-Γ. Γκανάτσιος: «Απαντάμε με στοιχεία στις ανώνυμες και στημένες καταγγελίες»
Με παρόντες συμβούλους, μόνο από τις παρατάξεις του δημάρχου Βέροιας και της Γ. Μπατσαρά, στελεχών και εργαζομένων της ΔΕΥΑΒ, των προέδρων της Επιχείρησης τα τελευταία χρόνια (Δάσκαλος, Ορφανίδης και ο νυν Στ. Διαμάντης) και τοπικών ΜΜΕ, έγινε χθες το πρωί η ξενάγηση ενημέρωσης -την οποία προκάλεσε ο δήμαρχος- για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης του βιολογικού και της λυματολάσπης, από τον ίδιο τον εργολάβο κ. Γιώργο Γκανάτσιο και τον γιο του Ανδρέα, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε όσα κατήγγειλαν για την ανανέωση της σύμβασης με τον παραπάνω εργολάβο, οι παρατάξεις Μαρκούλη και Παυλίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι καταγγέλοντες ήταν απόντες, ωστόσο το θέμα θα επανέλθει εντός της χρονιάς προς συζήτηση στο Σώμα, παρουσία του κ. Γκανάτσιου, ο οποίος, όχι μόνο θα παρίσταται για να δώσει εξηγήσεις, όπως είπε, αλλά θα καταφύγει και στη Δικαιοσύνη «για όσα συκοφαντικά ακούστηκαν από κάποια δημόσια πρόσωπα, εις βάρος του ίδιου και της δουλειάς του».
Κάτι, που θα κάνει και ο Δήμος, όπως ανακοίνωσε στο τέλος τα ξενάγησης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στ. Διαμάντης. Ο εργολάβος παρουσίασε αναλυτικά την μέθοδο που ακολουθεί, προχωρημένης και πρωτοποριακής τεχνολογίας την οποία εφαρμόζουν σε Ευρώπη και Αμερική.
«Δεν είμαστε τυχαία εταιρία και λυπάμαι που ακούγονται όλα αυτά εις βάρος μας. Εμείς δουλεύουμε με μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως, δεν περιμένουμε να κερδίσουμε από τη Βέροια. Το δικό μας κέρδος εδώ είναι ηθικό και επιστημονικό. Έρχονται και με ευχαριστούν οι κάτοικοι από το Μακροχώρι, διότι καταβρωμούσε ο τόπος και από το 2012 που είμαστε εδώ, όχι μόνο δεν μυρίζει, αλλά το νερό που βγαίνει στο τέλος της επεξεργασίας είναι πεντακάθαρο», τόνισε ο εργολάβος.
Σε σχέση με εργαζόμενους στον Βιολογικό καθαρισμό «που αμφισβητούν το αποτέλεσμα», ο κ. Γκανάτσιος αναφέρθηκε μόνο σε δύο, διότι οι υπόλοιποι είναι της εταιρίας του, όπως είπε. «Εγώ γνωρίζω εδώ μόνο τον κ. Μπίσμπα και τον κ. Σούλιο, ο οποίος, κ. Σούλιος, από τη στιγμή που ήρθε στον Βιολογικό, τον Ιανουάριο του 2019, πήρε και κλείδωσε όλες τις πόρτες προκαλώντας σε μας αδυναμία συντήρησης, συντονισμού και λειτουργίας, με όλο το σύστημα του βιολογικού. Κι αυτός ο άνθρωπος ξέρει…
Δυστυχώς δεν κάναμε κάτι επ’ αυτού μέχρι σήμερα για να μην φέρουμε αναστάτωση στην Επιχείρηση και στον Δήμο. Λυπάμαι πάρα πολύ!... Αυτοί οι άνθρωποι είναι στη ΔΕΥΑΒ τόσα χρόνια, και τώρα αμφισβητούν τη δουλειά μας; Τώρα ξύπνησε κάτι μέσα τους ή έξω τους; Γι’ αυτό ο καθένας θα αναλάβει στο εξής την ευθύνη του, διότι «κρεμάστηκαν» από μια καταγγελία ανύπαρκτου προσώπου. Εμείς επισήμως απαντάμε με ολοκληρωμένο φάκελο και στοιχεία» τόνισε ο εργολάβος κάνοντας λόγο για «στημένες καταγγελίες» λόγω «οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων».
Ο ίδιος -όπως είπε- προβάλει διεθνώς τη Βέροια, ως ένα χώρο που έχει πετύχει με τον βιολογικό συμβάλλοντας τεράστια στον τόπο. «Το σύστημα αυτό αποφέρει καθαρά κέρδη 600 με 700.000 ευρώ το χρόνο στην Υπηρεσία», πρόσθεσε.
Εξηγήσεις και στοιχεία έδωσε και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΒ κ. Θωμάς Αχτσής για τον τρόπο και το κόστος αυτής της μεθόδου, ενώ με τη νέα σύμβαση όπως είπε- ο πρώην πρόεδρος κ. Ορφανίδης βελτιώθηκαν ακόμα περισσότερο οι όροι υπέρ της ΔΕΥΑΒ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι ζητήθηκαν προσφορές, από τις οποίες ο ένας δεν απάντησε καθόλου και ο δεύτερος απάντησε ότι δεν τον συμφέρουν οι οικονομικοί όροι.
Για το οικονομικό μέρος, ο κ. Γκανάτσιος εξήγησε ότι η εταιρία παίρνει 2.600 ευρώ το χρόνο και 10 ευρώ για κάθε τόνο λάσπης. «Η καλύτερη χρονιά μας ήταν 14.000 τόνοι, που σημαίνει 140.000 ευρώ. Εάν αφαιρέσετε τα έξοδά μας εδώ, στον χώρο, που είναι 80.000 το χρόνο, πάμε στα 60.000 ευρώ. Από αυτά, πληρώνουμε μεταφορικά, εφορία και ότι άλλο προκύπτει. Τί μένει λοιπόν ως κέρδος συνολικά για μας; Τίποτα… Για πια εκατομμύρια μιλάνε; Είναι αυτοί όμως που ενδιαφέρονται να μην δουλεύουμε εμείς. Και πράγματι, θα πάρουν εκατομμύρια, εάν δεν δουλεύουμε εμείς εδώ…».
Η εξήγηση έγινε από το πρώτο στάδιο υποδοχής και επεξεργασίας της λυματολάσπης μέχρι το τελευταίο, με το νερό, σύμφωνα και με τις μετρήσεις να βγαίνει καθαρό, κάτι που είδαν όλοι οι παρόντες, όταν το τελικό αποτέλεσμα έπεσε σε ένα γυάλινο διάφανο ποτήρι.