Με κάρτα (ηλεκτρονικές πληρωμές) υποχρεούνται να πληρώνουν το 30% των αγορών τους οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εξαιρούνται μεταξύ άλλων οι άνω των 70 ετών, τα άτομα με αναπηρία 80% και κάποιες ακόμα ομάδες πολιτών, ωστόσο η πλειοψηφία θα πρέπει να δίνει κάρτα, εάν δεν θέλει να πληρώσει και πρόστιμο, επιπλέον των εξόδων του.
Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που έχουν μεν κάρτα, δεν έχουν όμως τόσα χρήματα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα του τραπεζικού τους λογαριασμού με την αγωνία ότι σύντομα θα «αδειάσει» και ίσως να μην αντικατασταθεί ποτέ το όποιο ποσό. Οποία η θέσις αυτών των πολιτών; Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση που κάποιος έχει αρκετά χρήματα για να πληρώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικά, ποιος του διασφαλίζει ότι αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή εναντίον του, στο πλαίσιο του πόθεν έσχες;
Έχουμε γίνει πολύ καχύποπτοι πλέον με τις Τράπεζες και τα φορολογικά συστήματα που αλλάζουν από υπουργό σε υπουργό και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, που, ναι μεν μπορεί να ευθυγραμμιστούμε με τα άρθρα των νομοσχεδίων, αλλά δεν εμπιστευόμαστε και τις απώτερες συνέπειες στην τσέπη μας και στα οικονομικά μας.
Σε κάθε περίπτωση, ας ξεκαθαριστεί αυτό στους πολίτες, που φοβούνται ότι μπορεί να τους γυρίσει μπούμεραγκ η «συμμόρφωση» στις ηλεκτρονικές πληρωμές.