Την λειτουργία πέντε έως δέκα κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, προσλήψεις 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου σε νησιά και ενδοχώρα, καθώς και 800 ατόμων για την φύλαξη των κέντρων και των θαλάσσιων συνόρων στα νησιά, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, που θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.
Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, καθώς και 500 υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπροσθέτως θα προσληφθούν και 800 άτομα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και των hotspot.
Από την κυβέρνηση έχει αποφασιστεί η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, Τα κέντρα αυτά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα λειτουργήσουν σε Λέσβο, Σάμο και Χίο κατά πάσα πιθανότητα. Ουσιαστικά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως η Μόρια στη Λέσβο και το Βαθύ στη Σάμο που είναι ανοιχτά θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από κλειστά κέντρα, όπου θα λειτουργούν και οι υπηρεσίες ταυτοποίησης όσων έρχονται στην Ελλάδα.
Κλειστά κέντρα, θα λειτουργήσουν και στην ενδοχώρα. Οι περιφέρειες που εξετάζονται είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα. Πάντως, στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου εντός του 2020, εξ ου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε στη προχθεσινή σύσκεψη με τους περιφερειάρχες που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την ενίσχυση των Επιτροπών Ασύλου με άλλα 500 άτομα, αλλά και την ενίσχυση των κέντρων φιλοξενίας και κράτησης μεταναστών με άλλα 800 άτομα.