Αυτή η ερώτηση κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις χιλιάδων μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στόχος μας είναι η υπόθεση αυτή να απασχολήσει πολύ περισσότερους το επόμενο διάστημα. Κυρίως τη νέα γενιά, όπου στις τελευταίες εκλογές αναδειχθήκαμε πρώτο κόμμα.
Η προσπάθεια διεύρυνσης της οργανωμένης κομματικής βάσης και του μετασχηματισμού σε ένα μαζικό κόμμα της προοδευτικής παράταξης καλείται να απαντήσει σε δύο βασικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Η πρώτη αφορά την κρίση εκπροσώπησης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της απαξίωσης της πολιτικής συμμετοχής. Η δεύτερη αφορά την αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων και την απομάκρυνση των ανθρώπων από τους μαζικούς χώρους δουλειάς και κατά συνέπεια από τους μαζικούς χώρους συλλογικής δράσης.
Για να ενεργοποιήσεις λοιπόν πολιτικά τους ψηφοφόρους σου κι όχι να αρκείσαι στην ψήφο τους κάθε τέσσερα χρόνια, δεν έχεις παρά να αξιοποιήσεις τα μέσα με τα οποία επικοινωνούν και στα οποία διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό οι σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες.
Κάποιος που εργάζεται ως αργά το απόγευμα σ’ ένα γραφείο θα επιστρέψει στο σπίτι και θα ενημερωθεί για τις πολιτικές εξελίξεις από το διαδίκτυο. Θα δει βίντεο στο YouTube, θα παρακολουθήσει αναρτήσεις και σχόλια στο Facebook ή το Twitter και ενδεχομένως θα συζητήσει στο Messenger ή το WhatsApp για την τελευταία συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα ή για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο των αποδήμων. Πιο δύσκολα θα παρευρεθεί στη συνέλευση μιας τοπικής οργάνωσης, είτε γιατί δεν προλαβαίνει είτε γιατί απλά βαριέται τις ατέρμονες συζητήσεις.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα isyriza.gr, που βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και λίγες ημέρες, αποτελεί ακριβώς μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να πιάσει τον παλμό της ψηφιακής εποχής. Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής στο κόμμα και πληροφόρησης για ζητήματα της επικαιρότητας. Ταυτόχρονα, όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα εργαλείο επικοινωνίας των μελών και συνδιαμόρφωσης της πολιτικής του κόμματος με εφαρμογές διαβούλευσης και ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Η διαδικασία συγγραφής του προγράμματος ενόψει του Συνεδρίου είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να καταστίσουμε συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια όλους όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν με τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Το ερώτημα που εγείρεται εδώ είναι αν η τεχνολογία μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τη φυσική παρουσία. Δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο. Η προσωπική επαφή, η ανάπτυξη συντροφικών δεσμών έχουν τη δική τους μοναδική αξία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητες ή να αξιοποιούνται εν μέρει στο όνομα μιας δογματικής προσκόλλησης στο «χαρτί» και στις παραδοσιακές διαδικασίες. Το στοίχημα λοιπόν που πρέπει να κερδίσουμε το επόμενο διάστημα είναι πώς θα καταφέρουμε να συνδυάσουμε αποτελεσματικά τις σύγχρονες με τις παραδοσιακές μεθόδους πολιτικής συμμετοχής.
Στέργιος Καλπάκης
Γραμματέας Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ
και μέλος Οργανωτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ –
Προοδευτική
Συμμαχία
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα
«ΤΑ ΝΕΑ», 25/10/2019