«Νάμαστε εδώ, στο ναό της δημοκρατίας, όπου φέραμε τον εργολάβο του βιολογικού καθαρισμού για να λύσει όποια απορία υπάρχει, σε όσους δεν ήρθαν σε προηγούμενο ραντεβού μαζί του στο χώρο του Βιολογικού», είπε ο δήμαρχος ξεκινώντας τη διαδικασία για την ενημέρωση του Σώματος από τον κ. Γκανάτσιο. Η πρώτη ένσταση ήρθε από τον κ. Μαρκούλη και αφορούσε την αντίληψη περί ενημέρωσης, για να ακολουθήσει ένας γερός καβγάς μεταξύ Διαμάντη και Γουλτίδη, που προκάλεσε πολλές φορές την έντονη παρέμβαση του Προεδρείου. Γενικότερα όμως υπήρξε μεγάλη ένταση σε πολλά σημεία της συζήτησης, που έκανε τον Πρόεδρο να σηκώνεται από τη θέση του για να επιβάλλει την τάξη. Ο κ. Γκανάτσιος παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στο βιογραφικό, τις σπουδές του και τις επιτυχίες της εταιρίας του (η οποία είναι πλέον στο όνομα του γιου του), λέγοντας ότι όλα πήγαιναν καλά μέχρι την εμφάνιση μιας ανώνυμης καταγγελίας με παράλληλα ανώνυμα «εκβιαστικά» τηλεφωνήματα στον ίδιο, που σταμάτησαν μετά την πρόσφατη ξενάγηση δημοτικών συμβούλων και δημοσιογράφων στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύμβασης με την ΔΕΥΑΒ, στα εμπόδια που του έβαλε εργαζόμενος στην Επιχείρηση από τον Ιανουάριο του 2019 κλειδώνοντας τις εγκαταστάσεις τις οποίες δεν μπορούσε πλέον να παρακολουθήσει και απάντησε σε απανωτές και επίμονες ερωτήσεις κυρίως των κ.κ. Μαρκούλη, Παυλίδη και Γουλτίδη, οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις και στάθηκαν με επιφύλαξη σε όσα άκουσαν.
Από τις ερωτήσεις-απαντήσεις, προέκυψε ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση της μεθόδου επεξεργασίας της λυματολάσπης, ενώ ο εργολάβος στάθηκε κυρίως στα οικονομικά οφέλη της ΔΕΥΑΒ, από τη μέθοδο της εταιρίας του, καθότι με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ή εταιρία, όπως είπε, η ΔΕΥΑΒ δεν θα απέφευγε δαπάνες ύψους 2,5-3 εκατ. ευρώ. Τα δικά του κέρδη, τα προσδιόρισε στο ποσό των 2.800 ευρώ το μήνα, στα 7 χρόνια που έχει σύμβαση με τη ΔΕΥΑΒ, και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επεξεργασίας ως προς την εξάλειψη οσμών και ρύπων, στη μείωση διοξειδίου του άνθρακα, στις μηδενικές λυματολάσπες, και στο «γάργαρο» νερό» ως κατάληξη της επεξεργασίας, με τη δική του μέθοδο.
«Είμαστε αναγνωρισμένοι και έντιμοι, δεν είμαστε απατεώνες» τόνισε ο κ. Γκανάτσιος καλώντας το Σώμα να δει αντικειμενικά το θέμα.
Για ανακριτική διαδικασία, σαν σε αίθουσα δικαστηρίου, έκαναν λόγο αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ σε ερώτηση για τους όρους της σύμβασης, που ήθελε να αλλάξει η ΔΕΥΑΒ, ο εργολάβος απάντησε ότι ζήτησε να επισημοποιηθεί ότι ο ίδιος θα ήταν πλέον υπεύθυνος για τον χώρο του βιολογικού καθαρισμού και ότι δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.
Όπως είπε, από τη στιγμή που κατέστη απόλυτος κύριος του χώρου, οι μετρήσεις για τη λυματολάσπη επανήλθαν σε προηγούμενα θετικά επίπεδα.
Παρέμβαση αγανάκτησης έκανε ο δ/ντής Θωμάς Αχτσής, κάποια στιγμή που έγινε για μια φορά ακόμη αναφορά στην υπογραφή του σε καταγγελτικό προς τον εργολάβο έγγραφο, με συντάκτες τους κ.κ. Μπίσμπα και Σούλιο.
Ο κ. Αχτσής έκανε ένσταση για «διασυρμό της ΔΕΥΑΒ ο οποίος πρέπει να τελειώσει», ενώ για το περιβόητο έγγραφο, δήλωσε ότι ήταν μια όχληση στον εργολάβο, ο οποίος «δεν έχει λευκή επιταγή» όπως είπε.
Η δίωρη σχεδόν συζήτηση έκλεισε με την δήλωση του προέδρου της ΔΕΥΑΒ ότι «είναι κρίμα να δέχεται αυτή τη λάσπη η ΔΕΥΑΒ, που είναι μέσα στις 5 καλύτερες της χώρας.
Σ. Γκ.