Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πόλη της Αλεξάνδρειας το Σαββατοκύριακο μεταξύ προσφύγων – μεταναστών και κατοίκων του συνοικισμού Αγ. Γεωργίου, αποτέλεσαν κυρίαρχο θέμα της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, το βράδυ της Δευτέρας.
Αρχικά ο Δήμαρχος κ. Π. Γκυρίνης ενημέρωσε το Σώμα για το χρονικό των επεισοδίων, καθώς επίσης και για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση.
Συγκεκριμένα ενημέρωσε το Σώμα για τα όσα ειπώθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που είχε ο ίδιος με εκπροσώπους της αστυνομίας και πολιτών για τα γεγονότα του Σαββάτου.
Επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα γεγονότα ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει, για ακόμη μια φορά, ότι του τέθηκε και το αίτημα ακόμα και της απομάκρυνσης του hot spot από την Αλεξάνδρεια, για το οποίο ο ίδιος είναι σύμφωνος, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι στις αρμοδιότητες του.
Ακόμα, ενημέρωσε το Σώμα, ότι από την Κυριακή έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Κομουτσάκο, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι επίκειται σύσκεψη με τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη για παρόμοια θέματα και θα υπάρξει επίσημη θέση της πολιτείας.
Επίσης τόνισε τη συνεισφορά για την προώθηση του θέματος, του Υπουργού κ. Απ. Βεσυρόπουλου, παρά το γεγονός του ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του.
Στη συνέχεια επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί χώρο για να γίνει hot spot, στον τότε υπουργό κ. Βίτσα, γι’ αυτό και δε δόθηκε Δημοτικός χώρος, ωστόσο, όμως πρόσθεσε ότι στη συνέχεια βρέθηκε το 722 στο οποίο χωρίς να ρωτήσει κανείς κανέναν τοποθετήσαν εκεί τους πρόσφυγες και η τότε διοίκηση, ως όφειλε μη μπορώντας να αλλάξει την κατάσταση, έκανε το αυτονόητο και προσέφερε, ανθρώπινα την όποια βοήθεια μπορούσε, στους πρόσφυγες.
Αμέσως μετά ο Δήμαρχος είπε ότι σήμερα υπήρξε συνάντηση στο Α.Τ. Αλεξάνδρειας παρουσία και των δύο πλευρών (πρόσφυγες – μετανάστες με πολίτες κατοίκους του συνοικισμού Αγ. Γεωργίου) όπου δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για τέλος αυτής της κατάστασης.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Γκυρίνης τόνισε ότι προσωπική του άποψη είναι ότι πλέον το θέμα έχει ξεφύγει και έχει αλλάξει μορφή και από προσφυγικό έχει γίνει μεταναστευτικό.
Συνέστησε ηρεμία και ψυχραιμία προς κάθε κατεύθυνση ώστε να βρεθεί να λύση στο πρόβλημα, το οποίο, όμως όπως είπε: «δυστυχώς γιγαντώνεται…».
Την ανησυχία του για το περιστατικό εξέφρασε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονός μειοψηφίας κ. Απ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη για επικράτηση λογικής. Απόλυτα σύμφωνος με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, τόσο σ’ ότι αφορά το τοπικό πρόβλημα, όσο και σ’ ότι αφορά και στο ευρύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δήλωσε ότι είναι ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Αρ. Πανταζόπουλος.
Στη συνέχεια και ο κ. Πανταζόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να πρυτανέψει η λογική με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη, τον προσφύγων – μεταναστών με τους πολίτες της χώρας μας και εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τόσους ανθρώπους, όμως επανέλαβε και πάλι ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να σταλεί ένα μήνυμα ηρεμίας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Ψήφισμα που θα καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία καθώς επίσης και την καταδίκη των πολιτικών που ακολουθούν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ παγκοσμίως, ζήτησε να εκδοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσής κ. Ηλ. Ιακωβίδης, ο οποίος στη συνέχεια προέβη σε μια γενικού περιεχομένου καταδικαστική πολιτική τοποθέτηση.
Υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος που θα καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τάχτηκαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αποσαφηνίζοντας πάντως ότι πρόκειται για καταδίκη της εισβολής και μόνο και όχι για ψήφισμα που θα περιέχει πολιτικά μηνύματα.
Τα ημερήσιας Διάταξης θέματα ήταν κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα και ψηφίστηκαν χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και αντιπαραθέσεις.
Κίτσιος Γεώργιος