παιδιά των Συλλόγων της Ημαθίας, οι οποίοι εδώ και χρόνια επισημαίνουν αυτή την αναγκαιότητα.
«Το ζήτημα μπαίνει πλέον επιτακτικά και αυτή είναι η αγωνία των γονιών. Υπάρχουν εκα-τοντάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα κι έχω μια προσωπική ευαισθησία στο θέμα αυτό, κατανοώντας απολύτως τις τραγωδίες που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι» τόνισε η κα Καρασαρλίδου σε συνέντευξή της στον ΑΚΟΥ 99.6, εξηγώντας τί ακριβώς μπορεί να γίνει με τις ΣΥΔ.
«Αυτές οι Στέγες είναι ακριβώς για τους ανθρώπους που έχουν κάποιες αναπηρίες, για να μπορούν να ζήσουν μαζί με άλλους ανθρώπους, από 6 έως 9 περίπου άτομα, σε έναν χώρο όπου θα έχουν τη φροντίδα που θα χρειάζονται. Η προηγούμενη κυβέρνηση με το αρ-μόδιο Υπουργείο, τα είχε κινήσει μαζί με την Ε.Ε., η οποία μπορεί να διαθέτει χρήματα γι’ αυτό το σκοπό, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή στις δομές της Ημαθίας υπάρχουν περίπου 200 άτομα με αναπηρία, χωρίς να υπολογιστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν καταγραφεί. Καταλαβαίνετε, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη κατά τη γνώμη μου να δημιουργηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτές οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» πρόσθεσε η κα Καρασαρλίδου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η βουλευτής Ημαθίας προγραμματίζει συναντήσεις με τοπικούς φορείς αλλά και με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και με τον αντιπεριφερειάχη Ημαθίας.
Ήδη το θέμα το έχει θέσει και στους τρεις δημάρχους του Νομού οι οποίοι φαίνονται πρόθυμοι να βοηθήσουν, ενώ και με τους Συλλόγους που έχει συναντηθεί, είχε επίσης την στήριξή τους γι’ αυτό το σκοπό.
«Όλοι οι φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία, μπορούμε να κάνουμε ένα μέτωπο ώστε να έρθουν χρήματα στην Ημαθία για τέτοιες δομές. Ήδη υπάρχουν τέσσερις τέτοιες Στέγες στην Κεντρική Μακεδονία και μπορούν να γίνουν ακόμα δέκα και δύο οικοτροφεία, (σύμφωνα με τον σχεδιασμό υπήρχε), ώστε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ζουν με αξιοπρέπεια, όταν μείνουν μόνοι τους στην ζωή».
Όπως σημείωσε η κα Καρασαρλίδου, κάθε Σύλλογος έχει διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με την αναπηρία των παιδιών και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ώστε να διεκδικήσει ο Νομός ανάλογο αριθμό ΣΥΔ, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη παιδιών.