-Συνέντευξη Τύπου χθες για τη νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
Η πρώτη παράσταση της νέας θητείας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παρασκευόπουλου και την προεδρία της Γεωργίας Μπατσαρά, απευθύνεται σε παιδιά και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Για τον «Δράκο», το έργο του Γεβγκένι Σβαρτς που ανεβάζει η Παιδική Σκηνή σε σκηνοθεσία του Πάνου Δεληνικόπουλου (μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ), δόθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, στη Στέγη.
Για τη στενή σχέση του θεάτρου με την Παιδεία γενικότερα, τον πολιτισμό αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, μίλησε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, αναφερόμενη στο στόχο να πάει ακόμα πιο μπροστά το θέατρο, προς όφελος όλων, και του τόπου και των θεατών και της πολιτιστικής μας προβολής. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε η κα Μπατσαρά, το ΔΗΠΕΘΕ δρομολογεί και μια συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, εν όψει του Διεθνούς Συνεδρίου που θα γίνει στο νέο Μουσείο των Αιγών..
«Η ζωή και η Τέχνη είναι μια σειρά επιλογών», τόνισε ο καλλιτεχνικός δ/ντής κ. Παρασκευόπουλος, ταυτίζοντας με μια τέτοια επιλογή την εμπιστοσύνη του στον Πάνο Δεληνικόπουλο, να σκηνοθετήσει τον «Δράκο» για την Παιδική Σκηνή, με μια προοπτική όχι τόσο συνηθισμένη για παιδιά. «Έχει μια πολιτική διάσταση και ανοίγει το πνεύμα των παιδιών μέσα από το θέατρο» επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, για να προσθέσει με τη σειρά του ο κ. Δεληνικόπουλος, ότι έχει μεγάλη σημασία το περιεχόμενο του έργου σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά την εξουσία, ή την ελευθερία, σε μια εποχή σαν τη σημερινή που βομβαρδίζονται με πληροφορίες και είναι πιο υποψιασμένα. «Καλώς ή κακώς, η πραγματικότητα δεν λειτουργεί με προστατευτικά δίπολα. Τα παιδιά εκτίθενται σε μια πολυπλοκότητα, πολύ νωρίς» είπε ο κ. Δεληνικόπουλος, βάζοντας ως προβληματισμό, το τί μπορεί να σημαίνει η έννοια της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης. Γι’ αυτό, η παράσταση φέρει δύο ιδιαιτερότητες. Εμπλέκει τα παιδιά στην εξέλιξη της σκηνικής μάχης μεταξύ Δράκου και Λανσελότου και καταλήγει σε τρία διαφορετικά φινάλε, για τα οποία θα αποφασίσουν τα ίδια τα παιδιά-θεατές. «Στην πόλη του Δράκου, το μήνυμα είναι, να σκοτώσουμε το δράκο που έχουμε μέσα μας» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστασία Μαυρίδου, η οποία εξέφρασε την χαρά της για το έργο «που πραγματεύεται θέματα ελευθερίας και εξουσίας, με όρια, που είναι σημαντικό να τίθενται στα παιδιά». Ευχήθηκε να συνεχιστεί και να εξελιχθεί η προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕ με παραστάσεις και για μαθητές Λυκείου, αλλά και η συνεργασία της Β/θμιας με το ΔΗΠΕΘΕ για την «Θεατρική Άνοιξη».
Παρόντες, ήταν επίσης τα μέλη του Δ.Σ., Διονύσης Καρολίδης, Γιώργος Δουλγέρογλου και Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία στάθηκε στην προσδοκία και ελπίδα όλων, να σκοτώσουν το δράκο που έχουν μέσα τους.
Η παράσταση απευθύνεται σε νήπια και μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, και ο σκηνοθέτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πόσο μπορεί να είναι κατανοητό το έργο σε παιδιά νηπιαγωγείου, εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα που αφορά την προχωρημένη πλέον αντίληψη των σημερινών παιδιών σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, αλλά αποτελεί και ένα καλό υλικό προς συζήτηση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, στην τάξη.
Πριν από τη συνέντευξη, δόθηκε μια σύντομη σκηνή του έργου από τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση και είναι: Μαρία Καραγκιοζίδου, Λία Μπάστα, Εύα Φρακτοπούλου, Γιώργος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Λιάρος, Γιώργος Χριστοφορίδης, Ευτυχία Σπυριδάκη.
Στο αποτέλεσμα, συντέλεσαν επίσης οι:
Σκηνικά-Κοστούμια: Φανή Σκουλίκιδη-Μπουκουβάλα
Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου
Μουσική: Χρήστος Συκιώτης
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Πολυμενίδη
Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής - Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου
Η παράσταση της Κυριακής απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, με ελεύθερη είσοδο και από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, θα δίνονται καθημερινά στις 10.00 π.μ. παραστάσεις για μαθητές, με εισιτήριο 6 ευρώ.
Σοφία Γκαγκούση